Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga o mitu

Šef MOL-a nedodirljiv. Neće ga ispitati da ne bi ugrozili Mađarsku!

\'Zsolt Hernadi.........predsjednik uprave grupe MOL 22.02.2009.\'
Arhiva VL
30.08.2011.
u 22:56

Mađari priznaju da se iz DORH-ovih dokumenata može potvrditi sumnja o mitu, ali istragu žele provesti sami

Mađarsko državno odvjetništvo, doznaje Večernji list, odbilo je na zahtjev DORH-a ispitati Zsolta Hernadija, predsjednika uprave MOL-a, zbog navodnog mita od 10 milijuna eura jer bi to, odgovorili su, ugrozilo sigurnost Mađarske!

Traže sve spise o istrazi

Tako ispada da su Hernadija proglasili osobom od mađarskog nacionalnog interesa te od DORH-a, budući da žele provesti vlastitu istragu, traže sve spise o istrazi da je šef MOL-a podmitio bivšeg premijera Sanadera sa 10 milijuna eura kako bi MOL u Ini dobio upravljačka prava unatoč tome što nema većinsko vlasništvo. Mađari priznaju da se na temelju podataka koje im je DORH dostavio može potvrditi sumnja u davanje mita, ali sve te navode žele sami istražiti. U krugovima bliskima istrazi u Hrvatskoj ponašanje mađarskog odvjetništva smatraju – kolonijalnim. Budući da će najkasnije do kraja listopada Hanfa prema zakonu morati ukinuti blokadu trgovanja Ininom dionicom na Zagrebačkoj burzi, mađarski će MOL biti u prilici kupiti nešto manje od jedan posto potrebnih dionica kako bi stekao 50 posto vlasništva u Ini i postao većinski vlasnik.

Upravo zbog toga, jer Hanfa više nema mehanizme za blokadu trgovanja dionicom, sve su oči uperene u Državno odvjetništvo, koje bi podizanjem optužnice zbog mita ili pak Hanfinih kaznenih prijava zbog MOL-ove manipulacije tržištem nagnalo Vladu da ipak usvoji već pripremljen zakon kojim bi se, barem privremeno, zabranilo da itko ima više od 49,99 posto dionica Ine. Budući da se približava početak listopada, u krugovima bliskim Vladi i Hanfi već su razvili četiri moguća scenarija o tome što će se događati kada se Ininom dionicom opet bude moglo trgovati na burzi. Prema prvom scenariju Vlada ne poduzima ništa, a MOL stječe 50 posto i moći tražiti i ispunjavanje Vladinih obveza iz dodatka Glavnom dioničarskom ugovoru, odnosno ugovoru o plinskom poslovanju prema kojem se Vlada obvezala preuzeti neprofitabilni dio plinskog biznisa iz Ine (poslovanje uvoznim plinom) koji bi joj godišnje donosio gubitak od milijardu kuna. Profitabilni dio poslovanja plinom, odnosno prodaja domaćeg plina na kojem Ina enormno zarađuje, ostao bi u toj kompaniji.

Politički dogovor

Prema drugom scenariju Vlada bi donijela zakon ili uredbu o zabrani stjecanja više od 49,99 posto dionica, ali vjetar u leđa za tu odluku mora biti podizanje optužnice protiv Hernadija i Sanadera zbog mita. Vlada je, podsjetimo, još proljetos pripremila taj zakon, ali je odustala od njegova donošenja zbog straha da ne bi imala problema s pristupanjem EU. No, kako su parlamentarni izbori 4. prosinca, Vlada si nikako ne može dopustiti da u izborno vrijeme Mađari u potpunosti zagospodare Inom pa bi možda i u slučaju izostanka DORH-ove optužnice izbori bili dovoljan okidač za donošenje takvog zakona. S druge strane, premijerka je prije dva dana odgovorila kako RH mora činiti sve da zaštiti strateške interese, ali da se isto tako u donošenju zakona mora ponašati kao članica EU. Prema trećem scenariju predviđa se, iako naši izvori kažu da je to malo vjerojatno, da naša Vlada s mađarskom, koja ima 25 posto vlasništva u MOL-u, postigne politički dogovor o tome da MOL dok ne prođu izbori ne kupuje dionice Ine. Ipak, političke dogovore ne treba zanemariti i taj se scenarij može smatrati izglednim.

Prema četvrtom, najmanje izglednom scenariju, Hanfa bi eventualno mogla produljiti blokadu trgovanja Ininom dionicom. Drugo je krupno pitanje hoće li mirovinski fondovi, koji drže četiri posto dionica, pristati na njihovu prodaju MOL-u. U poslovnim se krugovima čuje kako bi Ina navodno mogla povući svoje depozite iz banaka koje su vlasnice tih fondova ako oni ne budu htjeli prodati Inine dionice.

>>Sanader istražiteljima porekao da je dobio proviziju od MOL-a

Ključne riječi

Komentara 78

ZA
zagabria1
23:10 30.08.2011.

Tako i treba. Madjari treba da shvate da vise nismo u Austro-Ugarskoj i da ovdje vise ne mogu vrsljati kako im pase.Kao sto Tito kaze tudje necemo svoje ne damo. A inace Jadranka Kosor mi je sve draza kao politicar.. Od autsajedrice u koju nitko nije vjerovao pa ni ja, pretvorila se u odlucnu politicarku koja kaze ono sto bi se malo koji muski politicar usudio. Rijesava se korupcije, bila je poslusna dok smo cekali na zavrsetak pregovora sa EU, sada govori ono sto misli i pozdravlja hrvatske generale boli je uho za EU misljenje. Na kosovu javno podrzava vlast i odrzava lekciju Srbiji (kakvu se Josipovic ne bi usudio odrzati) Sve u svemu sve je bolja. Jos samo da se rijesi starog kleptomanskog i rodijackog HDZ kadra i da nadje kvalitetne politicare za gospodarska pitanja

PP
Pink Panter
23:14 30.08.2011.

A o čemu brinu naši političari? O sigurnosti Hrvatske sigurno ne!

Avatar tkozna
tkozna
23:06 30.08.2011.

Bravo majstori od gotovine napraviste veresiju. Izgubili ste sve!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije