Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarm iz Europe

Šef Europske banke upozorava: Hrvati, idete u katastrofu

'29.10.2010., Solaris, Sibenik - Odrzana 20. godisnja konferencija Zagrebacke burze. Svake godine u listopadu Zagrebacka burza organizira veliku medjunarodnu konferenciju kao sredisnje mjesto okupljan
Foto: 'Filip Brala/PIXSELL'
1/3
11.11.2010.
u 08:00

Rohatinski: Guverner Trichet me upozorio da ćemo ovako izdržati još samo godinu dana

Uz ovakav rast jediničnih troškova rada i fiskalnog deficita, u kombinaciji sa stabilnim tečajem, Hrvatska ide prema katastrofi – poručio je hrvatskoj Vladi Jean-Claude Trichet, predsjednik Europske središnje banke, preko hrvatskog guvernera Željka Rohatinskog. On se susreo s Trichetom prije 12 dana na godišnjem susretu predsjednika ECB-a s guvernerima iz zemalja kandidata za EU. Guverner kaže da dulje vrijeme nije u kontaktu s Vladom te nije imao prilike premijerki prenijeti Trichetovo upozorenje.

Treba čuvati tečaj

– Katastrofa je možda presnažna riječ, ali smjer kretanja je jasan – komentirao je guverner s kojim smo razgovarali jučer u Opatiji. Guverner nije bio na savjetovanju ekonomista, ali je očito procijenio da se i njegova riječ treba čuti tijekom tog skupa.

– Trichet pritom ne misli da treba mijenjati tečaj, on je takav kakav je. S obzirom na stupanj euriziranosti ukupne ekonomije, s obzirom na visinu vanjskog i valutno induciranog domaćeg duga, stabilan tečaj nema realnu alternativu. Rušenjem tečaja srušio bi se cijeli financijski sustav. Taj i takav tečaj ima svoju cijenu, što znači da se ne mogu voditi ostale politike koje su u suprotnosti sa stabilnim tečajem – kazao je guverner.

– Ne mogu se povećati jedinični troškovi rada, ne mogu se povećavati porezi, ne može se povećavati deficit jer se time otvaraju škare između rastućih troškova i stabilnog tečaja – kategoričan je. Na pitanje koliko nas dijeli od katastrofe, Rohatinski kaže:

– Možemo izdržati godinu dana.

Guverner je i proteklih dana apelirao da se vodi računa o okruženju, RH će se uvijek moći zadužiti, ali je pitanje cijene i uvjeta pod kojim će se to činiti. Iznošenje Trichetova upozorenja preko medija snažan je pritisak na Vladu da smanji rashode proračuna.

J. Kosor nije primila MMF

Inače, guverner i dalje tvrdi da RH može provesti prilagodbu bez MMF-a, koji je ovih dana u Zagrebu u redovitim konzultacijama. Zanimljivo je da je misija MMF-a tražila susret s J. Kosor i Šukerom, no do jučer su bez odgovora. Vladajući očito izbjegavaju taj vrući krumpir. Tečaj se kao tema provlačio i tijekom jučerašnje rasprave među ekonomistima i gostima. Predsjednik Josipović je, na primjer, pohvalio monetarnu politiku te je politiku stabilnog tečaja nazvao primjerenom, što ne iznenađuje s obzirom na to da u Savjetu HNB-a sjedi njegov savjetnik B. Cota. No, zato je Ljubo Jurčić kazao da je on osobno branio tečaj sve do 2006. jer se nadao da će doći do smanjenja troškova.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije