Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera hypo

Odvjetnici: Sanader u bolnici ostaje do ponedjeljka

sanader (1)
Foto: Antonio Bronić/Pixsell
1/22
Autori: Sonja Hoffman, Ivana Jović, Ana Škiljić Ravenšćak
28.10.2011.
u 09:08

Liječnik Davor Miličić kazao je da vjeruje da će Ivo Sanader uz mjere opreza i pravilno liječenje biti spreman za nastavak suđenja. Ročišta su zakazana 3. i 4. studenog

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Hypo završilo je nakon nepunih 45 minuta zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja. Sudac Ivan Turudić prihvatio je primjedbu vještaka Gašparovića koji je rekao da smatra kako Sanader zbog srčanih problema nije raspravno sposoban dok se ne obavi koronarografija. Turudić je izrazio nadu da će Sanader obaviti sve potrebne preglede te da će biti raspravno sposoban za sljedeće ročište zakazano za idući tjedan.

>>Sanader: Mislio sam da idem u bolnicu pa zato nisam u odijelu

17.40 sati Odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković izašli su pred novinare i dali izjavu. Sloković je rekla da se premijer osjeća kao i svaki čovjek koji ima problema sa zdravljem. Dodala je da liječnici sumnjaju na koronarnu bolest i zapravo traže lijek kojim bi je sanirali. S obzirom na njegovo stanje, u bolnici će ostati do ponedjeljka, kada će liječnici odlučiti o eventualnom otpuštanju.

Sloković je dodala i da je bivši premijer na pregledu bio 5. rujna, kada mu je preporučena koronarografija, ali se nakon toga osjećao dobro. Također je naglasila da je Sanader pregled zatražio još u ponedjeljak pa nema govora o otezanju. Istaknula je i da će o njegovoj sposobnosti za nastavak suđenja odlučiti liječnici idući tjedan.

15.45 sati U posjet Sanaderu stigao je i odvjetnik Čedo Prodanović koji je rekao da je tek stigao i kako još ništa ne zna o njegovu zdravstvenom stanju

15.00 sati Nešto poslije 15 sati izjavu za medije dao je i profesor Davor Miličić koji prati Sanaderovo stanje. Rekao je da je koronarografija prošla u redu i kako na pacijentovim žilama nije pronađeno kritičnih suženja. Dodao je da su u tijeku i druge pretrage te kako vjeruje da će Ivo Sanader uz mjere opreza i pravilno liječenje biti spreman za nastavak suđenja.

14.15 sati  U posjet svom branjeniku I. Sanaderu stigla je odvjetnica Jadranka Sloković. Očekuje se da će nakon susreta s klijentom dati izjavu.

13.45 sati Prema prvim neslužbenim informacijama koronarografija je prošla bez komplikacija, a Sanaderu nije bilo potrebno ugrađivati stent koji bi proširio suženu krvnu žilu srca. Liječnici kažu kako je nalaz snimanja žila oko srca Ive Sanadera pokazao suženja, no ne takva da bi trebalo učiniti zahvat stentom. Dodaju i da će pacijent na odjelu kardiologije ostati hospitaliziran još dan dva na promatranju jer ipak je riječ o invazivnom zahvatu.

11.30 sati Sanader je stigao na pretrage u KBC Rebro.

10.55 sati Ni sudac Turudić ni tužiteljica Laptoš nakon izlaska iz zgrade suda nisu htjeli ništa komentirati.

10.45 sati Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je da je Sanader pregledan u rujnu i kako se tada nije osjećao ugroženim.

– Nije riječ o izvlačenju. Već se dva tjedna žali na bolove – kazala je odvjetnica.

10.50 sati Sanadera će odmah sa Županijskog suda odvesti na liječnički pregled u KBC Zagreb.

10.20 sati Sudac Turudić obraća se Sanaderu:

– Mislim da nije u redu što niste obavili potrebne zahvate iako ste za to imali mogućnost već od 5. rujna. Za sada to nećemo tumačiti kao namjeru odugovlačenja procesa iako je to dosta blisko tome – objasnio je Turudić dodavši da Sanader nije imao pravo računati na to kako će mu pritvor biti ukinut s obzirom da na to nije mogao utjecati.

10.15 sati Suđenje Sanaderu za danas je završilo zbog zdravstvenih tegoba bivšeg premijera. Sljedeće ročište trebalo bi biti 3. i 4. studenoga.

10.10 sati Vještak Gašparović potvrđuje da je dobio Sanaderovu dokumentaciju. Kaže da mu je tada verificiran nepravilan rad srca s povišenim tlakom i ekstrasistolama. Sudac Turudić ga je pitao još jednom je li Sanader sposoban za raspravu. Vještak je rekao da misli kako prednost treba dati koronarografiji.

– Smatram da pacijent nije raspravno sposoban – rekao je vještak. 

Sanaderu je jutros zatvorski liječnik izmjerio krvni tlak 150/90, što se smatra povišenim krvnim tlakom.

10.10 sati Sanader odlazi s govornice i dolazi Vladimir Gašparović, stalni sudski vještak koji se očitovao o Sanaderovu zdravlju.

10.08 sati

– Malo neodgovorno ponašanje – rekao je Turudić.

– Što da kažem, isto je bilo i s nogom, neka odluče vještaci i vrhunski kardiolozi – komentirao je Sanader.

– U redu – odgovara sudac i pita ga koji je njegov stav.

– Moj je stav da ću prihvatiti stav vještaka – odgovara Sanader.

10.00 sati

– Kako se sad osjećate? – pita sudac.

– Isto kao i protekla dva tjedna. Osjećam iste simptome ekstrasistole, visok tlak, pritisak u prsima – odgovara Sanader.

– Je li vam danas mjeren tlak? pita Turudić.

– Ne znam točno koliki je, visok je bio i danas i jučer – odgovara Sanader.

– Smatrate li se raspravno sposobnim prisustvovati i odgovarati na pitanja? – upitao je sudac.

Ja se inače ponašam kako mi kažu liječnici i odvjetnici – odgovorio je bivši premijer.

9.57 sati

– Želim se ispričati kako sam obučen, što nisam došao u odijelu. Još u nedjelju tražio sam da me liječnik pregleda zbog tlaka, aritmije i slično. Naša ambulanta organizirala je pregled na Rebru pa sam očekivao da ću biti kod liječnika. Rečeno mi je da jutros idem u bolnicu. Moram reći da sam bio na pregledu na Rebru 5. 9. i tada su mi rekli da moram na koronarografiju. Očekivao sam da ću uz jamčevinu biti pušten i da ću to obaviti od kuće, no nisu me pustili pa sam ponovno tražio pregled koji je dogovoren jučer – rekao je Sanader

9.52 sati Turudić pita Sanadera:

– Prije početka ročišta obaviješteni smo da imate zdravstvenih problema. O čemu se radi?

9.50 sati Fotografi izlaze iz sudnice. Suđenje je počelo. U sudnici su i vještaci Dušan Zečević i Vladimir Gašparević.

9.48 sati U sudnicu je ušlo i sudsko vijeće. Trenutačno fotoreporteri snimaju Sanadera

9.47 sati Sanader je ušao u sudnicu na jednoj štaci i bez lisičina na rukama. Odjeven je u običnu tamnu majicu.

9.45. sati Ročište još nije počelo. Očekuje se Sanaderov ulazak u sudnicu.

9.31 sati Očekuje se početak suđenja. Postupak vodi sudac Ivan Turudić. Optužbu zastupa zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš.

9.25 sati Početak ročišta kasnit će nekoliko minuta jer neki novinari još čekaju sigurnosnu kontrolu na ulasku u sud.

9.21 sati Na sud su stigli i Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić. Ušli su na glavni ulaz suda.

9.18 sati Sanader je u zgradu suda ušao kroz stražnji ulaz.

9.15 sati Štićena kolona vozila u kojoj se nalazi Sanader došla je na Županijski sud u Zagrebu.

8.50 sati Sanader je iz Remetinca krenuo prema Županijskom sudu u Zagrebu.

8.45 sati U zgradu Županijskog suda puštaju novinare jednog po jednog. Prvo televizijske snimatelje i fotoreportere. Akreditirano je 40-ak medijskih kuća.

Velik interes medija

Prvo pojavljivanje nekadašnjeg premijera u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda budno će pratiti čak 41 medijska kuća. Prema podacima sa suda, upravo ih je toliko, među kojima su i medijske kuće gotovo svih zemalja u okruženju – Austrije, BiH i Srbije – poslalo zahtjev za akreditiranje gotovo 200 novinara. Suđenje Sanaderu zanima i svjetske medije, pa su tako akreditacije zatražili i novinari BBC-a, Al Jazeere, kineske agencije Xinhue, Reutersa, AP-a...

Najveći sud u zemlji, Županijski sud u Zagrebu od ranog jutra pod pravom je medijskom opsadom jer će u velikoj sudnici na optuženičku klupu točno u 9.30 sati sjesti nekad najmoćniji čovjek ove zemlje. On je Ivo Sanader, bivši je premijer i bivši predsjednik HDZ-a, stranke koja se suočava s ozbiljnim sumnjama da je ogrezla u korupciju.

Branit će se od prve optužnice koju je protiv njega podnio USKOK, one u slučaju Hypo, u kojoj ga se tereti za zloporabu položaja i ovlasti "tešku" 3,6 milijuna kuna te ratno profiterstvo.

Komentara 374

OB
-obrisani-
15:34 28.10.2011.

moglo bi bit...da glumi ...da mu nebi stavili lisice .

FL
flok
17:14 28.10.2011.

@rambo pa dobit će oni 40 mjesta u saboru, ovi što su im ostali glasati za hdz, u njemu vide simbol, a ne ovog liberala sanadera

Avatar Grunf
Grunf
10:14 28.10.2011.

i dalje bahat i bezobrazan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije