Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNE PROMJENE

SDP-ov uvjet prošao: Dijaspora će glasovati u konzularnim sjedištima

'bih...ljubuski...10.01.2010...predsjednicki izbori u rh, drugi krug izbora, glasacko mjesto u os marka marulica u ljubuskom, dijaspora bih , milan bandic, ivo josipovic...     Photo: Zoran Grizelj/Ve
'Zoran Grizelj/Vecernji list'
10.06.2010.
u 12:11

Sabor je sa 123 glasa za, tri protiv i dva suzdržana izglasovao nacrt ustavnih promjena.

Sabor je sa 123 glasa za, tri protiv i dva suzdržana izglasovao nacrt ustavnih promjena kakav je podnio Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav i u koji je ušlo nekoliko amandmana koje je Odbor netom prije glasovanja utvrdio. Protiv su glasovali Dragutin Lesar (HL), Danijel Srb (HSP) i Ivan Drmić (HDSSB), a suzdržani su bili HDZ-ovi zastupnici iz dijaspore Dragan Vukić i Ivan Bagarić.

Prema tom bi se prijedlogu ustavni suci birali dvotrećinskom većinom, ali je prihvaćeno kako bi na toj dužnosti ostajali ne do izbora novog suca nego bi im se mandat mogao produljiti najviše za 6 mjeseci.

Također je prihvaćen amandman HDZ-a o besplatnom obaveznom obrazovanju. Prema ovom prijedlogu predsjednik Vrhovnog suda dužan je jednom godišnje Sabor izvještavati o radu sudbene vlasti, ali se o tome izvješću neće glasovati.

Državljani RH s prebivalištem izvan Hrvatske isključivo će glasovati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima što je bio uvjet SDP-a. Po fiksnoj kvoti dijaspora će imati tri zastupnika. Povučen je amandman za dopisno glasovanje koji su predložili hadezeovci Vukić i Bagarić.

Nije prihvaćen ni SDP-ov amandman da bi za raspisivanje referenduma bilo dovoljno prikupiti potpise pet posto birača (225.000) umjesto sadašnjih 10 posto (450.000). SDP ne odustaje od amandmana, već će ga se pokušati do donošenja konačnih ustavnih promjena proširiti kako bi se spriječile zlouporabe vezane za ljudska i manjinska prava, porezne zakone i međunarodne ugovore.

Milanović je kazao da je postotak od pet posto dovoljno visok za šarlatanske pokušaje, a dovoljno nizak za dobre građanske inicijative. Naglasio je kako mu se čini da u HDZ-u prevladava raspoloženje da postotak za referendum treba smanjiti na pet posto, no na Odboru za ustav to se nije dalo iščitati iz istupa V. Šeksa, koji je samo dan ranije za govornicom u Saboru rekao da je HDZ spreman prihvatiti SDP-ov amandman. I A. Lovrin je rekla da bi samo trebalo zakonom produljiti rok za prikupljanje potpisa.

Sabor je odbio amandman Dragutina Lesara (HL) da se postotak potpisa birača za pokretanje referenduma smanji na dva posto.

Inače, na temelju utvrđenog nacrta matični odbor trebao bi izraditi prijedlog promjena Ustava o čemu bi se moglo glasovati već idući tjedan.

Komentara 34

OB
-obrisani-
14:47 10.06.2010.

po meni samo glasaju stanovnici hrvatske a ne ko tu ne živi

OB
-obrisani-
17:52 10.06.2010.

I ko je ovdje PAPAK Sada su Bosanski Hrvati promijenili adrese. Stalna adresa boravka je u Hrvatskoj i lijepo ce glasati u Hrvatskoj i dobiti jos tri mjesta u BiH . BiH Hrvati su sada diaspora u vlastitij drzavi ii i opet imaju pravo glasa Ove komunjare su PAPCI NAD PAPCIMA Bog i pravi Hrvati Z>a Dom

KA
kajinx
13:40 10.06.2010.

\"Također je prihvaćen amandman HDZ-a o besplatnom obaveznom obrazovanju. Prema ovom prijedlogu predsjednik Vrhovnog suda dužan je jednom godišnje Sabor izvještavati o radu sudbene vlasti, ali se o tome izvješću neće glasovati\". Da li može netko ovo prevesti na Hrvatski?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije