Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čobanković

Čobanković o prosvjedima: Ne može se dobiti nešto čega nema

seljaci prosvjed (1)
Foto: Krunoslav Petrić/PIXSELL
1/7
21.06.2010.
u 09:57

Zasad neće blokirati prometnice nego će traktore parkirati uz ceste kako bi otežali promet i upozorili na težak položaj seljaka kojima država ne isplaćuje obećano u Đakovu, a što je bio uvjet za prekid blokade prometnica u ožujku.

Točno u podne, na više od 20 punktova, s više od 500 traktora, seljaci Virovitičko-podravske županije danas su započeli miran prosvjed protiv neodgovorne Vlade RH koja nije ispunila obećanja dana Koordinaciji seljačkih udruga na području pet slavonsko-baranjskih županija.

– Danas će traktori biti parkirani uz prometnice i vjerujem da neće biti blokada, ali sljedećih dana i noći sve je moguće. Sve će ovisiti o tome kako će na ovaj prosvjed upozorenja reagirati ministar Čobanković i Vlada RH. Mogu reći samo to da će na ovim mirnim prosvjedima sudjelovati daleko više poljoprivrednika jer su i prilike u kojima se sada seljaci nalaze, s velikim štetama od elementarnih nepogoda i drugim problemima, daleko teži nego oni prije - kaže Zvonko Pipić, predsjednik Županijske udruge seljaka Virovitičko-podravske županije, koji je, u skladu sa zakonskim propisima, današnji prosvjed uredno prijavio PU virovitičko-podravskoj.

Seljaci prosvjeduju zbog nepoštivanja dogovorenih obveza iz Đakovačkog sporazuma. Tomislav Pokrovac, predsjednik vukovarsko-srijemskog Hrvatskog seljačkog saveza, kaže da zasad neće blokirati prometnice nego su traktore parkirali uz ceste kako bi pomalo otežali promet, ali i upozorili na težak položaj seljaka kojima država ne isplaćuje ono što je obećala u ožujku u Đakovu, što je bio uvjet za prekid blokade prometnica u cijeloj Slavoniji.

Traktorima otežali promet i u Županji
Na ulazu u Bošnjake iz smjera Županje točno u podne je 50-ak poljoprivrednika traktorima zaposjelo lijevi kolnički trak državne ceste Županja - Gunja, čime je bitno  usporen protok vozila tom prometnicom. Na taj način seljaci s ovoga područja uključili su se u mirni prosvjed koji će, kako ističu, trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva. Zatraži li to od njih čelništvo Hrvatskog seljačkog saveza, poljoprivrednici će blokirati obližnje raskrižje na također državnoj cesti koja vodi do graničnog prijelaza Županja - Orašje. Promet na dionici regulira policija koja vozila pušta naizmjenično.

>>Seljaci kreću s prosvjedima, najavljuju blokadu prometnica

Sedamdesetak traktora ogorčenih seljaka vinkovačkog kraja točno u podne zauzeli su pozicije uz rub državne ceste Osijek - južna vinkovačka obilaznica na dionici na izlazu iz Jarmine gdje su početkom ožujka održani prosvjedi i blokade prometnica nakon kojega su seljačke udruge i ministar Čobanković potpisali Đakovački sporazum. No, država, tvrde seljaci, ne pridržava se tog dogovora pa su odlučili izaći u nove prosvjede.

- U Đakovu smo dogovorili da ćemo dobiti mjenice, ali Čobanković nam je umjesto vrijednosnog papira poslao običnu obavjest u kojoj nas obavještava kako imamo pravo na mjenicu. To znamo i bez te obavijesti. Naši su selajci očekivali vijednosnicu koju će moći odnijeti u banku i unovčiti je kako bi platili ono što moraju. Bez najave su nam smanjili poticaj na kukuruz. Premijerka govori o oporavku gospodarstva, ali bojim se da taj oporavak ne ide preko grbače seljaka. Ovaj mirni prosvjed nema rok trajanja, ali ustrajat ćemo dok nas Vlada ne pozove na razgovor. Ako u idućih dva-tri dana ne bude povoljnih signala, postupno ćemo zatvarati i otvarati prometnice - rekao je na početku prosvjeda Tomislav Pokrovac.

Tarktori su uredno parkirani kako bi se promet, doduše uz manje teškoće, mogao odvijati. Na prometnici uz koju su traktori, ali i u blizini na nekoliko punktova zamjetne su jake snage temeljne policije s vozilima i zasad su korektni odnosi policije i prosvjednika. Ante Ferić iz Ivankova bio je i na prošlom prosvjedu pa je čak i okrivljen za napade na policajce.

- Meni država duguje 30.000 kuna još od 2008. i isplatila mi je samo 25 posto od dogovorenog. Očekujem da će netko čuti i naš glas i razgovarati s nama. Ako nam država ne pomogne, ne znam tko će - kaže Ferić i dodaje kako je šteta na ječmu 30 do 40 posto, a tako će biti i sa pšenicom.

Pedesetak traktora je i na prometnici Ilača - Tovarnik. I oni su, kaže Stjepan Filić iz Ilače, spremni i na blokadu cesta ako država ne ispuni dogovoreno u Đakovu ili barem pokaže volju za rješavanjem seljačkih problema.

- Kao i na prošlom prosvjedu, u početku ćemo samo stajati traktorima uz cestu i tražiti razgovor s Vladom i premijerkom Kosor koja nas uporno izbjegava, a pokazalo se da dogovor s ministrom Čobankovićem ne vrijedi u praksi. Ovako mirno ćemo prosvjedovati dva-tri dana, a ako nas nitko ne pozove na dogovor, postupno ćemo povećavati broj prosvjednika i blokirati prometnice, ali ćemo ovaj put mudrije raditi da nas policija ne blokira jer imamo iskustvo od prošlog prosvjeda - kaže Pokrovac i podsjeća kako od države traže isplatu obećanih poticaja od 205 milijuna iz 2008. u mjenicama, isplatu poticaja stočarima i dogovor oko cijene pšenice ovogodišnjeg roda. Protive se i najavljenom smanjenu poticaja za pšenicu za 40 posto jer znaju da je taj novac u punom iznosu osiguran u proračunu.

- Bojim se da bi nas država mogla "preveslati" izgovorom kako nema novca jer moraju namiriti štetu od poplave i preobilnih kiša. Mi im nudimo rješenje za koje neće morati izdvajati novac iz proračuna, a to je da seljacima oproste u ovoj godini zakup i koncesiju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, ali i poreze koje seljaci plaćaju. To ih neće ništa stajati, ali će, naravno, od seljaka dobiti manje novca - objašnjava Tomislav Pokrovac.

Komentara 186

N7
No.77
12:01 21.06.2010.

Važno je da svaki seljak ima svoj traktor, koji više radni sati ima na relaciji trgovina kuće nego u polju.

BK
bez_komentara_2
12:10 21.06.2010.

Treba reda naparaviti u ovoj državi,ne samo među seljacima već u svemu! Ništa nije kako treba,sve se raspada,organizacija je nikakva... Ne znam,ali nemama volje više komentirati stanje u državi,jer ništa se ne mjenja i ako nastavimo sa komentiranjem ovako ćemoo zauvijek! Trebe sve mjenjati!

OB
-obrisani-
09:29 22.06.2010.

\"Nisu problem \"drugovi i drugarice\". Problem su obećanja, ugovori, dogovori, kolektivni ugovori - koje Vlada u ime samostalne, neovisne i slobodne \"Lijepe njihove\" ugovaraju, potpisuju, obećavaju, sve prema trenutnoj dnevnoj političkoj potrebi da bi zasjeli\" Što će biti kad aad a naplatu počnu stizat Šukijeve obveznice koje nisu dugovi ? Koja se to banda sjatila,kak brđanski glup narod takva vlast,izgleda da su pismeni emigrirali odavno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije