Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDVIĐANJA

'SDP će izgubiti Zagreb, HDZ se ozbiljno oporavlja'

HDZ (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/6
15.04.2013.
u 16:02

Na parlamentarnim izborima 2011. Zagreb je bio podijeljen u četiri izborne jedinice i prosječno je Kukuriku koalicija dobila više od 40 posto glasova, dok se HDZ “vrtio” oko 18 posto glasova

Iako rezultati izbora za Europski parlament, a osobito s obzirom na nisku izlaznost birača, nisu mjerodavni za predviđanje ishoda lokalnih izbora, u dijelu gradova mogu se pratiti trendovi kojim se kreću blokovi koalicija većih stranaka.

Loš izbor kadrova

Puls volje birača u Zagrebu drukčije kuca od ustaljene podrške SDP-u, pokazuju rezultati. Na parlamentarnim izborima 2011. Zagreb je bio podijeljen u četiri izborne jedinice i prosječno je Kukuriku koalicija dobila više od 40 posto glasova, dok se HDZ “vrtio” oko 18 posto glasova. U nedjelju je pak SDP s partnerima dobio 37 posto, a HDZ sa svojima 30 posto glasova. –

– SDP bi mogao pretrpjeti veliki poraz u Zagrebu. HDZ se počeo ozbiljno oporavljati i sada ima najbolji rezultat od “zagrebačke krize” što će se svakako reflektirati na lokalne izbore – procjenjuje politički analitičar Davor Gjenero. Njegova je procjena da SDP-ovi glasači apstiniraju zbog loših autoritarnih poteza stranačkog šefa Zorana Milanovića koji ne zna kadrovirati te ne poštuje volju ogranaka, primjerice Davoru Bernardiću je oduzeo kandidaturu i zamijenio ga Rajkom Ostojićem. I Gjenero i kolega mu Ivan Rimac slažu se da su lokalni izbori jedna sasvim drugačija priča, nepouzdanija od ankete u kojoj je mišljenje ispituje na stratificiranim uzorcima, no Gjenera i u Puli bode oči rezultat koji bi daje naznake kako će proći lokalni izbori. Kukuriku koalicija u Puli je na parlamentarnim izborima dobila 62 posto glasova, dok je sada SDP-HNS-HSU dobio tek 27 posto glasova. Jasno je da su razliku od 35 posto podrške birača izgubili jer je Milanović odbio savezništvo s istarskim županom Ivanom Jakovčićem.

-  Da je on bio na listi, ne bi HDZ dobio euroizbore. Sada se pokazalo da Jakovčić ima gotovo polovinu biračkog tijela u Istri. SDP na lokalnimj izborima u Istri neće imati nikakvih šansi. Obrazovanim Istrijanima nude neobrazovanu osobu sa srednjom stručnom spremom koji ima samo političko iskustvo i radio je je kao referent u vodovodu – ocijenio je Gjenero Milanovićev izbor Damira Kajina za kandidata za istarskog župana. Uspoređujući rezultate euroizbora upada u oči da da su u Splitu ojačali i SDP i HDZ koji su 2011. dobili 36 posto, odnosno 29 (zbroj glasova HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević), a sada su dobili 40 posto, odnosno 31 posto glasova. No činjenica je da će za lokalne izbore politička scena biti šarolikija s puno više (nezavisnih) kandidata.

Laburisti gubitnici

– Što će biti u Splitu uvijek je teško predvidjeti jer Splićani nastoje ne glasati ni za SDP ni za HDZ – drži Gjenero. Sudeći po rezultatima euroizbora trend se promjenio u Dubrovniku gdje je Kukuriku koalicija 2011. dobila 39,5 posto potpore, a sada 34 posto. Zbroj glasova HDZ-a i HSP-a AS je raniej bio 35 posto, a sada su dobili 40 posto podrške Dubrovčana. Zaokret je i u Vukovaru gdje je SDP s partnerima pao d 42 na 29 posto, a HDZ s HSP AS je porastao s 42 na 45 posto. S obzirom na ukupne rezultate Gjenero drži da i SDP i HSP imaju jednake startne pozicije jer je SDP s partnerima u nedjelju dobio tek oko 6000 glasova manje od HDZ-ove koalicije. Da je s SDP-om bio Jakocčić, dobili bi izbore. Najvećim gubitnicima EU izbora drži Hrvatske laburiste za koje procjenjuje da će nešto bolje proći u svibnju.

>>SDP-ovci će imati manje plaće od svojih savjetnika

>>Sve o izborima za Europski parlament čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije