Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izašao pred suca

Sarkozyja 15 sati ispitivala policija, sada je i službeno pod istragom

Nicolas Sarkozy
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
02.07.2014.
u 07:58

Optužba – Jednom od visoko rangiranih sudaca obećao je unosnu poziciju u Monaku u zamjenu za informacije

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy stavljen je pod službenu istragu zbog sumnje da je trgovao utjecajem.

Sinoć kasno navečer Sarkozy je izašao pred suca nakon što su ga 15 sati ispitivali policijski istražitelji. Pod istragu je stavljen i Sarkozyjev odvjetnik Thierry Herzog, a pred sucem se pojavio i sudac Gilbert Azibert. Kada je osoba pod službenom istragom, tada sudac nakon ispitivanja mora odlučiti postoje li dovoljno dobri dokazi da bi se podigla optužnica.

Bivši francuski predsjednik zadržan je jučer na policiji zbog sumnji da je kršio zakon jer je od jednog suca dobivao informacija iz istrage o financiranju izborne kampanje 2007. godine. U toj istrazi tužitelji i policija pokušavaju doznati je li tadašnji libijski vođa Muamar Gadafi 2007. prljavim novcem financirao Sarkozyjevu kampanju.

Prisluškivali mu telefon

Gadafi je poslije svrgnut i pogubljen u revoluciji u Libiji, koju je vojno pomagala i Francuska baš pod Sarkozyjem. U sklopu te istrage tužitelji su kao dokaz uzeli radne dnevnike iz Sarkozyjeva kabineta, a sud je odlučivao treba li te dnevnike ostaviti u spisu kao dokaz ili trebaju biti vraćeni Sarkozyju. Bivši francuski predsjednik jučer je pozvan na razgovor na policiju pod sumnjom da je jednom od visoko rangiranih sudaca, Gilbertu Azibertu, obećao unosnu poziciju u Monaku u zamjenu za informacije iz istražnih postupaka.

Kako javljaju francuski mediji, istražitelji imaju indicije i da je netko od sudaca ili tužitelja upućenih u istragu upozorio Sarkozyja da je njegov telefon pod nadzorom. Sudac Azibert u ponedjeljak je pozvan na ispitivanje u policiju, kao i još jedan sudac Patrick Sassoust i Sarkozyjev odvjetnik Thierry Herzog. A jučer je i Sarkozy pozvan na ispitivanje, tijekom kojega je, kako javljaju francuski i europski mediji, “zadržan”. Zadržavanje jednog bivšeg predsjednika na policiji u sklopu istrage koja se vodi protiv njega osobno presedan je u Francuskoj.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Sarkozy, koji je bio predsjednik od 2007. do 2012., nedavno je dao naslutiti da bi se mogao ponovno kandidirati za predsjednika nakon što 2017. istekne prvi mandat njegovu nasljedniku Françoisu Hollandeu.

Ispad mržnje

Sarkozy i njegovi branitelji tvrde da se istraga o financiranju njegove kampanje 2007. vodi pod političkim pritiskom. – Nikad do sada jedan bivši predsjednik nije bio žrtvom ovakvog tretmana, ovakvog ispada mržnje – poručio je Sarkozyjev politički suradnik i gradonačelnik grada Nice Christian Estrosi.

Hollandeov ministar Stephane Le Foll opovrgnuo je da postoji bilo kakav politički pritisak. – Pravosuđe vodi istragu i provest će je do kraja. Sarkozy može biti izveden pred lice pravde kao i svatko drugi – rekao je Le Foll.

>>Sarkozy je vikao: Dosta mi je veleposlanika, hoću žene!

>>Priveden bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy!

Komentara 1

ST
stomugromova
09:00 02.07.2014.

Odlaskom Jaquesa Chiraca,francusku su vanjsku i unutarnju politiku potpuno preuzeli cionisti.Chirac je odlučno odbio agresiju na Irak 2003g. pod lažnim izgovorima,a zapravo isključivo da se Irak opljačka, sruši nepoželjni Saddam Husein i zamijeni sa poslušnim marionetama.Tada je Francuska bila podd snažnim pritiskom SAD i čak su pozivali na bojkot francuske robe.Sada znamo da je predsjednik Chirac postupio ispravno,moralno i u interesu francuske države i svih Francuza.Dolaskom na vlast Sarkozija,korumpiranog političara ,koji je pripadnik globalnog cionizma,prestaje francuska neutralnost i nemiješanje u ratove nadirućeg neoliberalnog korporativnog imperijalnog fašizma.Francusko učešće u agresiji i uništenju Libije,pod vodstvom Sarkozija,nije bilo u interesu Francuza,nego cionističke klike koja upravlja zapadom,Pojedinci,odnosno vlasnici iz energetskih ,vojnih i drugih korporativnih sektora su napunili džepove,a teret vođenja rata je išao na teret naroda.Isto kao i u SAD i VB. Gadafi je financirao predsjedničku kampanju Chiraca sa oko 50 milijuna €,a Sarkozy mu je zahvalio tzžako da ga je do ubiti na brutalan način i razorio mu i opljačkao državu.Bit će interesantno ovo suđenje jer vijesti koje su curile u istrazi protiv Sarkozija,dolazile su iz krugova njegovih zaštitnika iz sfere globalnog cionizma.To je suđenje pobunjene i nezadovoljne Francuske i Francuza ,koji su iznimno nezadovoljni posljedicama koje je ostavio Sarkozy za državu.Još je veće nezadovoljstvo sa Hollandom,koji je nastavio istu politiku,kojom iz sjene rukovode cionisti na uštrb Francuza.On je nastavio agresivnu imperijalnu politiku svog prethodnika i dalje gura Francusku prema sukobima,čak i sa Rusijom,što većina Francuza ne odobrava.Ali što je većina Francuza kad Francuskom upravljaju oni,kojima francuski interesi nisu na prvom mjestu.Sjetimo se samo kako je nametnuto priznavanje istospolnih brakova sa pravom na usvajanje djece,unatoč golemom otporu Francuza.Francuska se počela buditi i ovo je suđenje dokaz da i u odrerđenim krugovima vlasti postoji ogromno nezdovoljstvo sadašnjom vanjskom i unutrašnjom politikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije