Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBIO ŠTO GA IDE

Saudijka izudarala vjerskog policajca

Saudijska Arabija
Reuters
19.05.2010.
u 15:48

Pokušaj pripadnika "religijske policije" da pozove na red nevjenčani par koji je protivno zakonu bio skupa na javnom mjestu završio je neslavno: djevojka ga je prebila kao vola u kupusu.

Član Komisije za promidžbu vrline i sprječavanje grijeha, saudijske "religijske policije" poznate kao Hai'a, u gradu Al-Mubarazzu u zabavnom parku ganjao je parove koji su zajedno u javnosti, a nisu u braku. Kad je prišao jednom mladom paru i zatražio da mu kažu svoja imena i razlog zašto su skupa, mladić je iz nenavedenih razloga pao, dok je djevojka nasrnula na policajca. Toliko ga je izudarala da je završio u bolnici s masnicama na licu i tijelu, izvijestile su saudijske dnevne novine Okaz.

Zbog napada na predstavnika vlasti njoj prijeti dugotrajna zatvorska kazna i bičevanje, ali nije sigurno da će tim nekad automatskim kaznama biti i podvrgnuta, jer se društvena klima u Saudijskoj Arabiji mijenja: otvoreno je prvo sveučilište i za muškarce i za žene, na čije područje Hai'a nema pristupa, a pripadnici religijske policije su zbog napada na jednu ženu u Tabuku prošli mjesec završili na sudu.

Saudijska aktivistica za ženska prava Wajiha Al-Huwaidar ističe da primjer hrabre Saudijke neće ostati usamljen:

- Otpor te žene mnogo znači. Ljudima je pun kufer te vjerske policije, koja sad mora platiti cijenu za dugogodišnje ponižavanje ljudi. Ovo je tek početak i otpora će biti još. Mediji i internet dali su ljudima mnogo moći i slobode da izraze svoj bijes. Hai'a su poput milicije, ali sad kad god nešto učine, to se odmah pojavi posvud na internetu. To im daje lošu reputaciju i dalje ljudima snage da reagiraju.

Komentara 58

DU
Deleted user
05:58 20.05.2010.

Hrvatski se veli ISTUĆI, STUĆI, a ne izudarati ili udarati. Imamo u hrvatskom sličnu riječ: VUDRITI ... ovo sa izudarati zvuči i znači skoro isto kao ZAUDARATI smrad ... od novinara nam piše po VL ...

OB
-obrisani-
22:32 19.05.2010.

interesantno da su i muslimanke progovorile valjda ih ojhrabrila demokracija bas me veseli samo mi zao da sam zakasnio

OB
-obrisani-
09:36 21.05.2010.

Hehehe, to je bas guba! Nadam se da mu je na kraju jos opalila i jedan vritnjak :-)...nadam se samo da je radi toga nece kamenovat jer oni su tak nest u stanju napravit. Tu vijest bi trebala procitat onaa Habiba iz Bosne koja bez burke ne zeli izaci iz kuce ;-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije