Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žarko Jokanović:

'Šest mjeseci nije dobila ni dinara, Jovanka je gladovala!'

Jovanka Broz
Reuters/Pixsell
21.10.2013.
u 09:13

"Čak 33 godine nije se održala ostavinska rasprava, a u tom razdoblju Jovanka nije mogla ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, nije imala osobne dokumente, mirovinu koja joj legalno pripada, već je dobivala naknadu."

– Jovanka Broz posljednja je živa povijesna ličnost, svjedok jedne epohe, a do kraja je ostala poštena, čestita i dostojanstvena žena – kazao je u Vijestima B92 Žarko Jokanović, autor feljtona o nekad prvoj dami SFRJ i knjige "Jovanka Broz, moj život i istina".

Jokanović je Jovanku posljednji put vidio u subotu, dan prije njezine smrti u beogradskoj bolnici. – Razgovarali smo o raznim temama, ona je jedna povijesna čitanka, žena koja je mnogo toga znala. I ne samo to, ona je bila živi akter – naglasio je Jokanović.

"Imala je utjecaj na Tita, kao što svaki supružnik ima"

Ispričao je i o lošim uvjetima u kojima je Jovanka živjela od Titove smrti te kazao kako njezin politički utjecaj za njegova života nije bio veći nego što bilo koji supružnik ima na svog životnog partnera. – Imala je utjecaj na Tita, kao što svaki supružnik ima – rekao je Jokanović.

Kaže da vila u kojoj je živjela Jovanka "do danas nije bila popravljena, grijanje je isključeno tako što je od jednog generala dobila dopis o tome, uz dodatak da primi 'tople pozdrave'". Dodaje da je Jovanka na spavanje, zbog hladnoće, odlazila s plastičnim čašama punima tople vode u krevet, a ponekad bi od njih dobivala opekline.

"Gladovala je"

– Šest mjeseci nije dobila ni dinara. Gladovala je, zvala me da mi to kaže – rekao je Jokanović i dodao kako se 33 godine nije održala ostavinska rasprava, a u tom razdoblju Jovanka nije mogla ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, nije imala osobne dokumente, mirovinu koja joj legalno pripada, već je dobivala naknadu. Kada su se Srbija i Crna Gora razdvojile na dvije države, Jovanka šest mjeseci nije primala ni tu naknadu.

Udovica bivšeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita umrla je jučer u 11.45 sati u Beogradu u 89. godini zbog zastoja u radu srčanog mišića.

>>Saša o Titu i Jovanki: Jednom je bila jedna ljubav koje više ni..

>>Jovanki sam sašila bijelu haljinu. Tito je uzviknuo: A gdje je špek?

>>Jovanka: Ja sam odbačena, a on hoće one djevojčure!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije