Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što je desnica?

Sesardić: Desničari su lojalniji od ljevičara, to je dokazala povijest

rasprava desnica, Novinarski dom (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/5
03.01.2013.
u 14:44

Na okruglom stolu Večernjeg lista koji je potaknut izdavanjem knjige profesora Nevena Sesardića "Iz desne perspektive" raspravljalo se što desnica danas predstavlja u Hrvatskoj.

Na okruglom stolu Večernjeg lista koji je potaknut izdavanjem knjige profesora filozofije sa Sveučilišta u Hong Kongu Nevena Sesardića "Iz desne perspektive" raspravljalo se o tome što desnica danas predstavlja u Hrvatskoj.

Povela se burna rasprava u prepunoj velikoj dvorani HND-a u kojoj nije manjkalo ni "dobacivanja" iz publike, iako odgovor na temeljno pitanje o "desnici u Hrvatskoj" na kraju ipak nismo čuli. Uvodničar, komentator Večernjeg lista Zvonimir Despot kazao je da je tema knjige pogođena i provokativna. 

– Interes je takav zato što u Hrvatskoj nedostaje kritičkog razmišljanja što je desnica. Sve se svodi na dnevno-političke rasprave i obračune, a u društvu i u medijima su glasniji oni koji zastupaju drugo mišljenje – kazao je Despot te dodao kako stranke koje se nalaze na desnom spektru "nisu prava desnica".

"Smatra se da je desničar zaostao i nastran"

Smatra da postoje dva razloga što u Hrvatskoj ne postoji prava desnica, a to su da smo "demokraciju počeli učiti 90-te godine", a drugi je zato što je komunistički režim nakon 1945. godine "eliminirao građansku opciju" koja je predstavljala opasnost. Smatra da se desetljećima desničare negativno etiketiralo, a tako je i danas. 

– I danas etikete služe za diskvalificiranje. Desničar je zaostao, nastran, ne korespondira sa suvremenim svijetom – rekao je Despot i kao primjer naveo ministara obrazovanja Jovanovića i njegov način raspravljanja o zdravstvenom odgoju.

– Sesardić donekle prihvaća opis da je desničar primitivan i zaostao, ali opisuje i ljevičarski primitivizam – rekao je drugi uvodničar Željko Ivanković te dodao kako autor piše o tome da desnica zagovara nacionalni totalitarizam, a ljevica socijalni totalitarizam. Autor knjige Neven Sesardić kazao je da u Hrvatskoj i svijetu vlada svojevrsno ideološko jednoumlje. 

– Dokazano je da postoji kriva predodžba o desnici, među ljudima koji su ljevičari – rekao je Serdarić i dodao kako lijeva ideologija prevladava u medijima u svijetu. 

– Svi imaju krive predodžbe. Ljevičari krivo vide desničare, a desničari ljevičare – kazao je Sesardić i dodao da je američko istraživanje pokazalo da ljevičari imaju najviše pogrešne predodžbe o drugoj strani.

 "1945. svi su kvalitetni desničari likvidirani"

Pisac i prevoditelj Tomislav Sunić kazao je da desnica u Hrvatskoj ima negativnu konotaciju, jer su nakon 1945. godine svi "kvalitetni desničari likvidirani" te dodao da se slična stvar dogodila i u Njemačkoj te Francuskoj.

Večernjakov kolumnist Milan Ivkošić desnicu je pokušao opisati kroz svoju "teoriju normalnosti" – Je li ono što ja smatram normalnim desno? Ljevičari će reći da je to desno – rekao je Ivkošić i dodao kako se ne može reći da Tito nije bio zločinac te da komunisti nisu napravili sustav sličan fašističkom. 

– Takve stvari treba gledati kroz činjenice, a ne kroz ideologiju – dodao je Ivkošić. 

– Tita slave i Josipović i Jelena Lovrić. Kada bi se sve što sam rekao svrstalo u normalnost, mimo lijevog i desnog, tada bi problem ljevice i desnice bio tehnički. Svodio bi se na proračun, različite socijalne politike – rekao je Ivkošić i dodao da se uz ovakvu ljevicu u Hrvatskoj to neće dogoditi.

Ekonomijom ne vlada ni ljevica ni desnica, već tehnokrati

– Sada imamo ideologizaciju društva na svim poljima. Počevši od Bleiburga do zdravstvenog odgoja. Vlast nema nikakav mehanizam da Hrvatsku pokrene i napravi državom 21. stoljeća, nego se samo vodi po ideologiji – kazao je Despot u raspravi pred prepunom dvoranom koja je u nekim trenucima pljeskala govornicima, dok im ponekad nije bilo drago što čuju. Ekonomski stručnjak Željko Lovrinčević smatra da odnos lijevo-desno izmiče iz polja ekonomije jer se ona prepušta tzv. tehnokratima "koji imaju drugu filozofiju koja nije ekstremno lijeva ili desna, nego liberalna".

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić smatra da se pitanje desnice namjerno "zamućivalo" desetljećima, a da je ljevici nakon šovinizma odiozan postao nacionalizam. – Danas postoji samo kameleonska stranka, a lijevo i desno postaje iluzija – rekao je Zidić i dodao da je hrvatska politička scena "infantilizirana".

"U Hrvatskoj su sada na vlasti 'skojevci' i djeca 'udbaša'"

Sesardić je objasnio da u nekom smislu desnicu opisuje osjećaj pripadanja nekoj grupi. 

– Među ljevičarima je teško pronaći neku lojalnost prema grupi. Ljevičari inzistiraju na pravednosti i osjećaju prema slabijima – rekao je Sesardić dok na desnici postoji lojalnost prema vlastitoj grupi.

– Desnica je kompleksnija jer angažira više vrijednosti nego ljevica – rekao je Sesardić i dodao da se to pokazalo i u prijelomnim trenucima naše povijesti.

– Stvorena je mantra da je buržoazija uvijek desnica. U Hrvatskoj su sada na vlasti 'skojevci' i djeca 'udbaša' – kazao je pisac i prevoditelj Tomislav Sunić. Raspravu u Novinarskom domu često je iz publike prekidala Ana Lučić koja je veličala svoga supruga, radikalnog desničara Mladena Schwartza koji je također slušao što su sudionici imali za reći o desnici.

Cijelu raspravu iz Novinarskog doma o desnici u Hrvatskoj čitajte u subotnjem Obzoru Večernjeg lista.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije