Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZORAN MILANOVIĆ

SDP: Ne prihvaćamo inkriminaciju udruženog zločinačkog pothvata

Obama u stripu
vl
15.04.2011.
u 14:35

Milanović: Tome se prvi i jedini suprotstavio Ivica Račan 2001. godine

- Inkriminacija udruženog zločinačkog pothvata je nešto što ne priznajemo i nećemo priznati, ali, nažalost, generali su u prvom stupnju dobili ovolike kazne jer Hrvatska nakon Oluje nije funkcionirala kao pravna država i nisu kažnjavani zločini. Da je tada Hrvatska funkcionirala kao država, oni ne bi trebali plaćati tuđi dug - poručio je šef SDP-a Zoran Milanović kojem je, kako je rekao, presuda ostavila gorak okus.

Komentirao je i izjavu ministra branitelja Tomislava Ivića kako je za situaciju s Gotovinom kriv Ivica Račan.

- Nikako, nikako, nikako - ponavljao je Milanović.

Na pitanje kako će se presuda odraziti na političku situaciju u državi, Milanović je poručio da je ovo neugodna kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata.

- Tome se prvi i jedini suprotstavio Ivica Račan 2001. u dokumentu koji je otišao u Haaški tribunal. Kao političar uvijek ću to negirati, ali da je Hrvatska tu pala na testu zrelosti nakon Oluje, i da zbog toga danas generali moraju vraćati tuđi dug, to je činjenica - dodao je Milanović.

Pusić: Ne znam na čemu se stvorio dojam da bi mogla biti oslobađajuća presuda

Šefica Kluba HNS-a Vesna Pusić također je šokirana visinom presude kao i njena stranka, ali posjetila je to je prvostupanjska presuda.
- Znamo da je kod Blaškića bila drastična razlika između prvostupanjske i drugostupanjske presude. Sad se treba koncentrirati na pobijanje presude. Ne znam na čemu se stvorio dojam da bi mogla biti oslobađajuća presuda jer je optužnica bila dramatična. Stvara se atmosfera koja nije dobra i politizira se javnost - poručila je Pusić.

Istaknula je i kako nema saznanja i uvid u to je li Hrvatska učinila sve u slučaju generala no važno je, dodala je, da se potpuno jasno odvoje Oluja i Bljesak kao legitimne vojne akcije koje su pravo svake države u borbi za slobodu od onoga što se dijelom činilo u tim akcijama.
- To da se ti zločini procesiraju i kazne treba biti želja svakog poštenog čovjeka - rekla je Pusić.

Čačić: Na svoje sam oči vidio da nije bilo prekomjernog granatiranja Knina

Kazna koju su dobili generali šokirala je i šefa HNS-a Radimira Čačića.

- Ono što je važno ovog trenutka jest zaista zadržati dostojanstvo, koncentrirati se na žalbeni postupak. Svima nam je poznato da su i moguće značajne promjene prvostupanjskih kazni u konačnom pravorijeku suda. Drugo što treba naglasiti jest činjenica da ni na kakav način ne treba poistovjećivati termin udruženog zločinačkog pothvata s ukupnim viđenjem i međunarodno-pravnim tretmanom ni Bljeska ni Oluje, jednostavno zato što se tu radi o legitimnom oslobođenju teritorija. To su dvije različite stvari i ne bi bilo dobro da se u hrvatskoj javnosti to na bilo kakav način brka jer to nije dobro ni za generale ni za Hrvatsku - poručio je Čačić.

Dodao je i kako je na svoje oči vidio da prekomjernog granatiranja Knina nije bilo.

 

Komentara 147

Avatar Jana
Jana
15:16 15.04.2011.

Sada svi lijepo zborite i pametujete jer se treba braniti pred narodom. Iskorištavate i ovaj teški momenat da bi promovirali sebe i svoju stranku.

OB
-obrisani-
15:16 15.04.2011.

Djubre UDBASKO.hehehehh

OB
-obrisani-
23:05 15.04.2011.

Pusicka stalno pusi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije