Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanaderov povratak

Šeks: Ne znam ništa o navodnom sastanku HDZ-a zbog Sanadera

vladimir šeks
Arhiva VL
05.10.2010.
u 13:39

Odbio je odgovarati na novinarske provokacije je li Sanaderov povratak izazvao svađe i sukobe u HDZ-u i Vladi te je li skup prošao u mučnoj i svađalačkoj atmosferi.

Potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladmir Šeks na upit zna li nešto o neformalnom i navodno dramatičnom sastanku najužeg kabineta Vlade, koji se održao  u ponedjeljak navečer na inicijativu premijerke Kosor, a povodu povratka bivšeg premijera Ive Sanadera iz SAD-a, kratko je odgovorio kako o tome ne zna ništa te da je u ponedjeljak bio na jugu Hrvatske.

Odbio je odgovarati na novinarske provokacije je li Sanaderov povratak izazvao svađe i sukobe u HDZ-u i Vladi te je li navodni skup prošao u mučnoj i svađalačkoj atmosferi.

Predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks izjavio je na sjednici da će se, ako Ustavni sud odluči da se referendum o Zakonu o radu može i treba provesti, o čemu je Sabor odluku prebacio na Ustavni sud, referendum provesti po blažim odredbama izmijenjenog Ustava. Nikad se dosad predsjednik Odbora  nije želio očitovati po kojim će se ustavnim odredbama, starim ili novim, provoditi referendum za koji su sindikati prikupili 717 tisuća potpisa, a Vlada u međuvremenu povukla izmjene ZOR-a iz saborske procedure.

Vladajući nisu željeli preciznije razraditi ovo pitanje iako oporba i dio vanjskih članova smatra da u zakonu mora izrijekom stajati da će se nove ustavne odredbe o referendumu primjenjivati neposredno, dakle, neovisno o tome hoće li se u međuvremenu izmijeniti i s novim Ustavom uskladiti i Zakon o referendumu.

Josip Leko (SDP) kaže da je iz mjera opreza zatražio preciznije rješenje, da je potrebno propisati neposrednu primjenu Ustava,odnosno da se referendum može i mora primijeniti neposredno po Ustavu kako se kasnije ne bi postavljalo pitanje što je ustavotvorac htio.

Za Šeksa je stvar posve jasna jer bi se u protivnom morao propisati cijeli niz odredbi na koje se Ustav primjenjuje neposredno. Podsjetio je Šeks tako da je novi Ustav primijenjen neposredno kada je u srpnju Sabor pokušao birati ustavne suce svotrećinskom većinom, ali bezuspješno. Naime, Zakonom o referendumu referendumska odluka donosi se većinom glasova onih koji izađu na referendum, a ne kao po prijašnjoj odredbi polovicom plus jednim glasom ukupno upisanog broja birača.

Ključne riječi

Komentara 13

BZ
Branko Zajec
15:21 05.10.2010.

Željno iščekujem dan, kada će sa političke scene nestati najveći manipulator novije povijesti. Dan kada će nestati čovjek, koji je sve radio za vlastitu korist i interes svoje stranke. Mišljenje i interes naroda, nikada mu nije bio bitan.

X2
xychhr-200
16:17 05.10.2010.

Šeks: NE ZNAM NIŠTA o navodnom sastanku HDZ-a zbog Sanadera ==================================================================== Da li je ovdje potreban bilo kakav komentar o tome što znaju i ne znaju KRADEZENJARE..???

CE
cericzel
20:59 05.10.2010.

Ma,da, najbolje je kad se netko pravi bedast...ne zna uopće o čemu je riječ?! jel da.. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije