Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premetačina

Sarkozy pod istragom - nezakonito primio 150 tisuća eura?

Sarkozy
Foto: AFP/ PIXSELL
1/5
03.07.2012.
u 17:51

Sarkozyja se sumnjiči da je za svoju kampanju za predsjedničke izbore 2007. godine primio donacije Liliane Bettencourt, najbogatije žene u Francuskoj, koje su prelazile najveću zakonom dopuštenu svotu.

Francuska policija upala je danas sasvim nenadano u kuću i urede donedavnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i odnijela sve dokumente koje je u tim prostorima zatekla. Racija je izvedena u okviru istrage oko mogućeg nelegalnog financiranja Sarkozyjeve predsjedničke kampanje iz 2007. godine. Sumnja se naime da je Sarkozy u to vrijeme primio donaciju u iznosu od 150.000 eura od nasljednice kozmetičkog carstva L'Oreal i najbogatije žene Francuske Lilliane Bettencourt, iako je zakonom najviša donacija ograničena na 4.600 eura.

Sa suprugom u Kanadi

- Ove će se racije pokazati potpuno promašenima, bez ikakva učinka - izjavio je za APF Thierry Herzog, odvjetnik Nicolasa Sarkozyja koji se zajedno sa suprugom Carlom Bruni trenutno nalazi u Kanadi. Inače, uz kuću i urede nekadašnjeg predjsednika pretražene su i poslovne prostorije odvjetničke tvrtke u kojoj Sarkozy posjeduje značajan udjel.

Prema navodima tužiteljstva, donacije su rađene „bez papirnatog traga“, isplatama u gotovini, a glavni je posrednik između Sarkozyja i Bettencourtove bio bivši njezin tajnik koji je u međuvremenu postao član Sarkozyjekva stožera i glavni rizničar kampanje - Éric Woerth. Glavni adut tužilaštva je Bettencourtina bivša knjigovođa Claire Thibout koja tvrdi kako Woerth preuzimao gotovinu od Bettencourtove i odnosio ju Sarkozyju bez ikakve potvrde, a navodno postoje i svjedoci koji mogu potvrditi kako je i sam Sarko u nekoliko navrata posjetio bogatu Francuskinju tijekom kampanje.

Sarkozy je do sada u nekoliko navrata poricao bilo kakve nepravilnosti u financiranju svojih političkih kampanja, a njegov odvjetnik tvrdi kako, kao pomoć u obrani, imaju i vrlo učinkovit dokaz. Naime, u vrijeme predjsedničke kampanje iz 2007. Sarkozy je obnašao dužnost ministra unutrašnjih poslova i po službenoj dužnosti vođen je dnevnik njegova kretanja o kojemu je brinulo tadašnje njegovo osiguranje.

Isposlovao odlikovanje

- Evidentirano je svako kretanje moga klijenta, i uporabiti ćemo taj dokument u slučaju podizanja optužnice. Pokazat će se kako je fizički jednostavno bilo nemoguće da se Sarkozy nalazio sa Bettencourtovom u vrijeme kada to navode „svjedoci“ jer je on bio na sasvim drugom mjestu - kaže Herzog.

Na cijeli slučaj dodatnu sumnju baca činjenica da je upravo Woerth, za kojega se tvrdi da je bio glavni kurir i nosač crnoga novca, osumnjičen da je tijekom karijere, kao ministar financija, za što ga je postavio Sarkozy, iskoristio svoj politički utjecaj kako bi Bettencourtovoj, nakon svog dolaska na vlast, političkim utjecajem isposlovao Orden časti, najviše francusko odlikovanje.

Komentara 30

ĆA
ćaćaća
18:01 03.07.2012.

eto a mi se čudimo sanaderu...a o mesićevoj i jusipovićevoj kampanji da ne govorimo..

OB
-obrisani-
18:02 03.07.2012.

Nije li Soros financirao Mesica ?

L5
LEGIONAR 5
18:12 03.07.2012.

Zasto je ubijen Muhamar el Gadafi? Tko mu je to napravio? Zna se!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije