Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.12.2017. u 07:30

Zapravo svi slovenski političari, pa prema tome i javnost, smatraju da Hrvatska ne poštuje dogovoreno. Svi hrvatski političari, pa prema tome i javnost, smatraju kako je Slovenija varala arbitražni sud

Hrvatska predlaže protokol o državnoj granici (kopneni i morski dio te režim plovidbe hrvatskim vodama izvan Savudrijske vale) te formiranje mješovitog povjerenstva koje bi se bavilo bitnim aspektima granice. Slovenija smatra da je sve riješeno arbitražnom presudom koju sada, od 29. prosinca, treba primijeniti.

Nitko se nije maknuo s prijašnjeg stajališta pa se postavlja pitanje i zašto su se u Zagrebu sastali premijeri Plenković i Cerar. Znalo se unaprijed da neće doći do pomaka. Cerar je dobio mandat dvojice partnera koalicijske vlade (šefa socijaldemokrata Židana i šefa umirovljenika Erjaveca) da inzistira na implementaciji arbitražne presude. Dakle, Cerar je imao vezane ruke, kao i Plenković, koji također ima mandat hrvatskih političara da ne prihvati arbitražu.

Bez obzira na to što se znalo da pomaka u pregovorima neće biti, ipak je svaki sastanak dobrodošao. Slovenija prijeti Hrvatskoj Europskim sudom u Luksemburgu te provedbom arbitražne odluke. Slovenski ministar vanjskih poslova Erjavec smatra kako Slovenija ne smije pristati na novi okvir traženja rješenja kroz bilateralni dogovor o granici jer bi to “značilo da odstupamo od arbitraže, čime bi Slovenija došla u situaciju u kojoj Hrvatska opet neće poštovati dogovoreno”.

Zapravo svi slovenski političari, pa prema tome i javnost, smatraju da Hrvatska ne poštuje dogovoreno. Svi hrvatski političari, pa prema tome i javnost, smatraju kako je Slovenija varala arbitražni sud. U Sloveniji se polovicom 2018. održavaju izbori i do tada ni jedna stranka neće popustiti od tvrdog stajališta prema južnom susjedu te će predbacivati onima koji su Hrvatsku “pustili” u Europsku uniju prije ostvarivanja svojih pretenzija u Savudrijskoj vali. Sada Slovenija prijeti blokiranjem Hrvatske na ulasku u Schengenski sporazum i u OECD. Na unutarnjem planu slovenskim političarima odgovara sukobljavanje s Hrvatskom, ali nediplomatske i agresivne najave blokiranja Hrvatske štete Sloveniji na međunarodnoj pozornici. Hrvatska bi priznala rješenje arbitražnog suda, ali da se ono ne naziva omraženim imenom, a Slovenija priznaje to rješenje pod uvjetom da se zove “arbitražno”. Je li bitan naziv ili sadržaj?

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Miro Cerar i Andrej Plenković
1/59

Komentara 5

TO
tolitol
11:26 24.12.2017.

Arbitražnu odluku treba provesti, ali ne zbog nje same ili bilo kakve stvarne ili izmišljene potrebe za poštovanjem procedure, nego zato jer je presuda povoljna za Hrvatsku. Ne valja nasjedati slovenskim vladajućim populistima koji dižu tenzije prema Hrvatskoj, nego treba shvatiti da to čine jer pred svojom javnošću skrivaju činjenicu da je Slovenija (s iznimkom razgraničenja u Savudrijskoj vali) izgubila svugdje. A ponajviše činjenicom da slovenske teritorijalne vode nisu spojene s međunarodnim. Ovakav rezultat Slovenija ne bi nikada prihvatila u predpristupnim pregovorima. Valja stoga iskoristiti situaciju i provesti odluku. Sve političke stranke trebale bi se jasno izjasniti oko toga, a vlada bi trebala jasno iskomunicirati odluku javnosti.

MP
marijan.pinkeva
11:02 24.12.2017.

"Svi hrvatski političari, pa prema tome i javnost, smatraju kako je Slovenija varala arbitražni sud." Netočno, svi hrvatski političari, pa prema tome i javnost, ZNAJU kako je Slovenija varala arbitražni sud.

DU
Deleted user
12:00 24.12.2017.

vi bi odma komad mora de su moje pare 25 god ,nema popala maca ,prdite po tihom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije