Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.04.2016. u 13:12

EU i SAD percipiraju Vučića kao 'dobrog momka', a to bi sada moglo biti još izraženije

Aleksandar Vučić, bivši srpski radikal pretvoren u proeuropskog reformista i premijera Srbije u posljednje dvije godine, nakon pobjede na izborima nastavlja vladati Srbijom s još moćnije političke pozicije nego dosad.

Na drugom mjestu je Ivica Dačić, koji je u kampanji osvajao glasove otvorenom apologijom Slobodana Miloševića. A na trećem je čovjek kojemu je premijer Vučić nekad vjerno služio, Vojislav Šešelj.

Tako su barem izgledali privremeni rezultati sinoć nešto prije ponoći. Prve tri stranke u Srbiji vode ljudi koji su se borili za ideju Velike Srbije. Premijer Aleksandar Vučić u posljednjih 8 godina distancirao se od svoje radikalne faze, no ipak ostaje povijesna činjenica da je 1995., kao Šešeljev suradnik, na skupu u Glini obećavao pobunjenim hrvatskim Srbima da će zauvijek “živjeti u Velikoj Srbiji” jer “nikad Banija neće biti Hrvatska”. Po prvi put, Šešelj će mu sada biti oporba u Skupštini u kojoj se on pojavljuje kao premijer Srbije. Kako će to izgledati?

Šešelj će, kao oporbenjak, zasigurno pokušati raditi što veći cirkus u Skupštini Srbije. No, Šešelj će zapravo pomagati Vučiću. EU i SAD, koji već sada gledaju na Vučića kao “dobrog momka”, bit će skloni još više podržavati Vučića kad u srpskom parlamentu vide “lošeg momka” Šešelja i njegove radikale, sa svim grozotama na koje su spremni u slučaju ikad dođu na vlast. Mi u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu znamo da su Vučić i Šešelj zapravo rođeni ispod istog šinjela, ali realpolitika je danas takva da je Vučić iskreno u ostatku EU-a i u SAD-u percipiran kao srpski lider s kojim se može konstruktivno raditi na stabilizaciji i reformiranju Srbije.

Ako je ta percepcija točna, Vučić to ima priliku dokazati tako što će izaći ususret hrvatskim uvjetima u pregovorima Srbije s EU. Hrvatska, doduše, za te uvjete nema vidljivu podršku nikoga u EU-u, što je taktička pogreška s hrvatske strane, ali Hrvatska jest članica EU-a bez čije odluke nema pomaka u Vijeću EU-a i Vučić bi trebao pokazati dobru volju i spremnost na kompromis. 

>>Vučić uvjerljivo pobijedio: Karamarko mi nije čestitao, a možda i jest

>>Vučić će osvojiti i Vojvodinu, Hrvati ostaju s Pajtićem u oporbi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije