Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne odustaju

Josipović pozvao seljake i Vladu da nađu rješenje

seljaci, prosvjed
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/9
06.03.2010.
u 16:09

Konstatirano je teško stanje u poljoprivredi, a predstavnici udruga Josipovića su izvijestili o brojnim problemima i nepravilnostima u sustavu.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović primio je u večernjim satima predstavnike udruga poljoprivrednika koji su ga upoznali s tijekom pregovora koje su imali s Vladom. Isto tako, predstavnici Udruga izvijestili su predsjednika o prosvjedima koje organiziraju širom Hrvatske. Svi sudionici razgovora podržali su istinsku reformu poljoprivrede sukladno pravilima Europske unije te striktno i dosljedno provođenje zakona, uključivši i pravila o potporama. Konstatirano je teško stanje u poljoprivredi, a predstavnici udruga Josipovića su izvijestili o brojnim problemima i nepravilnostima u sustavu, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Predsjednik je pozvao udruge i Vladu da nastave pregovore i da, uvažavajući stanje u gospodarstvu, nađu rješenje za sadašnje stanje i provedbu reforme, posebno vodeći računa o pravednosti rješenja i položaju najugroženijih seoskih gospodarstava.

Ženama nedostaju muževi, pa se svađaju zbog blokade?!

Gotovo svi stanovnici malog mjesta Nova Bukovica nedaleko Slatine podržavaju seljačke prosvjednike koji su u središtu mjesta teškim traktorima blokirali državnu cestu D2, pa se njome ne može s jednog na drugi kraj sela. Nekolicina mještana zatražila je od prosvjednika da ih puštaju kroz blokadu kada odlaze na posao, njihova djeca u školu ili kad zbog drugih potreba trebaju otputovati automobilom do obližnje Slatine.

Prosvjednici su uporni i ne propuštaju nikoga osim pripadnika hitnih službi što je danas predvečer razljutilo desetak žena koje su se, nakratko posvađale sa prosvjednicima, ali bez uspjeha. Ljutite žene otišle su kući, a prosvjednici su novinarima potvrdili kako ženama vjerojatno danima i noćima nedostaju muževi, pa se zato ljute. Policajci na ovoj blokadi potvrdili su da je danas u središtu sela bilo svađe, ali ne i prosvjeda protiv prosvjednika, kako su to objavili neki mediji.

Seljaci sutra kreću u blokadu graničnih prijelaza

Budući da ministar Čobanković nije prihvatio prijedloge seljaka, prosvjedi će se sutra preseliti na granične prijelaze Vukovarsko-srijemske županije, rekao nam je večeras Stjepan Filić, dopredsjednik Hrvatskog seljačkog saveza nakon što su dobili negativan odgovor od ministra Čobankovića. Oko 300 traktora od srijede u podne je na cesti Vinkovci - Osijek kod Jarmine zauzimajući jedan kolni trak, ali povremeno blokiraju i cijelu cestu.

- Noćas još ostajemo ovdje, ali u jutro krećemo na blokadu graničnih prijelaza, obilaznica i frekventnijih prometnica, a možda krenemo i za Zagreb jer to je, izgleda, jedini način da nešto postignemo. Čekamo da se vrati naš predsjednik Tomislav Pokrovac iz Zagreba gdje je bio u peteročlanom iznaslanstvu na sastanku s predsjednikom Republike Ivom Josipoviće i tada ćemo dogovoriti detalje. Uglavnom nočas ćemo ovdje prenoćiti, a sutra krećemo dalje dok nam dozvole - kaže Filić.

Komentara 61

OB
-obrisani-
23:37 06.03.2010.

..za takovu \"pomoc´i mudre savjete \", su seljaki mogli razgovarati i sa Portirom...-:))

OB
-obrisani-
23:38 06.03.2010.

nisan bija mislija na Milku-Planinc..-:))

OB
-obrisani-
19:15 06.03.2010.

Nije čudo da je ova država tako duboko potonula Naša se slika zrcali na cestama krcatima traktorlucima, uz logorske vatre i dernek bogat špekom , kobasicama, kulenom i svim propisanim delicijama. Ni „Žikino kolo“ nema bre da fali Pomozimo tuu sirotinju da bi mogli nastaviti dernek i kupiti još po koji traktor kojim će blokirat i carinske prijelaze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije