Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo jedna religija

Saudijski muftija: 
Trebamo srušiti sve crkve na 
arapskom poluotoku!

\'Saudi Crown Prince Abdullah bin Abdul Aziz (R) holds the hand of the kingdom\'s Grand Mufti Sheikh Abdul Aziz al-Shaikh at the opening of the first ever forum for Saudi charitable organizations. The
AFP/Pixsell
16.03.2012.
u 18:40

Nijedna crkva ne smije imati križ na vrhu ni zvono. Kršćani ne smiju nositi križ oko vrata

Kršćani na Bliskom istoku, posebno na Arapskom poluotoku, šokirani su izjavom velikog saudijskog muftije Abdula Aziza bin Abdullaha da sve crkve u Kuvajtu treba razoriti. Muftija je pritom citirao proroka Muhameda da na Arapskom poluotoku može postojati samo jedna religija. Šok je to veći što je šeik Abdul Aziz bin Abdullah najviši dužnosnik islamske religije u Saudijskoj Arabiji te član kraljevske obitelji.

Nema vjerske slobode

Sve je započeo kuvajtski zastupnik u parlamentu Osama al-Munawar, koji je tražio zabranu gradnje novih crkava i rušenje svih postojećih u državi. Iako Kuvajt, kao i ostale zemlje Zaljeva, s ponosom ističu da kršćani mogu slobodno ispovijedati svoju vjeru te da njihove zemlje imaju veliku razinu tolerancije prema kršćanskim vjerskim zajednicama, u stvarnosti je situacija puno drugačija. Kršćanima je dopušteno slaviti euharistiju i održavati vjeronauk u župama, ali praktično su svedeni na djelovanje samo unutar crkvenih prostorija. Ne postoji, dakle, potpuna sloboda vjere. Isto tako, ondje je zabranjeno isticanje križa na javnim mjestima. Ni jedna crkva nema križa na vrhu hrama ni zvona. Neke crkve imaju zvonike, ali bez zvona. Možda su baš zbog ovih zabrana vjernici još više povezani sa svojim župnim zajednicama te su im sveta misa, molitva i čitanje Svetoga pisma najdragocjeniji. Danas postoji Apostolski vikarijat za sjevernu Arabiju, koja obuhvaća Kuvajt, Bahrein, Katar i Saudijsku Arabiju, te Apostolski vikarijat za južnu Arabiju, u koju ulaze Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen i Oman. Dva su biskupa, apostolska vikara – jedan u Kuvajtu, a drugi u Abu Dhabiju. Sjeverni vikarijat ima devet župa i oko milijun i pol vjernika, dok Južni ima 15 župa s jednakim brojem vjernika.

Najteže u kraljevstvu

Dakle, na prostoru od tri milijuna kvadratnih kilometara ima oko tri milijuna vjernika. Najteže je kršćanima u Saudijskoj Arabiji, gdje ih je oko 1,5 milijuna te im nije dopušteno da javno obavljaju svoje rituale. Njima su dopuštene molitve u privatnosti, uglavnom u domovima ljudi, ali su molitve na javnim mjestima i vidljivi znaci vjerske pripadnosti zabranjeni. Posljednji kršćanski svećenik protjeran je iz kraljevstva 1985. godine.

Komentara 276

OB
-obrisani-
10:57 17.03.2012.

rezonancija je napisao/la: andjeo crni pa mogu ti reci da si se gadno obiljezio ovim nickom...inace pitagora je bio jedan entitet svjetlosti koji je bio exttremno dobro obavjesten na nivou svemira....matematika je jedini univerzalni jezik u svemiru,govorio bi,broj pi jeje po njemu nazvan,najvaznija konstanta u geometriji....inace imena,prezimena i nadimci kao i sve rijeci se sire geometrijski u zraku zvukom,i zavisi koje rotacije i strukture izazivaju,takve energije i stvaraju....ti nikako ne mozes biti sretna osoba sa tim nickom... ------------------------------------- ime sam uzeo inspirisan knjigom mike valtarija \"tamni anđeo\"...ali nisi daleko od istine o mojoj sreći.....fali mi samo jedna stvar da budem kompletno zadovoljan životom....ali....možda i to bude usput...jako mi se sviđa kako razmišljaš.....napisaću ti preporuke kad jednog dana odeš bogu na istinu :))

IC
ice12
23:37 16.03.2012.

Islam je na izidisaju

OB
-obrisani-
21:21 16.03.2012.

16.03.2012. u 21:12h ploto is back again je napisao/la: ,,,, ti si mnogo naivan kada ne svatas da je ona uzrok svih zla na zemlji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije