Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plan za oporavak

SDP-ov plan: 80.000 radnih mjesta 
i porez na ekstraprofit

sdp, konvencija (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/15
VL
Autor
Jasmina Popović
25.09.2010.
u 13:05

Želimo državu u kojoj državni odvjetnici rade neprestano, a ne po inspiraciji, poručio je SDP

– Ja vama mogu okrenuti leđa jer sam među prijateljima. U nekim drugim strankama leđa se ne smiju okretati – počeo je Zoran Milanović, aludirajući na stanje u HDZ-u, svoj završni govor na jučerašnjoj tematsko-izvještajnoj konvenciji SDP-a po nazivom “Znanje, odlučnost - hrvatska budućnost”.

– SDP će u savezu s građanima izvući Hrvatsku iz tjeskobe i beznađa u koje ih je uvukao HDZ u sedam godina svoje vladavine. Želimo državu reda, u kojoj policija neće biti stranačka nego građanska, i koja ne lijepi lažne kaznene prijave. Želimo državu u kojoj državni odvjetnici rade neprestano, a ne po inspiraciji. Državni odvjetnik ne treba biti umjetnik nego službenik. Vlast nije prokletstvo kako neki govore. Vlast je služba, mi smo tu da služimo i spremni smo za to. Pametnima i odlučnima ne trebaju proroci. Oni izaberu promjene i pravi smjer. Znanje i odlučnost, to je Hrvatska budućnost – poručio je Milanović.

Šef SDP-a najavio je “manje etatizacije, više efikasnosti”.

Više odgovornosti

– Jačanje države znači i jačanje lokalne i regionalne vlasti. Tražimo dodatnu snagu i društvenu odgovornost, a ne rastakanje države. Više novca, više autonomije i više odgovornosti – traži Milanović.Osvoji li SDP vlast, napravit će poreznu politiku koja “štiti građane, radnike, poduzetnike i srednji sloj, one koji žive od rada, a oduzima onima koji bez društvenih obaveza ubiru ekstraprofite”. Za Milanovića, koji je govor “podebljao” s malo Jesenjina i malo Tolstoja, politička je koalicija jamstvo demokratske i nepotkupljive vlasti, vlasti dobra i dobre vlasti.

– SDP je spreman okupiti različite, ali srodne političke opcije, od onih liberalnih i narodnjačkih koje danas i same, svjesne posljedica krize, razvijaju novu socijalnu odgovornost, do onih regionalnih s kojima SDP i od ranije dijeli shvaćanja o potrebi afirmacije regionalne autentičnosti i regionalnog razvitka. U takvom okupljanju naći će mjesto i nestranački pojedinci koji svojim stručnim znanjem mogu pridonijeti podizanju društva, a danas su neiskorišteni ili odbačeni. Vlast koalicije za promjene temelji se upravo na okupljanju cijelog društva, a ne klijentele, građana, a ne klike – najavio je Milanović, otvarajući prostor očito i za neke druge koalicijske partnere iako nikoga iz SDSS-a i HSLS-a nije bilo među gostima. Zamišljena kao pokazna vježba za moderno stranačko okupljanje, konvencija koja je trajala dva i pol sata imala je dva cilja: pokazati zajedništvo Kukuriku koalicije i predstaviti temeljne stranačke politike s kojima će SDP pokušati osvojiti birače. Svi predsjednici stranaka Kukuriku koalicije naglasili su spremnost za preuzimanje vlasti i nesposobnost HDZ-ove Vlade.

– Jedina je Vladina svrha ostanak na vlasti, a visoku cijenu tog ostanka plaća narod – poručio je Silvano Hrelja iz HSU-a.

– Spremni smo već sada za izbore – tvrdi Ivan Jakovčić iz IDS-a.

– Na vlasti je kultura parazita koji su zemlju doveli u stanje beznađa i stoga je Hrvatskoj nužna promjena sustava vrijednosti. Mora se otvoriti prostor radu i sposobnosti, pravnoj državi, državi pravde, a ne sudstvu i javnoj upravi koji su u funkciji promicanja interesa partikularnih skupina – zaključio je Radimir Čačić iz HNS-a.

SDP-ovi govornici Branko Grčić, Zlatko Komadina, Vojko Obersnel i Milanka Opačić (koja se jedina odlučila za glazbenu podlogu svojoj prezentaciji izabravši “Let it be” Beatlesa) prikazali su da SDP vidi bolju budućnost kroz gospodarsku, socijalnu i politiku lokalne samouprave.

Stupovi bolje budućnosti

Ekonomski strateg stranke Branko Grčić predstavio je tri stupa bolje budućnosti: gospodarski rast i zapošljavanje, efikasnu državu koja će služiti građanima i stvaranje boljeg i pravednijeg društva. Konvencija je završila porukom: “Naša stranka - jak SDP, naš cilj - jaka Hrvatska” te pjesmom “Things can only get better” (kad SDP osvoji vlast).

Komentara 752

DM
Dan_Marinovic
08:34 26.09.2010.

sdp je u minusu milijune, nisu sposobni voditi financije vlastite partije i sad nas zele uvjeriti, i to obicnim parolama, da mogu voditi drzavu, da ne spominjem kako je najocajnije stanje u rijeci, zagrebu i ostalim mjestima gdje su upravo oni na vlasti...

LA
labin33
08:35 26.09.2010.

SDP je svoju zadnju rečenicu o ekonomiji rekao kad je politički pokopao Ljubu Jurčića. Nakon toga samo puste političke fraze koje nemaju veze sa realnošću.

OB
-obrisani-
00:09 26.09.2010.

@ stric90 Ako si pisao \"komuniara\", ali sa \"j\" umjesto \"i\", ne pušta ti. Zanimljivo, meni nije puštao popis upravitelja Golog Otoka kada su na njemu zatvarani politički zatvorenici. Zanimljiv popis, na njemu nije bilo Ante Josipovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije