Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drugi krug natječaja

Šest kandidata u borbi za gradnju terminala na Plesu

\'1nagrada03_nnn_gra_031008nIGH...Jure Radic...pleso....projektnterminal....zracna luka zagreb\'
10.10.2011.
u 08:00

Vrijednost 
investicija u novi putnički terminal trebala bi iznositi 192 milijuna eura.

U drugi krug natječaja za koncesiju u Zračnoj luci Zagreb ušle su zračne luke München, Pariz, Zürich, Atena, Houston i Incheon, doznajemo od dobro obaviještenih izvora. Od ukupno 10 pristiglih ponuda u prvom krugu natječaja otpale su četiri, koje prema mišljenju komisije nisu zadovoljile uvjete, a to su turski TAV, francuski French riviera airports i Vinci concessions te njemački Hochtief Concessions.

Nakon prvog kruga natječaja proljetos komisija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture objavila je imena svih pristiglih kandidata, no nakon što su odabrali ponude koje su zadovoljile uvjete natječaja, obavili su se zavjetom šutnje pozivajući se na Zakon o javnoj nabavi koji im zabranjuje objavu imena onih koju su ušli u drugi krug. Samo su otkrili kako su pozive da dostave konačne ponude za koncesiju na Plesu poslali šestorici kandidata. Njihova bi imena trebala biti otkrivena tek 31. listopada kad budu otvarane konačne ponude s konkretnim financijskim podacima.

No od dobro obaviještenih izvora doznali smo koji su kandidati pozvani na dostavu tih konačnih ponuda. To je potvrdilo prijašnje pisanje da je jedan od kandidata koji je najviše zagrizao za Zračnu luku Zagreb – turski TAV, koji upravlja istanbulskim aerodromom Kemal Attatürk, ispao iz igre.

Turci nisu ušli u drugi krug jer njihova tvrtka kći nije poslovala pozitivno, a i nisu dostavili potvrdu o nekažnjavanju, iako su zadovoljili ostale bitne uvjete natječaja, odnosno da upravljaju aerodromom koji ostvaruje promet veći od 10 milijuna putnika, ne smije u vlasništvu imati aviokompaniju, mora biti neovisan o državnom proračunu i bez značajnog udjela u vlasništvu zračnih luka u krugu od 400 kilometara od zagrebačke luke te je sagradio aerodrom najmanje vrijednosti investicije od 150 milijuna eura. Na uvjetima su pale dvije francuske ponude i jedna njemačka. TAV je posredno najavljivao da će se žaliti na izbacivanje iz natječaja, no to se, kako doznajemo, ipak nije dogodilo. Predviđena vrijednost investicije u novi putnički terminal na Plesu je 192 milijuna eura.

Ključne riječi

Komentara 35

LU
lutomirski
08:17 10.10.2011.

nisu dostavili potvrdu o nekažnjavanju, to je drzava Hrvatska, sad se prave posteni, a pogledajte cije prevarantske za letove, pa dajte vi garancije da mozete placati, odkad su ti natjecaji, da je sve tako u toj drzavi nebi narod patio, nema tu izbora ja bih od starta dao Zürich kompaniji da gradi, necu toplu vodu izmisljati !!!! i prica je zavrsena

VI
Vito
08:20 10.10.2011.

Vrijednost investicija u novi putnički terminal trebala bi iznositi 192 milijuna eura 192.000.000 X 7,5 = 1.290.000.000 kuna 1.290.000.000 / 12.000 = 107.500 zahoda za ZET-ovce... Nije li nama potrebniji javni zahod od nikome bitne zračne luke? Nedostaje nam škola,ola, vrtića, jaslica, knjižnica, sportskih dvorana za školarce... Ove treba strpati u zatvor i sve dok ne zarade ove potrebne novce za gradnju terminala ne puštati van...

OB
-obrisani-
11:17 10.10.2011.

hihihihihi izgleda do ovde ima samo bre i onih crvenih, ostali rade hihihhihihii

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije