Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed u splitu

Na Prokurativama palili svijeće za propale dalmatinske tvrtke

Prosvjed na Prokurativama (1)
Foto: Ivan Ivanović/PIXSELL
1/8
11.04.2012.
u 19:05

Okupilo se oko 1000 ljudi na poziv HUS-a. Sindikalni čelnici pozvali su aktualnu Vladu da se pozabavi rješavanjem nezaposlenosti. Novi prosvjed najavljen je za 1. svibnja

Paljenjem četrdeset svijeća za Adriachem, Salonit, Jadrankamen, Trimot, Imotu, Ciglanu Sinj, Uzor, Monter i druge dalmatinske tvrtke u organizaciji HUS-a počeo je radnički prosvjed na Prokurativama, na kojemu se okupilo oko tisuću ljudi.

– Nije ovo prosvjed protiv Vlade koja je 100 dana na vlasti. Za katastrofalan položaj radnika krive su sve hrvatske vlade, a Split se nalazi na prvom mjestu po broju nezaposlenih i plaće su 14 posto niže od hrvatskog prosjeka – rekao je Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a. Pozvao je Vladu da problem Jadrankamena riješi tako što će koncesiju za eksploataciju kamena oduzeti Brunu Orešaru i dati radnicima.

– Ako to ne učine, isti su kao i njihovi prethodnici, leglo kriminala – rekao je Matijašević i pozvao glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da se obračuna s kriminalom. Pozvao je ministra pravosuđa da Ivu Jukića, stečajnog upravitelja Adriachema, skine s popisa stečajnih upravitelja s obzirom na to da se protiv njega vodi kazneni postupak za gospodarski kriminal dok je bio stečajni upravitelj Pomgrada. Govoreći o privatizaciji Brodosplita, poručio je:

– Ako Brodosplit dođe u poteškoće, draga moja Vlado, uzet ćeš ga i upravljat ćeš njime.

Njegovi prethodnici u svojoj su retorici bili dosta oštriji.

– Ova vlast mora otići jer ne zna voditi ovu državu! Dosta je Čačiću bilo zadovoljstva na otkazima radnika – poručio je Zvonko Šegvić iz Brodosplita.

– U prvih 100 dana ništa nismo vidjeli, osim što su nas uredno ponižavali i vrijeđali –  rekao je Jozo Marić, sindikalni povjerenik za Dalmaciju.

Aktualni premijer i ministri, kao i njihovi prethodnici, s govornice su nazvani i crvima.

– Jutros smo po mjestu ganjali stečajnog upravitelja – obavijestio je nazočne Tonči Drpić iz Jadrankamena. Pozvao je radnike iz ostalih dijelova Hrvatske da se ujedine.

Novi veliki prosvjed u Splitu najavljen je za 1. svibnja na rivi. Nakon toga HUS će prikupljati potpise da bi se olakšalo sazivanje referenduma kako bismo mogli odlučivati izravno o važnim pitanjima, poput Slovenaca i Švicaraca.

Ključne riječi

Komentara 28

TA
tatamlata
20:00 11.04.2012.

Bravo! Vratite si *radeze i sm**danera jer dobro su nas vodili i doveli ..... u propast ;)

BI
bilikamen
20:03 11.04.2012.

Šegvić: Ova vlast mora otići jer ne zna voditi državu! --------------------------------------------------------- ........možda ova vlada i nije sposobna voditi državu, državu u stanju kakvo su naslijedili od prijašnje vlade. Da, teško je poboljšati bilo što................ ..........ali da li si itko pita a posebno radnici triju Splitskih poduzeča, čiji je vlasnik Bruno Orešar i koji je doveo do ovog gdje ste sad, ZAŠTO JE FRANCEK PRODAO TE TRI TVORNICE ZA PARTIJU TENISA. Daj budimo već jednom iskreni.

MA
maraosta
19:57 11.04.2012.

na žalost ,hrvati imaju jednu jedinu mogučnost, korumpirane strane plačenike, političke kriminalce razjuriti svim sredstvima, okrenuti se sebi, stvarati poštenu i pravednu suverenu hrvatsku državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije