Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Učinkovito ponašanje

Šef policajcima: Nemojte dolaziti pijani i ogovarati

faletar
VL
29.04.2010.
u 22:00

Jer, ulove li šefovi da je netko znao da se kolega ogriješio o naputak, a nije taj grijeh i prijavio, disciplinski će odgovarati.

Policijskim službenicima postaje u Tovarniku zabranjuje se ogovaranje. Zabranjeno je i “okupljanje istomišljenika oko sebe u cilju opstrukcije”. Moraju obratiti pozornost s kim se druže i odreći se “rada i poslova u privatne svrhe”. Vide li nekog od svojih kolega da spava na radnom mjestu ili da pijan dolazi na posao, o tome odmah trebaju izvijestiti nadređenog, a ne da on za to dozna “javnim pogovorom”. Jer, ulove li šefovi da je netko znao da se kolega ogriješio o naputak, a nije taj grijeh i prijavio, disciplinski će odgovarati. Svi policijski službenici moraju se odreći i “razno-raznih špekulacija, konkretno se držati struke, a poslove raditi isključivo temeljem zakona.”

Na oglasnoj ploči

Izvaci su to iz obrasca ponašanja policijskih službenika koji je 25. ožujka potpisao načelnik postaje u Tovarniku Pero Faletar. Obavijest je sastavio tri dana nakon kolegija rukovoditelja PU vukovarsko-srijemske na kojem je, navodi Faletar u dopisu, novoimenovani šef uprave Stipica Kuna zatražio strogu primjenu spomenutih pravila.

Ako su policajci u Tovarniku sada dobili napismeno da moraju raditi po zakonu, da ne smiju spavati i biti pijani na poslu, da moraju pisati korektna izvješća i od građana prikupljati informacije o onima koji imaju nelegalno oružje, znači li to da su do sada smjeli raditi drukčije, pitali smo u PU vukovarsko-srijemskoj. Zanimalo nas je i je li novi načelnik uprave uistinu tražio od policajaca da prestanu s ogovaranjima te je li naputak izvješen i u drugim postajama. No, načelnik Kuna danas je bio službeno u Zagrebu pa nam je glasnogovornik uprave Krunoslav Žgela kazao da ćemo odgovor dobiti sutra.

Nedugo nakon upita i preslike dokumenta koje smo poslali PU vukovarsko-srijemskoj, javio se načelnik Faletar. Zanimalo ga je jesmo li taj dopis dobili mailom ili faksom, pa smo uzvratili protupitanjem je li dokument autentičan. Odgovorio je potvrdno. Nije točno jedino, uvjeravao nas je, da su “smjernice za učinkovitiji rad policije”, kako ih je nazvao, objavljene na oglasnoj ploči gdje su ih mogle vidjeti stranke koje dolaze u postaju. Kaže da su smjernice dobili šefovi smjena koji su s njihovim sadržajem bili dužni upoznati policijske službenike. No, očevici tvrde da je papir izvješen na ploču, a u gornjem dijelu dopisa i jest navedeno “oglasna ploča”.

Razgovor je završio konstatacijom kako je činjenica što posjedujemo dokument koji je potpisao – “klasična povreda, odnosno odavanje službenih podataka”.

Privatna tužba


– To nema veze sa zdravom pameću. Svaka zapovijed mora biti jasna, nedvosmislena i utemeljena na zakonu. A ovdje je riječ u zadiranju u privatni život, kad nekom određuješ s kim će se družiti. Krše se i temeljna ljudska prava jer što znači zabrana okupljanja istomišljenika? Od MUP-a ćemo tražiti da se ispita odgovornost autora novog “kodeksa ponašanja” u Tovarniku, načelnika Faletara – kaže Goran Baliban, povjerenik Sindikata policije za PU vukovarsko-srijemsku.

Ne tako davno o ovoj se upravi pisalo jer je sa 2000 kuna kažnjen Branko Berać iz Županje zato što je policiju nazvao milicijom. No, kad je dvije godine prije direktor trgovine Boso Bosiljko Stanić u dopisu nazvao jednog policajca kretenom i zabranio mu ulazak u svoje dućane, u ovoj su upravi kolegi ostavili da slučaj riješi privatnom tužbom.

Komentara 15

AN
andrijacatch
08:14 30.04.2010.

Svi smo mi ljudi. Faber daje savjete iz osobnog iskustva u najboljoj namjeri, i žalosno je čitati ove zlonamjerne komentare.

OZ
ozujak21
14:05 01.05.2010.

Zaboravio je napisati \"Nemojte uzimati mito, nemojte uzimati piće i druge poklone na granici\" i sve drugo što je već odavno zabranjeno po zakonu, ili je to možda nevažno. Mislim da je za njega najveći problem ogovaranje i okupljanje istomišljenikaika jer se vjerovatno njega ogovara i ne razmišlja kao on, pa to treba zabraniti.

AV
avesis
23:15 29.04.2010.

Gotovo nevjerojatno.Ljudima koji moraju štiti javni red i mir, te zakonitost sustava da se mora izvjesiti pravila ponašanja, koja su gotovo identična normalnom kućnom odgoju, zvuči kao nečija šala. Ako je to uistinu stvarno, a usto i neophodno, kako bi se policajci znali ponašati, onda je zaista krajnje vrijeme da se policija pročisti od onih kojima tamo nije mjesto. Volim vjerovati i zaista se nadam, da je sve to nečija neslana šala, u protivnom bi to bilo jako žalosno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije