Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sanacija zdravstva

Šef HZZO-a nezakonito uplatio 3,3 milijarde pa mu prijeti smjena

'FORUM  14.03.2012., Zagreb - Direktor HZZO-a dr. Sinisa Varga. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
26.06.2013.
u 07:34

Iz uprave HZZO-a potvrdili su da su 3,3 milijarde kuna na račune vjerovnika uplatili bez ovlaštenja Vlade ili suglasnosti UV-a

Nakon što je Vlada 13. lipnja donijela odluku o sanaciji HZZO-a u iznosu od 3,3 milijarde kuna, a bivši ministar financija Ivan Šuker u Saboru upozorio da je sanacija provedena nezakonito jer nije uključena u rebalans, iz izvora bliskih upravi HZZO-a doznajemo da bi se direktor Zavoda Siniša Varga mogao naći u problemima, a pribojavaju se i da bi to moglo značiti njegovu smjenu. Vlada je odlukom ovlastila Ministarstvo financija za zaduženje ukupnog iznosa, no ne i HZZO da novac uplati na račune veledrogerija i drugih vjerovnika.

Time se direktor HZZO-a našao u poziciji da, suprotno Zakonu o proračunu, od novca za plaćanje lijekova na recept prebaci više od 3 milijarde kuna na račune vjerovnika iako bez suglasnosti Upravnog vijeća smije raspolagati s najviše 300.000. Svjestan situacije, Varga je 14. lipnja sazvao izvanrednu sjednicu UV-a i tražio suglasnost, no tome se usprotivio predsjednik UV-a Marjan Cesarik, inače zamjenik ministra zdravlja Rajka Ostojića. Iako je na sjednici odluka o plaćanju donesena, Cesarik ju je odbio potpisati pa je Varga novac uplatio bez suglasnosti.

Time je ne samo prekršio Zakon o proračunu već je i doveden u poziciju da, do rebalansa koji se planira u listopadu, svaki mjesec ili "nelegalno" prebacuje novac s jedne pozicije na drugu ili da krši Zakon o fiskalnoj odgovornosti i ne plati račune u roku 60 dana. U sličnoj se poziciji šef HZZO-a našao i lani kada je platio dugove bolnica u iznosu od 470 milijuna kuna od lijekova na recept, no tada je UV dao suglasnost koja je predočena Državnoj reviziji u ožujku. Ovaj put za višestruko veći iznos Varga takvo pokriće nema. Iz HZZO-a su potvrdili da je novac uplaćen samo temeljem zvučnog zapisa sjednice, a M. Cesarik obrazložio da UV nije mogao donijeti odluku o uplati 3,3 milijarde kuna jer ima ovlasti raspolagati s najviše 5 milijuna.

>>Zavod u pola godine potrošio cijeli limit za privatne ortodonte

Komentara 1

XN
xnet0822
12:27 18.04.2014.

Zato ste nam ukinuli nabavu baterija za slušni aparat preko HZZO-a koje ćemo od 24.04. morati plaćati, tukci jedni ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije