Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biografija

Savjetnik "Solidarnosti" koji je slijedio svoj politički put

kaczynski
Reuters
10.04.2010.
u 16:50

1981. uhićen je i osuđen kako antidržavni element. Kasnije je postao član Solidarnosti koja je djelovala u ilegali. Bio je savjetnik Lecha Walese.

Rane godine - Rođen je 1949. godine u Varšavi zajedno s bratom blizancem Jaroslawom. Studirao je pravo u Varšavi gdje je diplomirao. Doktorirao je na sveučilištu u Gdansku.

Komunizam - Početkom 70-ih bio je aktivist antikomunističkog i prodemokratskog “komiteta za obranu radništva”. Angažiran je i u neovisnom sindikalnom pokretu.

Solidarnost - U kolovozu 1980. postaje savjetnik štrajkaškog komiteta sindikata Solidarnost u brodogradilištu u Gdansku

Uhićenje - 15 mjeseci kasnije uhićen je i osuđen kako antidržavni element. Kasnije je postao član Solidarnosti koja je djelovala u ilegali. Bio je savjetnik Lecha Walese.

Politika - Na izborima 1989. izabran je za senatora kao nestranački kandidat, a postaje i potpredsjednik Solidarnosti. Kada je Walesa izabran za predsjednika imenuje ga savjetnikom za sigurnost, no 1992. ga smjenjuje.

Na vlasti - 2001. s bratom Jaroslawom osniva stranku Pravo i pravda. 2002. izabran je za gradonačelnika Varšave, a tri godine kasnije pobjeđuje na predsjedničkim izborima.

Ključne riječi

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
19:03 10.04.2010.

Amerofil koji je imao paranoju od rusa .....

UK
Ugo Kajvez
19:04 10.04.2010.

ali svejedno .... R.I. P.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije