Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sandra Švaljek:

'Ne bojim se Bandićevih prijetnji, ako zna za zloupotrebe, neka ih prijavi'

sandra švaljek
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/6
07.06.2016.
u 23:40

Politički događaji u posljednjim tjednima daju naslutiti da se prostor dogovora i suradnje između dvaju ključnih partnera u Vladi i Saboru – HDZ-a i Mosta – dramatično suzio, drži Sandra Švaljek

Ekonomistica Sandra Švaljek kandidirala se za gradonačelnicu Zagreba, želi opet u Ured gradonačelnika, ali ovaj put bez Milana Bandića. Naime, kao njegova zamjenica vladala je Zagrebom u vrijeme dok je Bandić imao problema s pravosuđem. S njim je izdržala samo pola mandata, dvije godine, sve dok je Bandić pismom iz Remetinca nije najurio iz Ureda gradonačelnika. Nedavno joj je Bandić zaprijetio objavom dokumenata koji bi je navodno trebali diskreditirati. “Bandića se ne bojim”, kaže Švaljek.

Kako objašnjavate to što se država nije uspjela financirati na međunarodnom financijskom tržištu?

Taj događaj jasno pokazuje dvoje. Prvo, uz visok i rastući javni dug, zemlja je već godinama na samom rubu fiskalne održivosti. Bilo je samo pitanje trenutka kad će investitori prestati poklanjati povjerenje tako neodgovornoj i nediscipliniranoj državi. Niz godina upozoravamo na opasnost od ovakvog scenarija, ali se to nije željelo čuti i djelovati na odgovarajući način. Drugo, nemogućnost zaduživanja pokazuje koliko je, osim gospodarske stabilnosti, za percepciju zemlje važna politička stabilnost. Sadašnja politička neizvjesnost potpuno je poništila pozitivan učinak izlaska iz recesije i naznake povećanja gospodarskog rasta. Nemogućnost zaduživanja ili zaduživanje uz izuzetno nepovoljne uvjete moglo bi naše gospodarstvo gurnuti u krizu nesagledivih razmjera.

Ipak, nastavlja se pozitivan trend, objavljen je podatak da je BDP u prvom tromjesečju ove godine porastao 2,7 posto. Tko je najviše zaslužan za oporavak gospodarstva? Ima li u tom gospodarskom rastu prste Vlada Zorana Milanovića?

Rast BDP-a početkom ove godine treba pripisati povoljnoj gospodarskoj situaciji, a time i solidnoj izvoznoj potražnji u zemljama koje su najveće uvoznice hrvatskih proizvoda. Osim toga, u Hrvatskoj je porasla osobna potrošnja, što se vjerojatno dogodilo zato što su prve naznake pozitivnih gospodarskih trendova i blagi rast plaća ohrabrile građane da troše nešto više nakon što su niz godina svoju potrošnju odgađali za neka bolja vremena. Iako je prethodna Vlada počela poduzimati određene reforme i mjere koje su išle u dobrom smjeru, izuzetno je teško razlučiti doprinos tih mjera stopi rasta. Rekla bih, međutim, da bi stope rasta mogle biti više kad bi gospodarska aktivnost bila snažnije poduprta odgovarajućim mjerama ekonomske politike i unapređenjem poslovnog okruženja. Na to upućuje činjenica da je u nizu drugih zemalja Unije ostvarena i viša stopa rasta nego u Hrvatskoj.

Kad ćemo na parlamentarne izbore?

Još uvijek je to teško prognozirati. Politički događaji u posljednjim tjednima daju naslutiti da se prostor dogovora i suradnje između dvaju ključnih partnera u Vladi i Saboru dramatično suzio. Vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati i hoće li glavni politički akteri preuzeti odgovornost i djelovati u smislu političke stabilizacije zemlje, koja je izuzetno važna i za gospodarstvo, ali i za društvene odnose općenito.

Hoće li saborski zastupnici izglasati nepovjerenje prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku?

O tome se može samo nagađati.

Kako biste vi glasali da ste nezavisna zastupnica u Saboru?

Prije svega bih očekivala od gospodina Karamarka da shvati svoju političku odgovornost. Moj je dojam da se u Hrvatskoj politička odgovornost općenito ne shvaća u punoj mjeri. Smatram da svaka osoba koja obnaša odgovornu političku dužnost treba izići iz političke sfere kada sumnje u pogledu etičnosti njezinih postupaka zasjene ostale aspekte političkog djelovanja. Uvijek postoji prilika za povratak ako se sumnje pokažu neosnovanima.

Ali Karamarko to ne čini. Dakle, kako biste vi glasali?

Kad bih morala glasati za ili protiv opoziva Tomislava Karamarka, glasala bih za opoziv i smatram da bi to bilo u interesu izuzetno potrebne političke stabilizacije zemlje.

Kako komentirate izbor Sandre Perković za Zagrepčanku godine s obzirom na to da ona u Saboru sjedi zahvaljujući zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, dakle čovjeku koji joj je tu nagradu i uručio?

Osobito cijenim i poštujem sportske rezultate gospođe Sandre Perković,koji su posljedica dugogodišnjeg ustrajnog bavljenja sportom i življenja životom punim odricanja. Nema sumnje da su ti rezultati i više nego dobar razlog da joj se dodijeli titula Zagrepčanke godine.

Međutim, nije ona jedina koja je u svojoj profesiji postigla velike rezultate. Mislite li da bi se okitila tom titulom da nije Bandićeva ruka u Saboru?

Gospođa Perković je svoju titulu zaslužila, ali je opravdano upitati se treba li osobe koje su u toj mjeri involvirane u politiku kandidirati za takva priznanja i trebaju li one prihvaćati takve kandidature. Naime, sama mogućnost kandidiranja i dobivanja titule kod politički angažiranih osoba neminovno dovodi do toga da se pitamo je li nagrada objektivno zaslužena ili nije, a to najčešće negativno utječe upravo na dobitnike titula, odnosno nagrada.

Je li to što je ona učinila uopće građanski pristojno?

U nedostatku jasnih kriterija, svatko će od nas za sebe donositi sud o tome u skladu s vlastitim etičkim standardima.

Kandidirali ste se za gradonačelnicu Zagreba. S kojim glavnim točkama programa i kojom strategijom planirate pobijediti Milana Bandića u svibnju iduće godine?

Već je sada jasno da će biti više kandidata za gradonačelnika Zagreba i tu ne treba nikoga podcijeniti. Sada pripremam svoj program, strategiju kampanje i okupljam tim suradnika. Moja je procjena da građani očekuju nov, ozbiljan i suvremen pristup u upravljanju gradom kakav sam imala prilike demonstrirati u nekoliko mjeseci kada sam obnašala dužnost gradonačelnika. Strategija kampanje temeljit će se na izravnom kontaktu s građanima. Naime, za razliku od parlamentarnih izbora, lokalni izbori iziskuju da budete u što većoj mjeri među građanima te da u razgovoru s njima osluškujete njihove potrebe i aspiracije te da pronađete dobar način da ih poštujete. Uopće ne mogu zamisliti kampanju bez intenzivne komunikacije s građanima i otvorenosti za njihove probleme, sugestije i ideje. Osim izravnih kontakata i komunikacije putem društvenih mreža, organizirat ću i tematske javne rasprave o važnim temama na koje pozivam stručnjake, ali i sve zainteresirane građane. Rasprave o nekim temama odvijat će se ondje gdje s njima povezani problemi najviše dolaze do izražaja i gdje građani o njima mogu govoriti iz osobnog iskustva. Na primjer, ne možete ozbiljno rješavati problem odlagališta otpada na Jakuševcu ako ne razgovarate s ljudima koji ondje žive.

Mislite li ozbiljno kad najavljujete da ćete pobijediti gospodina Bandića. Neki kažu da ste vi zapravo njegov trojanski konj i da se natječete samo kako biste umanjili šanse njegovim protivnicima

Da ne mislim ozbiljno, ne vidim razloga zbog čega bih se uopće upustila u kandidaturu. Svoju kandidaturu shvaćam odgovorno, kao uostalom i vođenje grada. Način na koji pristupam stvarima građani su mogli vidjeti i upoznati tijekom mog upravljanja gradom.

Čujete li se s gospodinom Bandićem?

Ne.

Kandidirali ste se kao nezavisna kandidatkinja, predstavili ste se zajedno s gospodinom Ferdeljijem, koji sjedi u HSLS-ovu klubu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Stoji li Darinko Kosor i HSLS iza vaše kandidature? Tko sve stoji iza vas?

Iza moje kandidature stojim ja, moja obitelj i krug suradnika koji su svi redom nestranačke osobe koje nikad nisu bile ni u jednoj stranci. Nestranački sam kandidat za gradonačelnika i to se neće promijeniti. U nekom trenutku će se možda dogoditi podrška nekih stranaka, osobito onih koje ne budu imale svoje kandidate za gradonačelnika Zagreba. Nadam se da će program potaknuti i udruge i skupine građana da ga podupru.

Kako planirate financirati kampanju, iz kojih izvora i koliko mislite da ćete trebati potrošiti za ozbiljnu kampanju?

Činjenica da sam nezavisni kandidat, kao i gospodin Ferdelji, predstavlja određeni izazov u pogledu financiranja kampanje. Međutim, vjerujem da postoji i interes i građana, a možda i poduzetnika za davanje financijske potpore takvom programu. Moja su očekivanja da će financijske potpore biti u nižim iznosima, a dio sredstava nastojat ću prikupiti putem crowdfunding kampanje, odnosno skupnim financiranjem u manjim iznosima, primarno od građana.

Moje je mišljenje o slučajevima irelevantno, pitanje je samo hoće li Bandić svoju nevinost dokazati pred institucijama pravne države i hoće li mu građani vjerovati u političkom procesu

Zbog čega ste uopće pristali 2013. godine na ponudu gradonačelnika Milana Bandića da budete zamjenica gradonačelnika? Koja je bila vaša ideja, vaš cilj kada ste prihvatili Bandićevu ponudu?

Osoba sam koja je društveno angažirana, tada sam rekla da mislim da nemamo pravo izmicati se odgovornosti. To je moj jedini istinski cilj i razlog zbog kojeg sam se pridružila toj listi 2013. godine. Vjerovala sam da svojim znanjima i osmogodišnjim iskustvom na čelu Ekonomskog instituta mogu učiniti nešto dobro za Zagreb i njegove građane, i to posebno u području gospodarstva. Doista, moje područje djelovanja u gradskoj upravi ticalo se prije svega gospodarstva i razvojnih projekata u Gradu Zagrebu.

Mislite li da ste i jedan od tih ciljeva uspjeli ostvariti uz gradonačelnika Bandića?

Lako ću dokazati da jesam. Pokrenula sam velik broj novih projekata kakvih u Gradskoj upravi prije nije bilo. Neki su nastavljeni, a neki su na žalost ugašeni mojim odlaskom. Nekoliko je projekata nastavilo živjeti, jedan od njih je poduzetnički centar Plavi ured u Vodnikovoj ulici koji pruža informacije te obrazovne i savjetodavne usluge zagrebačkim poduzetnicima. Olakšava im da razviju poslovanje, da stasaju i budu što uspješniji. Godine 2014. organizirala sam prvu međunarodnu startup konferenciju u organizaciji Grada – Zagreb Connect koja je imala velik odjek u startup zajednici. Kolege u gradskoj upravi nastavili su s organizacijom te konferencije i nakon mog odlaska. Inicirala sam i pripremila projekt energetske revitalizacije Donjeg grada koji je usvojila i Gradska skupština, dan nakon što sam dala ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika. Taj se projekt, na žalost, ne provodi, ali se najavljuje obnova pročelja koju smatram potpunim odstupanjem od originalnog plana jer neće poštovati načela energetske obnove zgrada. Troškovi će biti veliki, a gospodarski, energetski i financijski učinci neusporedivo lošiji od onih koji su mogli biti ostvareni energetskom obnovom. Tu je i priprema projekta Terme Blato, koji se temelji na ideji da se iskoriste geotermalni izvori. Pripremala sam i projekt gradnje nove sljemenske žičare koji bi se sufinancirao bespovratnim sredstvima europskih fondova. Taj projekt, prema mojim saznanjima, nije nastavljen.

Nedavno ste u jednom intervjuu na pitanje biste li iz današnje perspektive učinili isto rekli da biste i da ni za čim ne žalite. Biste li opet pristali biti zamjenica gradonačelnika Bandića?

Ne znam kako mi uopće možete postaviti takvo pitanje. Ja sam dala ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika Bandića što sasvim jasno pokazuje da nisam željela ni tada ni ikada više biti zamjenica gradonačelnika Bandića.

Što se točno dogodilo i koja je kap prelila čašu kada ste odlučili raskrstiti s Bandićem i dati ostavku?

Vjerojatno se sjećate trenutka kada mi je tijekom sjednice Gradske skupštine uručen dopis gradonačelnika kojim mi se ukida punomoć za obnašanje dužnosti zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika. To je poslao iz Remetinca. Bilo je jasno da više nemam podršku gradonačelnika da vodim grad iako sam to činila onako koji sam smatrala ispravnim i potpuno sukladnim obećanjima koja je i sam gradonačelnik dao građanima pred lokalne izbore 2013. godine. U takvim okolnostima više nije bilo nikakvog smisla ostati na poziciji zamjenice gradonačelnika.

Koliko dugo kontaktirate sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem i jeste li razgovarali o mogućnosti da SDP i vi zajedno izađete na zagrebačke izbore?

Nisam u kontaktu s gospodinom Milanovićem.

Vaš se suprug dva puta našao u središtu afera – kada je mimo natječaja zaposlen u gradskoj ustanovi za upravljanje sportskim objektima i kada je sa svojom tvrtkom sklopio ugovore sa Zagrebačkim holdingom.

Tobožnja afera o zapošljavanju mog muža namjerno je kreirana. Kreirao ju je sam gradonačelnik, a svrha joj je bila disciplinirati mene osobno zbog naših razmimoilaženja u stavovima. Upravo je g. Bandić u dogovoru s gospodinom Mikulićem iz HDZ-a kreirao tu aferu, a gospodin Mikulić ju je predstavio u Gradskoj skupštini. Pritom moram napomenuti da nije bilo nikakvih nezakonitosti u zapošljavanju mog supruga te da je zaposlen pod istim uvjetima kao i ostali. O ovoj sam temi govorila mnogo puta i smatram da je bilo kakvo daljnje objašnjavanje nepotrebno.

Gospodin Bandić nedavno je najavio da će objelodaniti dokumente koji vas navodno teško diskreditiraju, nešto slično zbog čega je on završio u Remetincu. A ti dokumenti tiču se navodno angažmana agencije koja je izabrala upravu Zagrebačkog holdinga koju je on najurio odmah nakon što se vratio u Ured gradonačelnika. Znate li čime on točno prijeti?

Ne, nema tu ničega. Ako gospodin Bandić ima neku informaciju o bilo kakvim zloupotrebama, neka ih prijavi. No, ovdje je očito riječ samo o pokušaju neosnovanog diskreditiranja putem medija. Otvoreni, javni natječaji za čelna mjesta u upravama trgovačkih društava u vlasništvu države i gradova nisu uobičajeni i očito je da takve novitete gradonačelnik ne razumije. Međutim, mogu reći da je model koji sam ja primijenila za izbor nove uprave Zagrebačkog holdinga model koji je nakon toga preuzela i država. Uredbom i prethodne i sadašnje Vlade imenovanja osoba na čelna mjesta u upravama državnih poduzeća trebala bi se provoditi upravo korištenjem usluga vanjskih agencija za posredovanje pri zapošljavanju, i to na transparentan, otvoren način, primjenom stručnih kriterija kao jedinih koji su važni za izbor osoba na najviše dužnosti u javnim trgovačkim društvima.

Dakle, ne bojite se Bandićevih prijetnji?

Naravno da ne, a vjerujem i da su stručne službe Zagrebačkog holdinga sve elemente natječaja provele u skladu sa zakonima i procedurama. Ideja takvog provođenja natječaja bila je moja, ali u njezinoj sam realizaciji imala potpunu podršku svih tadašnjih članova Nadzornog odbora i Skupštine Holdinga koji su imali sve informacije o proceduri odabira članova uprave i koji su u njoj sudjelovali. I dalje smatram da smo svi zajedno postupili na jedini ispravan način.

Vjerujete li Bandiću kada kaže da je nevin u svim slučajevima zbog kojih se već godinama zabavlja s hrvatskim pravosuđem?

Možemo o tome imati mišljenje, ali nismo u poziciji da mu sudimo.

Ali vjerujete li mu?

Moje je mišljenje o tome irelevantno. Pitanje je samo hoće li on svoju nevinost dokazati pred institucijama pravne države i hoće li mu građani vjerovati u političkom procesu.

Možete li nam otkriti najvažnije točke programa s kojim planirate postati gradonačelnica Zagreba?

Moj se program temelji na deset prioriteta koje sam definirala na temelju svog iskustva u radu u gradskoj upravi, razgovora s građanima, kao i na temelju postojećih istraživanja stavova građana. Među tim prioritetima izdvojila bih smanjenje prometnih gužvi i osiguranje sigurnosti u prometu uspostavom kvalitetnog i održivog prometnog sustava, stvaranje boljih prilika za zapošljavanje i poticajnog okruženja za nastanak novih i poslovanje postojećih poduzetnika i obrta, dugoročno i održivo rješavanje problema gospodarenja otpadom, unapređenje funkcioniranja gradske uprave i Zagrebačkog holdinga te sustavni razvoj i uređenje grada te revitalizacija njegovih zapuštenih dijelova. Kroz cijeli program se provlači njegova osnovna ideja, a to je da djelovanje zagrebačke Gradske uprave može i mora biti pošteno, otvoreno i transparentno, odgovorno i održivo.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije