Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izjednačena borba

SDP-u se koalicija ne isplati, HDZ mu se približio na manje od 2%

'Split-17.08.2011 premijerka Jadranka Kosor u posjeti Japanskoj dijeci iz potresom pogodenih podrucja koja su gosti Osjeckog crvenog kriza u Splitu na Bacvicama.premijerka Jadranka Kosor u drustvu min
Foto: ''
1/3
23.08.2011.
u 22:00

Računica SDP nikako ne može doći do 34, a koalicija do 44 posto glasača

HDZ i SDP gotovo su potpuno izjednačeni, pokazuje istraživanje tvrtke Prizma provedeno u srpnju i kolovozu za Hrvatsku demokratsku zajednicu. Večernji list došao je, preko svojih izvora bliskih vrhu HDZ-a, do dijela tog istraživanja prema kojem bi, da su izbori u ovom trenutku, SDP dobio 26,8, a HDZ 24,9 posto glasova. Minimalna prednost socijaldemokrata bliska je statističkoj pogrešci istraživanja provedenog na 3000 ispitanika u svih deset izbornih jedinica na području Hrvatske.

Scenarij iz 2007.

Slično je bilo i u kolovozu 2007. godine, kada su glavni rivali, nakon proljetnog uzleta SDP-a, bili potpuno izjednačeni. Tada je jesenska završnica kampanje donijela pobjedu HDZ-u.

Nakon dviju najjačih stranaka, trećeplasirana, da sama izlazi na izbore, bila bi Hrvatska narodna stranka sa 7,3 posto, a nakon nje HSS sa 5,3 posto glasova. Prag bi na razini cijele države prešli još samo Hrvatski laburisti sa 5,2 posto. Naravno, u pojedinim izbornim jedinicama prag će prijeći i druge stranke – primjerice IDS, koji na razini države dobiva samo 0,9 posto. Zbroje li se rezultati svih stranaka, Kukuriku koalicija (SDP-HNS-IDS-HSU) prema HDZ-ovu bi istraživanju osvojila 37,8 posto glasova – rezultat identičan onome koje je dalo istraživanje Crobarometra za srpanj. Zbog toga u oporbenoj koaliciji još mirno spavaju vjerujući da im zajedništvo donosi prevagu. Međutim, drugi dio istraživanja koje Večernji list posjeduje govori da se koalicija baš toliko i ne isplati koliko oporbenjaci misle. Prema njemu, SDP ni na koji način ne može doprijeti do 34 posto birača, a koalicija do čak 44 posto glasača.

– Ovaj je podatak važan ne zbog apsolutnog broja zatvorenih glasača već zbog negativnog, sinergijskog učinka koalicije – ustvrdila je Ana Tkalec Verčić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, koja je vodila nezavisni tim stručnjaka na istraživanju provedenom na terenu, u domovima ispitanika. Po njoj, koalicija se strankama ne isplati jer odbijaju mnogo veći broj glasača zajedno nego pojedinačno. Koalicija prema ovom istraživanju SDP-u odnosi puno više nego što njome dobiva, a slične je rezultate, samo na primjeru HNS-a, prije mjesec i pol dana pokazala anketa koju je naručila ta stranka.

Dr. Tkalec Verčić, pak, nije nam željela otkriti koliko je birača zatvoreno, nedostupno HDZ-u i njegovim partnerima. Negativni sinergijski učinak koalicije nije iznenadio uglednog stručnjaka Krešu Macana iz agencije Manjgura.

Partneri i neprijatelji

– Što je više partnera, više je i neprijatelja. Lako je moguće da nekoga tko bi glasovao za SDP odbija HNS ili obratno – komentirao je istraživanje Macan. No on, za razliku od Ane Tkalec Verčić, ne smatra da bi to moglo biti pogubno za Kukuriku koaliciju.

– Izborni je sustav takav da favorizira prvu listu, a na birače koji su vam nedostupni ionako se ne obazirete, važni su vam oni koji glasuju ili bi mogli glasovati za vas – zaključio je Macan.

Komentara 435

VE
venezuela
07:56 24.08.2011.

Alternativa SDP-u je KUKULELE koalicija Vlaisavljević - Stanimirović - Memedi Pa sad birajte

NO
Novinar
22:20 23.08.2011.

Sigurno je da će uizbori biti tijesni i trebat će i Hdz i Sdp ići u koalicije.

ST
stevica
23:24 23.08.2011.

Cemu se ova smije,valjd uziva u plodovima pljacke lijepe nase.Da ima boga i pravde trunula bi ti kozo u celijama rementinca ,tamo gdje ti je i ljubljeni ivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije