Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Šemso Tanković: Pogriješio sam pri glasovanju. Žao mi je!

šemso tanković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
21.10.2011.
u 14:53

– U tom trenutku nisam bio svjestan činjenice da se sad kompletna situacija mijenja, rekao je Tanković.

Nakon izglasavanja zakona Vladimir Šeks osvrnuo se na izjavu Zorana Milanovića te poručio da njegove riječi spadaju u sferu znanstvene fantastike.

Šeks: Milanović pokazuje da ne poznaje ni abecedu ustavnog prava

– Uistinu, Milanović pokazuje da ne poznaje ni abecedu ustavnog prava niti političkog sustava. Ako je doista rekao da je danas u sabornici izvršen ustavni udar, onda bi Milanovića trebalo vratiti u prvi razred osnovne škole. A to da je srušen Sabor – nula, nula, nula, nula – krasno pokazuje vrlo visok stupanj neznanja – izjavio je Šeks. Na pitanje zašto su vladajući prvi put u povijesti odlučili skinuti imunitet saborskom zastupniku za izrečenu riječ, Šeks je rekao da su to napravili jer je Jovanović tužen za klevetu koja je zločin iz mržnje.

– To je kvalifikacija klevete – zločin iz mržnje. To je uvedeno novim kaznenim zakonodavstvom RH gdje se svako kazneno djelo koje je počinjeno iz mržnje kvalificira kao zločin iz mržnje. Zato je to odstupanje od dosadašnje prakse gdje se uvijek za kaznena djela klevete i uvrede nije skidao imunitet. Ovdje treba reći da nije HDZ podnio tužbu protiv zastupnika Jovanovića za riječi i govor izrečen u Saboru, nego za klevete izrečene izvan sabornice – nastavio je Šeks, iako je zaboravio da novi kazneni zakon, na koji se poziva, nije još ni izglasovan niti je stupio na snagu. S druge strane, ustvrdio je da izjava njegova stranačkog kolege Josipa Đakića kako mu imena članova Kukuriku koalicije zvuče kao da sastavljaju srpsku vladu, a ne hrvatsku, nije bila sporna jer nije riječ o nikakvom zločinu iz mržnje.

– Kada se višestruko bilo koja politička stranka i njezin vrh nazivaju kriminalnom, zločinačkom i veleizdajničkom organizacijom i kada se cijela stranka – HDZ označava da su svi kandidati za Remetinec, onda je to zločin iz mržnje. To će konačno riješiti sud – zaključio je Šeks.

Zastupnici SDSS-a danas nisu bili u sabornici na glasovanju, a njihov član Milorad Pupovac ostao je iznenađen načinom na koji je HDZ izglasovao zakone, pa i skidanje imuniteta Željku Jovanoviću.

Pupovac: Jovanović nije prekršio zakon

– Nisam očekivao da će se stvari dogoditi na ovaj način, sad se pokazuje da ima i gorih stvari od Zakona o ništetnosti koji je štetan zakon, a to će najbolje osjetiti oni kojih se to tiče i koji će postati taoci toga zakona. Ali nadam se da će se to brzo promijeniti i da nitko od hrvatskih branitelja ni drugih građana RH neće trpjeti posljedice ovakvog zakona nakon što se to promijeni – izjavio je Pupovac te rekao da se nikako nije smjelo izglasovati nepovjerenje jednom zastupniku.

– Jovanović je koristio retoriku prekomjernoga govorenja s kojim se ja ne slažem i koji ne bi dopustio svojim zastupnicima. Ali nije prekršio zakon za razliku od nekih koji su digli ruku za skidanje njegova imuniteta, koji su se koristili nedopuštenom retorikom – retorikom poticanja nacionalne mržnje, nacionalne netolerancije, isključivosti, što je po službenoj dužnosti kažnjivo djelo. Pri tome mislim i na gospodina Đakića. Jovanović je o vrhu HDZ-a kao kriminalnoj organizaciji govorio u Saboru i izvan Sabora, no on je zastupnik kada govori u Saboru i kada govori izvan Sabora, nije zastupnik samo kada sanja. Kada govori, onda je to njegovo zastupničko pravo i to je njegovo oruđe i drugoga jačega i primjerenijeg nema – ustvrdio je Pupovac, a na pitanje kako Šeks tvrdi da je Jovanović kažnjen zbog govora mržnje, dok Đakić za svoje riječi nije, odgovorio je da se "ne bi upuštao u komentiranje njegovih riječi jer je to unaprijed izgubljen posao". Zaključio je da nema smisla razmišljati je li upitna koalicija SDSS-a s HDZ-om sada na kraju, kada se posao ionako završava.

Na pitanje zašto su skinuli imunitet suprotno odluci MIP-a, Andrija Hebrang je rekao:

– Obrazloženje je vrlo jednostavno. U demokraciji zastupnici odlučuju i oni su iskoristili to svoje pravo. Zastupnik odlučuje i ne mora obrazlagati zašto je digao ruku za ili protiv.

Bebić novinarima: Zašto dramatizirate?

Predsjednik Sabora Luka Bebić istaknuo je da je procedura provedena, a na pitanje misli li da je skidanje imuniteta Jovanoviću ispravna odluka, Bebić je rekao:

– Stajalište sam izrazio prilikom glasovanja. Mislim da do ovoga ne bi došlo da se isti kriteriji u javnosti i općenito načelno poštuju, a to znači da bi se, kad netko nekoga uvrijedi ili pojedinačno ili grupno s najtežim kvalifikacijama i to onda neprestano ponavlja, trebalo ispričati. Kao što je to učinio Šeks i kao što je to učinila Kosor. Digla se galama oko jedne stvari, ali to što je predsjednica Vlade nazivana bjeloglavim supom, što je nazivana muhom zunzarom... onda, gdje su tu kriteriji, gdje su načela. Znači, načela su se dobro iskompromitirala. Kada u hrvatskoj javnosti i medijima budu jednaki kriteriji za jednake ili gore stvari, onda možemo govoriti o uspostavi nečega i međusobnom poštovanju, ali i mediji… talambasi javljaju se kada je ova jedna strana u pitanju, a kada je druga, onda je muk. Zapravo, postavite to pitanje sebi. Gdje su vaši kriteriji? Zašto dramatizirate, a riječ je o svakodnevnom kršenju članka 28. Ustava, muk i šutnja opća? – zapitao je okupljene novinare Bebić.

– Glasovala sam protiv zato što mislim da je to nešto što kod svih zastupnika treba biti isto. Zastupniku je mjesto u sabornici, a ja sam svoj stav iskazala. Ne samo kod ovog nego i kod nekih drugih zakona – istaknula je Đurđa Adlešič.

– Ja sam za to da se skida imunitet svima. Ako su meni u drugom slučaju, onda treba skinuti svima – rekao je Ivan Čehok.

Tanković: Trebao sam napustiti sjednicu Sabora

– Mislim da sam vis a vis skidanja imuniteta pogriješio. Mislim da sam u tom trenutku trebao napustiti sjednicu Sabora – rekao je Šemso Tanković.

Na pitanje zašto nije napustio sabornicu, Tanković je rekao:

– Nisam bio svjestan da se tom odlukom cijela stvar mijenja. Ja sam mislio da smo glasovali o odluci povjerenstva i u tom trenutku nisam bio svjestan činjenice da se sad kompletna situacija mijenja. Žao mi je. Pogriješio sam – rekao je Tanković.

Je li HDZ izigrao vaš dogovor?

– Ne, ovo je moja pogreška, tj. vis a vis kolege Jovanovića trebao sam biti dosljedniji i napustiti sjednicu – dodao je Tanković.

Komentara 162

DA
darko9
15:58 21.10.2011.

vi ljubitelji sdp stvarno vidite i čujete što partija kaže iste riječi je napisao i na blogu i na presicama po selima i jarugama

Avatar pupoljak
pupoljak
16:19 21.10.2011.

Šemso, poslije hebanja nema kajanja. Nego, objasni zašto si uopće pristao danas na glasovanje, a prošli petak si rekao da ti ne pada na pamet držati kvorum HDZ-u.

PR
propalica
16:43 21.10.2011.

šemso, prodana dušo, bijedo ljudska, dabogda te zadesila ista sudbina kao hdz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije