Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brazil

‘Sav profit od nafte dajmo za školstvo’

brazilska perds
ED FERREIRA/DPA/PIXSELL
04.05.2013.
u 20:00

Praznik rada 1. svibanj u Brazilu obilježen je odlukom predsjednice Dilme Rousseff.

Praznik rada 1. svibanj u Brazilu obilježen je odlukom predsjednice Dilme Rousseff da ponovi prijedlog Kongresu da se sav novac koji od nafte dobije država koristi za obrazovanje. Predsjednica koja je na tom položaju naslijedila karizmatičnog Lulu da Silvu prije dvije i pol godine svoj je prijedlog objavila govorom na televiziji, istaknuvši da je poboljšanje obrazovanja presudno za razvoj Brazila. Zatražila je podršku naroda kako bi njezin prijedlog, nedavno odgođen, ovaj put prošao u Kongresu. Iako je predsjednica svesrdno zagovarala prijedlog, odbijen je kad su se države brazilske federacije, ima ih 26, posvadile su se oko podjele prihoda od nafte. Riječ je zapravo i o budućim prihodima, koji se očekuju kad Brazil otvori velika naftna polja ispod slojeva soli uz svoju obalu Atlantskog oceana. Iako je rast brazilske ekonomije usporen i blizu je nuli, nezaposlenost u toj golemoj zemlji sa 193 milijuna stanovnika i dalje je niska.

– Spora će se ekonomija vratiti značajnim stopama rasta nakon što je stagnirala nešto dulje od godine dana – obećala je predsjednica i najavila da će njezina vlada nastaviti rezati poreze i troškove za lokalne poduzetnike i potrošače.

Nezaposlenost je rekordno niska, ali je inflacija dosegla rekordnih 6,5 posto. Uskoro će biti jasno hoće li 65-godišnja predsjednica, koja je u mladosti bila gerilka protiv vojne hunte, marksistica i na kraju ministrica u vladi Lule da Silve, uspjeti. Bivši predsjednik predložio je da ona bude kandidatkinja njegove Radničke stranke i pobijedila je. Jako je popularna u Brazilu, doseže i do 79 posto podrške, a i njezina vlada ima 63 posto zahvaljujući rezanju poreza na energiju i oslobođenju od poreza 10 osnovnih namirnica, od mesa do riže, ulja, kave, jabuka i banana.

>>Brazilcima draža Hrvatska i od Floride i Velike Britanije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije