Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nuklearni summit

Sarkozy odbija smanjiti broj nuklearnih glava u Francuskoj

Sarkozy
AFP
13.04.2010.
u 17:11

Na sastanku koji odiše optimizmom francuski predsjednik svoj istup opravdava sigurnosnim potrebama svoje zemlje.

Na sastanku nuklearnih sila u Washingtonu sve je vodilo sretnom završetku, no francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odbio je smanjenje francuskoga nuklearnog arsenala.

– Nikada se neću odreći nuklearnog oružja koje mojoj zemlji jamči sigurnost – izjavio je za TV-postaju CBS.

Svoj stav Sarkozy opravdava time što je Francuska “već smanjila broj nuklearnih glava za trećinu te je nuklearne pokuse povukla na svoj teritorij”. Sarkozy je, međutim, još prije dvije godine nudio smanjenje broja svojih nuklearnih glava na manje od sadašnjih 300.

Sastanak protječe pod dojmom dogovora SAD-a i Rusije o nastavku sporazuma o nuklearnom naoružanju START, koji omogućuje smanjenje broja nuklearnih glava svake od sila na 1500. Glavna je tema opasnost od nuklearnog terorizma, pri čemu se Angela Merkel zauzima za borbu protiv tzv. prljavih bombi, a Barack Obama najveću prijetnju vidi u mogućnosti da se teroristi domognu pravoga nuklearnog oružja.

Merkel predlaže osnivanje nuklearnog suda u Haagu koji bi kažnjavao države koje teroristima dostavljaju nuklearne materijale. Uoči sastanka ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u razgovoru s Obamom izrazio je spremnost da se za dvije godine Ukrajina odrekne svog visokoobogaćenog urana.

Komentara 54

OB
-obrisani-
18:52 13.04.2010.

Obama je u pravu? Kaj je s muslimanima u americkoj vojski? Ne bih rekla da Mi se previse dopao nacin na koji je Obama dotaknuo, spomenuo ili kritizirao dogadjaj u Texasu. Sarkozi ne da atomsko naoruzanje. Jer ce se Sarkoziozi branit od napada nuklearnim oruzjem i pri tome bumo svi osli u p.m.. Tamo ce bit udar. U tom smislu dragi ljudi, uzivajte dok jos mozete.

Avatar DonLon
DonLon
00:00 15.04.2010.

Lijepo je vidjeti kako je stigao Kiro i nakucao u prosjeku dvadesetak minusa/pluseva u nekoliko minuta. Bas me zanima koliko jos slijedi.

OB
-obrisani-
19:38 13.04.2010.

Prije kojih 6 mjeseci premijer Izraela Netanyahu \"privatno\" i tajno je posjetio Moskvu samo u pratnji ministra za nacionalnu sigurnost. U Moskvi su sreli Medvedjeva, kojemu je izrucena lista s imenima ruskih nuklearnih strucnjaka koji kao \"privatnici\" sluze gore novcaa u Iranu, radeci na iranskoj A-bombi. Medvedjev je zamoljen, da po mogucnosti (ako su strucnjaci jos ruski drzavljani) prekine te nemoralne radnje beskrupuloznih ruskih strucnaka, cijih rad nije u interesu ni Izraela a niti Rusije. Medvedjev je obecao pomoc ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije