Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

SDP: Hrvatska bez rasta BDP-a u 2010.

sdp
Arhiva VL
21.11.2009.
u 12:11

Osvrnuviši se na razmatranja je li nam EU cilj ili sredstvo, Milanovićje poručio da je oboje, cilj u smislu budućeg zajedničkog odlučivanja, a sredstvo zbog lakšeg ostvarenja ekonomskih ciljeva.

- Hrvatska će teško ostvariti rast gospodarstva od predviđenih pola posto, kriza je i dalje prisutna, a u takvim okolnostima potrebno je više računa voditi o javnoj potrošnji, rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović na stranačkoj konferenciji "Ekonomska kriza: uzroci, posljedice i rješenja".

Osvrnuviši se na razmatranja je li nam EU cilj ili sredstvo, poručio je da je oboje, cilj u smislu budućeg zajedničkog odlučivanja, a sredstvo zbog lakšeg ostvarenja ekonomskih ciljeva.

Ljubo Jurčić također pokazuje pesimizam u pogledu rasta BDP-a, te kaže da bi bio i sretan ako on bude pao samo dva posto, umjesto ovogodišnjih predviđenih šest posto. Kaže da podržava predloženi proračun, ali ne i njegovu strukturu jer je potrebno u prvome redu odustati od neproduktivnih investicija, a potpore prebaciti u sektore gdje se stvara novostvorena vrijednost i gdje se investicije brže vraćaju.

Branko Grčić upozorio je na potrebu veće štednje, zatim politici koja će biti usmjerena izvozu, omogućiti supstituciju uvoza u nekim sektorima, državi dati sporednu ulogu u gospodarstvu, donijeti socijalnu politiku koja će se usmjeriti na najugroženije, te ravnopravnije porezno terećenje, težiti ekonomskoj neovisnoti i pravednijoj raspodjeli novostvorene vrijednosti, te je upozorio na opasnost razvoja temeljenog na zaduživanju.

Slavko Linić kaže da je država nespremna na krizu jer se ne razmišlja kako smanjiti porezni sustav, rasteretiti građane i gospodarstvo, a što može utjecati na poticanje ulaganja. Smatra potrebnim smanjiti doprinose za zdravstvo na plaću, te za 3/4 smanjiti namete u zemlji, od vodnih, komunalnih do zaštite okoliša.

Ključne riječi

Komentara 81

CA
Capolo
08:25 22.11.2009.

Pa zar gospoda iz SDP-a nisu predviđala da nam nakon turističke sezone slijedi bankrot.

Avatar punkufer
punkufer
13:58 22.11.2009.

Pad BDP-a su imale i gospodarske velesile pa nije ni najmanje neobično da ga ima i Hrvatska. Milanović lupeta kao i obično, kritizira i pljuje, a jedini cilj Partije je rušenje Vlade i dolazak na vlast.

CR
crnidzafer
10:13 22.11.2009.

sve mi ovo vucemo od 2000 od racana nikako se oporaviti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije