Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mirno upozorenje

Seljaci sa 150 traktora prosvjeduju zbog neisplaćenih poticaja

prosvjed,seljaci,traktor,portal (1)
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/6
19.02.2013.
u 13:00

Pokrovac nije mogao reći na koji će način prosvjedovati seljaci nakon 1. ožujka, hoće li to biti blokade prometnica ili nešto drugo, jer će to držati u tajnosti sve do početka prosvjeda i detalje će znati tek nekolicina organizatora

Na prometnice Vukovarsko-srijemske županije danas je izašlo 150 traktora kojima nezadovoljni seljaci vožnjom mirno prosvjeduju jer im nisu isplaćeni poticaji za prošlu i 2011. godinu te zbog nezadovoljstva Zakonom o poljoprivrednom zemljištu koji je nepovoljan za male i manje poljoprivrednike.

– Okupili smo se na nekoliko punktova u Retkovcima, Antinu, Ilači, Bogdanovcima, Gradišti i Županji i u povorci traktora obići ćemo susjedna mjesta čineći krug kako bismo upozorili da država nije ispunila obećanja prema nama i nije nam isplatila ono što nam pripada. Sada je to mirni prosvjed upozorenja, ali ako ne dobijemo poziv od premijera Milanovića i ministara Linića i Jakovine do 1. ožujka, krenut ćemo u prave prosvjede. Kakvi će oni biti, zajedno ćemo odlučiti – rekao je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka.

Pokrovac nije mogao reći na koji će način prosvjedovati seljaci nakon 1. ožujka, hoće li to biti blokade prometnica ili nešto drugo, jer će to držati u tajnosti sve do početka prosvjeda i detalje će znati tek nekolicina organizatora. Na ranijim prosvjedima unaprijed su rekli što će se gdje događati pa bi ih policija preduhitrila i poučeni tim iskustvom, detalje sada drže u tajnosti. U Ilači se okupilo 16 prosvjednika s traktorima koji su krenuli preko Banovaca, Nijemaca, Komletinaca do Otoka gdje su imali kraći odmor i nastavili preko Privlake, Đeletovaca i Srijemskih Laza do Ilače. Nakana je ovog prosvjeda upozoriti na težak položaj hrvatskog seljaka pa nije bilo blokiranja prometnica, već su se vozili u povorci uz propisano rastojanje pa nisu ometali promet.

– Meni država duguje za poticaje 40-ak tisuća kuna, a ja njoj ni lipe. Ovdje smo svi mali poljoprivrednici koji, kao i ja, obrađuju 20-ak hektara zemlje i mi smo najugroženiji – kaže Jasmin Budinski, a slično razmišlja i Đuro Basarić kojemu nije isplaćeno 52.000 kuna poticaja. 

– Ni kune ne dugujem državi, ali do svojeg novca ne mogu. Moramo prosvjedovati da bismo dobili što nam je obećano, a to je žalosno. Ako zakasnim jedan dan s plaćanjem socijalnog i zdravstvenog osiguranja, odmah mi "nakaleme" 18 posto kamata, a nedavno su mi cijeloj obitelji blokirali zdravstveno osiguranje jer sam bio malo dužan – žali se Basarić. Stjepan Kolareviću koji obrađuje 150 hektara i jedan je od najvećih poljoprivrednika koji se priključio prosvjedu država duguje 300.000 kuna za poticaje od prošle godine.

– Nezadovoljni smo Zakonom o zemljištu koji je potpuno protiv malih proizvođača i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kao da nas žele uništiti, a ne da su državi prioritet. Koliko nas država "guli", vidi se i iz primjera našeg suseljanina koji se godinama bavi poljoprivredom, ali je morao na obuku i polagati ispit za vožnju traktora s poljoprivrednim strojevima i za to morao platiti 4500 kuna. Umjesto da mi nekoga učimo kako se upravlja traktorom i plugom ili tanjuračom, nas prisiljavaju da se obučavamo da bi nam uzeli 4500 kuna – ogorčen je Stjepan Filić koji dodaje kako je nepošteno da oni koji su se vratili nakon progonstva u svoja sela gdje su im domovi i imanja bila potpuno uništeni i opljačkani, moraju plaćati visoke iznose za legalizaciju. Filić drži da bi sve seljake poput njega legalizacija trebala stajati jednu kunu. Oko 15 sati seljaci završavaju s prosvjedom, a za sutra je najavljen isti ovakav u Virovitičko-podravskoj županiji.

>>'Ako treba, skupit ćemo 500.000 potpisa u 24 sata i srušiti zakon'

Komentara 6

V4
Vladimir12-4
13:10 19.02.2013.

Pola slavonskih oranica neobradjene, a oni hoce poticaje. Tko daje poticaje ljudima koji ostaju bez posla u gradu?

OG
Oger
13:20 19.02.2013.

Pa dobro, kad ti ljudi rade?

KA
Kajveliš
13:33 19.02.2013.

@Vladimir12-4 Bez sela neće bit ni grada...Eto prilike pa onda probaj ti usrećit se u poljoprivredi,kad već znaš koliko je ne obrađeno Slavonije..Bit će cijela ne obrađena dok je takovih razmišljanja.Naj bolje da svi dođu u grad,na državne jasle(gdje jee plaća sigurna,radi se jako malo i to je to)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije