Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milanoviću novi rok

Seljake zaustavila policija! Odustali od odlaska u Zagreb

seljaci, prosvjedi seljaka (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/9
18.08.2013.
u 09:31

Seljaci Vukovarsko-srijemske županije definitivno su odustali od prosvjednog putovanja u Zagreb, nakon što ih je policija kod Osijeka zaustavila

Iako su danima najavljivali kako će se uputiti traktorima u Zagreb jer premijer Milanović nije pristao primiti seljake i razgovarati s njima o problemima hrvatske poljoprivrede i sela, seljaci Vukovarsko-srijemske županije definitivno su odustali od prosvjednog putovanja u Zagreb, nakon što je policija kod Osijeka zaustavila seljake na putu prema Zagrebu iako je jedna skupina traktora već bila krenula.

- Krenuli smo i trebali su nam se pridružiti druge županije, ali policija ih je zaustavila i zato smo definitivno odustali od odlaska u Zagreb. Danas ćemo poslati pismo premijeru Zoranu Milanoviću neka se očituje hoće li nas primiti ili ne i dat ćemo mu rok od 24 sata, a ako ne odgovori do utorka u 10 sati, odmah u 11 sati u Gradišci se sastajemo i odlučujemo hoćemo li nastaviti prosvjede ili ćemo ih raspustiti. Nakon toga ćemo se obratiti Bruxellesu jer Hrvatska krši građanska prava nas seljaka - kaže Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka i dodaje kako će prosvjedni punktovi ostati do utorka prema do sada utvrđenom planu. Na istoku Slavonije, na 12 punktova su blokirane ceste, ali promet nije u potpunosti prekinut jer se odvija alternativnim pravcima.

Traktore upalili simbolično 5 do 12

Hrvatskom zastavom na traktoru seljački vođa Petar Pranjić jutros je poveo kolonu baranjskih seljaka prosvjednika iz Čeminca prema Zagrebu. Traktore su upalili simbolično u 5 do 12. Na putu je bilo 50-ak vozila, namjeravali su proći kroz Osijek pa podravskom magistralom nastaviti do glavnog grada gdje su, kako kažu, namjeravali popiti kavu ravno u ponoć. Promet je obilaznicom iz Baranje prema Osijeku bio usporen, kolonu traktora zbog gužve iz suprotnog smjera, ali i policijske pratnje, nemoguće je bilo zaobići. No, seljaci nisu stigli daleko. Policija je zaustavila seljake već na ulazu u Osijek na baranjskoj obilaznici. Put su im prepriječili s pet marica i dva policijska automobila. U dva vozila nalaze se interventni policajci.

– Ne možemo ni naprijed ni natrag, ovo je udarac po hrvatskom seljaku. Ne znam što ćemo poduzeti, svađat se nećemo, ovo je sramota, cijeli je promet prebačen na Osijek – kazao je Pranjić.

– Uvučeni smo u klopku. Očekuju da mi njih isprovociramo da izvrše represiju. Registrirani smo, nemaju nas prava zaustaviti. Traktori na drugim punktovima su krenuli u čekaju nas – kažu seljaci.

U policiji kažu kako sukladno zakonu "mogu iz određenih razloga zaustaviti vozila".

– Nakon što policija utvrdi činjenice, sukladno procjeni stanja sigurnosti, utvrdit će se daljni tijek postupanja – kazao je Dario Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske. Dokad će seljacima biti blokiran put i kada će se odlučiti o daljnjem postupanju, u policiji kažu kako za sada nije poznato te da o tome odlučuju PU osječko-baranjska, ali i Ravnateljstvo policije. Promet se preusmjerava kroz grad Osijek i biljsku cestu te belišćanski most.

Policija je došla do Petra Pranjića i odvela ga do automobila da "na miru porazgovaraju".

– Petre, uz tebe smo – dovikuju mu seljaci.

– Dečki su rekli koje su mjere i da je, što god da se pokuša, belišćanski most blokiran i sva Baranja. Nas se ne pušta odavde. Ostat ćemo još malo, vidjeti rekacije drugih udruga koje su nam se trebale priključiti. Hoće li one što učiniti, to ne znam. Mi do svog cilja, izgleda, doći nećemo – kazao je nakon razgovora s policijom Pranjić, najavljujući skorašnje povlačenje traktora s obilaznice. Objašnjeno mu je kako put blokiran radi sigurnosne procjene, ugroze prometa i građana. Seljacima je ovo, dodao je, velika škola.


'Ostvarit ćemo svoja prava na sudovima'

– Nikakvog incidenta nije bilo. Čim ovo ludilo prođe poduzet ćemo pravne korake, uzeti jaku odvjetničku kuću. Sva sredstva koja koristi naša Poljoprivredna komora, na čelu s Marijom Brlošićem, a koja je neaktivna, prusmjerit ćemo pravnicima i tu trakavicu presjeći. Ostvarit ćemo svoja prava na sudovima jer ovako ne ide – najavio je.
Jasno im je, nastavio je, da su nemoćni pred policijom, ali "nisu ni tvrdoglavi".

– Kazna je pozamašna, ja sam na nju bio spreman i odgovarat ću za svoje postupke pa neka Prekršajni sud procijeni koliko sam zgriješio, hoće li to biti dvije godine električne stolice, vješanje do podne i tako. Neka ovo bude sram državu – zaključio je.

– Odluka je sinoć u 21 sat na punktu donesena, svi smo jedinstveni. Ne može ići samo onaj koji nema kabinu ili ima stari traktor, no taj je dao doprinos pa smo si napunili rezervoare. Cilj nam je samo da se dobacimo do Zagreba, kako ćemo natrag, hoće li nas vratiti željeznicom ili će nas razbacati, nije nas briga – kazao je Pranjić prije polaska iz Baranje. Ne odstupaju, bili su odlučni, ni milimetra.

– Čak smo i proširili zahtjeve. Na prvom nam je mjestu sada ostavka Tihomira Jakovine, neću reći ministra jer to nije. Krenula je i peticija za smjenu tog čovjeka, po cijenu i da dođe gori od njega – naveo je.

Na upit o razjedinjenosti i odustajanju seljaka, jer je na đakovačkom punktu ostalo tek desetak traktora, odgovorio je kako ne zamjera nikome.

– Nakon deset dana, ljudi su iznemogli. Taj punkt je podijeljen na dva, prosvjednici koji su otišli prema Bračevcima također će nam se pridružiti. Procjena je da će ukupno oko tisuću traktora stići u Zagreb – izjavio je ranije Pranjić.

– Živi jedan dan, ali živi časno. Neka nas poguraju bagerima, dizalicama. Naša Vlada je sretnija od nas što je ušla u EU, prebacila je vrući kesten Bruxellesu, da se oni s nama zafrkavaju, ali vrlo brzo će vidjeti kakvu je mafiju primio u članstvo i tko manipuliramo ovim ljudima – istaknuo je.

 

>> Seljaci: 'Nismo mi nikamo otišli ili odustali od prosvjeda'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije