Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Šaravanja: Pad BDP-a bit će jedan umjesto jedan i pol posto

zagrebačka banka
Arhiva VL-a
12.01.2010.
u 15:34

Glavni makroanalitičar Zagrebačke banke očekuje daljnje smanjenje deficita tekućeg računa platne bilance na 3,9 posto BDP-a i to uglavnom zbog daljnjeg pada uvoza.

Hrvatsku u 2010. godini očekuje niži pad BDP-a od očekivanog; jedan posto umjesto 1,5 posto. Bolja prognoza, prema posljednjoj makroekonomskoj analizi UniCredita za Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i BiH izravan je rezultat nastavka pregovora s EU.

- Istodobno, očekujemo daljnje smanjenje deficita tekućeg računa platne bilance na 3,9 posto BDP-a i to uglavnom zbog daljnjeg pada uvoza. Manji deficit tekućeg računa platne bilance i smanjene obveze za servisiranje vanjskog duga upućuju na stabilan tečaj u 2010. godini. Međutim, dospijevanje trezorskih zapisa s valutnom klauzulom od drugog kvartala 2010. godine pa na dalje moglo bi prouzročiti kratkoročnu volatilnost tečaja eura i kune ove godine – najavio je Goran Šaravanja, glavni makroekonomist Zagrebačke banke, koji je i izradio analizu.

Najavio je i nastavak slabe domaće potražnje te pritiska neplaćanja u privatnom sektoru. Očekuju nas mali rast plaća, daljnji rast nezaposlenosti i nova poskupljenja, a istodobno spor rast kredita stanovništvu, što ograničava kupovnu moć kućanstava. Iako je plin poskupio 15 posto početkom godine, predviđa inflaciju od samo 3,2 posto u prosjeku, upravo zbog niže domaće potražnje.

- Za sada nije posve jasno kako bi se, da monetarna vlast pusti deset milijardi kuna, to usmjerilo privatnom sektoru i investicijskoj aktivnosti. Očekujemo više detalja tijekom ovog kvartala. Dodatno, Vlada će se trebati suočiti s mnogim politički neugodnim odlukama želi li osigurati srednjoročnu stabilnost fiskalne politike - isčekujemo daljnje mjere u ovoj sferi. Naša je prognoza da će proračunski deficit iznositi 3,5 posto  BDP-a ove godine, ako ne i više - kaže Šaravanja.

Poboljšanja se, pak, mogu dogoditi završi li Hrvatska u sljedećih 12 mjeseci  pregovore s EU. To bi moglo donijeti poboljšanje kreditnog rejtinga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije