Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13 NE MOŽE, 16 MOŽE

Šesnaestogodišnjakinja u ružičastoj jedrilici počela plovidbu oko svijeta

Jessica Watson
Foto: AFP
1/2
19.10.2009.
u 14:21

Ono što iskusnoj nizozemskoj trinaestogodišnjakinji nije bilo dopušteno, roditelji su dopustili 16-godišnjoj Australki koja nije toliko vješta u plovidbi.

Jessica Watson, koja je u nedjelju isplovila iz sydneyske luke na plovidbu oko svijeta dugu 23.000 nautičkih milja (oko 38.000 kilometara), dobila je dopuštenje svojih roditelja da pokuša postati najmlađa osoba koja je sama jedrila oko svijeta. Svojom 10-metarskom jedrilicom "Elle's Pink Lady" Jessica je na put krenula sedam mjeseci prije svojega 17. rođendana, a bude li sve išlo po planu, dovršit će ga sa sedamnaest godina i mjesec dana.

No, to "ako sve bude u redu" je veliki upitnik, jer je već na probnoj plovidbi od Gold Coasta do Sydneya prije mjesec dana mlada jedriličarka imala nezgodu: kod Stadbroke Islanda sudarila se sa 63-tonskim teretnim brodom.

Prvi dan Jessica nije prešla planirani dio puta do sjevernonovozelandskog akvatorija jer nije bilo vjetra, ali na svojem blogu (koji prati 200.000 posjetitelja iz 160 država) je izjavila da sve ide po planu osim sporosti plovidbe.

A od Novog Zelanda put bi je trebao voditi do Fidžija, Samoe, Južne Amerike i Južne Afrike i onda sedam i pol tisuća kilometara natrag do Australije. Roger i Jessica Watson, njezini roditelji, svjesni su da je put pogibeljan. Roger Watson je izjavio:

- Bilo bi užasno da je izgubimo... ali mislim da bi još gore bilo reći "ne, ne možeš ići", previše je rizično jer je ona toliko toga uložila u taj cilj.

Zanimljivo je da je 13-godišnju Nizozemku koja je htjela sama jedriti oko svijeta kao iskusna jedriličarka koja nikad nije imala nesreću sud oduzeo roditeljima, a samo tri godine starija Australka, koja je prošli mjesec imala sudar na moru, smije to pokušati. Jesu li te tri godine zbilja toliko bitne?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije