Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odali počast

Šesto Nijemaca posjetilo Njemačko vojno groblje na Mirogoju

Njemci, mirogoj (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/6
19.04.2013.
u 22:11

– Obilazimo njihove grobove jer oni ne mogu kućama – objašnjava predsjednik kluba, ali i predsjednik lokalnog ogranka Crvenog križa Heinrich Rehberg.

Dok su na zagrebačkom groblju Mirogoj svirane himne, hrvatska i njemačka, od stotina i stotina okupljenih samo je jedan muškarac sjedio. S dvije štake, teško mu je bilo i hodati. Do Njemačkog vojnog groblja, mjesta na kojem su pokopani posmrtni ostaci vojnika iz II. svjetskog rata iz cijele Hrvatske, 86-godišnjeg Seppa Thalhausera morali su dovesti. Thalhauser je jedan od tek nekoliko posjetitelja iz Njemačke koji Hrvatsku pamti i iz ratnog doba.

– Bio sam pripadnik brdske inženjerije, u zarobljeništvu do 1948. godine – kaže. Neka imena uklesana na pločama zna. Emocije mu se miješaju. Kad se prvi put nakon rata vratio u Hrvatsku, a bilo je to 1958., otišao je posjetiti Sisak i Petrinju, gdje je bio stacioniran i kasnije zatočen. Mještani su ga prepoznali.

– Sepp, vratio si se! – govorili su mu.

Većina od 600-tinjak okupljenih na ceremoniji odavanja počasti svim žrtvama ratova, što su istakli, ipak su bili djeca i mlađi rođaci vojnika, članova Zajednice udruga ratnih veterana i vojničkih društava iz okruga Rosenheim u Bavarskoj, pristiglih u Hrvatsku prije nekoliko dana.

– Obilazimo njihove grobove jer oni ne mogu kućama – objašnjava predsjednik kluba, ali i predsjednik lokalnog ogranka Crvenog križa Heinrich Rehberg.

Pred grobljem je svojevremeno stajao napis, citat Nobelovca Alberta Schweitzera: Grobovi vojnika veliki su propovjednici mira. No ne može se pobjeći od činjenice da je riječ o nacističkim vojnicima, a to veterani itekako dobro znaju. Zato neprestano ističu kako su apolitična organizacija, bez vjerskog ili nacionalnog predznaka. Hrvatskoj su poželjeli sretan ulazak u Europsku uniju s naglaskom da je riječ o "zajednici svih naroda i ljudi dobre volje".

>>Rekonstruirali bitke iz opsade Lenjingrada iz Drugog svj. rata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije