Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET MINISTARA

Moskva i Teheran žele jačati vojnu suradnju

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar obrane Sergej Šojgu
Foto: Reuters/PIXSELL
16.02.2016.
u 23:12

Rusija i Iran su "spremni uskladiti svoja stajališta o velikom broju svjetskih i regionalnih pitanja"

Rusija i Iran su voljni "jačati" vojnu suradnju, rekao je danas ruski ministar obrane Sergej Šojgu nakon susreta s iranskim kolegom Hoseinom Deganom, koji boravi u posjetu Moskvi.

"Siguran sam da će naš susret pridonijeti jačanju prijateljskih veza između ruskih i iranskih oružanih snaga", izrazio je zadovoljstvo ministar Šojgu u pisanoj izjavi za javnost.

Iranski ministar, koji je doputovao u ponedjeljak, sastao se i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i s potpredsjednikom vlade Dmitrijem Rogozinom.

Dvojica ministara su razgovarala o "mjerama nužnim za postupni razvoj" vojne suradnje dviju zemalja, "pravni temelji za koju su postavljeni u siječnju potpisivanjem ugovora" između Teherana i Moskve, dodaje se u izjavi.

Rusija i Iran su usto "spremni uskladiti svoja stajališta o velikom broju svjetskih i regionalnih pitanja", dodao je Šojgu, govoreći o "sve dubljoj krizi na Bliskom istoku".

Ruski ministar nije spomenuo Siriju, gdje je rusko zrakoplovstvo 30. rujna počelo zračne udare na zahtjev sirijskog predsjednika Bašara al Asada, kojega podupire i iranska vlast.

"Naše zemlje su pred istim izazovima i prijetnjama u regiji (bliskoistočnoj) i samo ćemo ih zajedničkim snagama moći prevladati", rekao je.

Iran i Rusija, dugogodišnji saveznici Sirije, učvrstili su vojnu i nuklearnu suradnju nakon potpisivanja povijesnog dogovora između Teherana i velesila o iranskom nuklearnom programu u srpnju 2015.

Rusija je odobrila isporuku svojih protuzračnih sustava S-300 Iranu, na veliku žalost zapadnih sila.

Moskva je 23. studenoga prilikom susreta Vladimira Putina i iranskog predsjednika Hasana Rohanija u Teheranu ukinula zabranu prodaje i dopreme tehnološke opreme povezane s nuklearnim programom.

>> Nakon Saudijske Arabije i Emirati spremni poslati kopnene snage u Siriju

>> Lavrov: Konkretan plan za Siriju dao sam Kerryju

Komentara 16

KO
korisniksb
08:39 17.02.2016.

Najveća prijetnja Europi a i čitavom svijetu zna se tko je.od kraja drugog svjetskog rata pa do danas ratuju kao luđaci gdje vide da imaju koristi.bilo bi im bolje da prvo u svom dvorištu naprave reda pa onda da se javljaju.

IV
Ivke15
10:40 17.02.2016.

To je dobro jer ce Rusi napraviti, kodirati i prodati Irancima, medjutim kod ce znati Rusi. pa ar to nije dovoljno..

GE
geronimo43
18:43 17.02.2016.

To neka imaju bombu i odma na Izrael i USA s njom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije