Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Bettencourt

Sarkozyjev prijatelj pod istragom zbog prisluškivanja novinara

'epa03007760 French President Nicolas Sarkozy  delivers a speech during a meeting of G8 and G20 Culture ministers, organized under the French presidency of the G20 and the G8, in the Palais des Papes,
'GUILLAUME HORCAJUELO'
19.01.2012.
u 19:11

Philippe Courroye priznao je da je pod istragom za "protuzakonito prikupljanje privatnih podataka uz pomoć ilegalnih sredstava" i "kršenja povjerljivosti izvora"

Još jedan visoki državni službenik, inače prijatelj francuskog predsjednika Nicolasa Sakrozyja, pod istragom je u aferi s prisluškivanjem novinara francuskog Le Mondea. Naime, Philippe Courroye, tužitelj u pariškom predgrađu Nanterre, sam je kazao da je pod istragom zbog sumnji u "protuzakonito prikupljanje privatnih podataka uz pomoć ilegalnih sredstava" i "kršenja povjerljivosti izvora", piše irishtimes.com.

Le Monde navodi da su prošle godine špijuni prisluškivali pozive njihova novinara Gerarda Daveta te pokušali ući u trag njegovu glavnom izvoru za priče o najbogatijoj Francuskinji Lilliane Bettencourt. Naime, slučaj Bettencourt, odnosno nasljednice L'Oreala, započeo je kada je kći Françoise optužila fotografa i navodnog ljubavnika svoje 89-godišnje majke za manipulaciju i iskorištavanje. U priču se upleo i batler koji je snimao 89-godišnjakinju, a na njegovim zapisima zabilježeni su i razgovori iz kojih se čulo kako je milijarderka u zamjenu za oslobađanje od poreza financirala kampanju Nicolasa Sarkozyja i njegove stranke UMP.

Vlada Nicolasa Sarkozyja u početku je ismijavala optužbe o špijuniranju novinara Le Mondea, no u rujnu lani ministar unutarnjih poslova Claude Gueant priznao je da je tajnoj službi naloženo da uđe u trag izvoru koji je dao "skandalozne" informacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije