Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veleizdaja

Sanader uzeo 10 milijuna eura mita i dao Inu Mađarima

'22.10.2010.,Zagreb -  Redovna sjednica Sabora. Ivo Sanader dolazi na sjednicu nakon sto je aktivirao zastupnicki mandat. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
20.06.2011.
u 23:10

U novom istražnom zahtjevu navodi se da je bivši premijer Ivo Sanader primatelj mita, šef MOL-a Zsolt Hernádi davatelj mita, a bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec pomagač u kaznenom djelu.

Istraga protiv bivšeg premijera Ive Sanadera još je jednom proširena, ovaj put s vrlo ozbiljnom optužbom da je primio mito od 10 milijuna eura od mađarskog MOL-a kojemu je zauzvrat omogućio upravljanje Inom, ekskluzivno doznaje Večernji list od izvora u Austriji. Barbara Göth-Fleming iz austrijskog Ministarstva pravosuđa potvrdila nam je da je zaprimljen zahtjev za proširenje kaznenog postupka protiv Ive Sanadera koji je iz Hrvatske poslan 10. lipnja 2011., ali nije željela komentirati detalje tog zahtjeva.

– Postupak izručenja sada obuhvaća i taj novozaprimljeni zahtjev za proširenje istrage – rekla je Barbara Göth-Fleming. Neslužbeno, međutim, doznajemo da se u novom istražnom zahtjevu navodi da je bivši premijer Ivo Sanader primatelj mita, šef MOL-a Zsolt Hernádi davatelj mita, a bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec pomagač u kaznenom djelu.

Tijekom 2008. i 2009. tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik i glavni direktor MOL-a Hernádi dogovorili su se da će se za 10 milijuna eura mita napraviti prva izmjena i dopuna ugovora o međusobnim odnosima Vlade i MOL-a u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, navodi se u zahtjevu za proširenje istrage.

Dogovoreno je, opisuje se dalje u istražnom zahtjevu, da nakon promjene međusobnih odnosa MOL stekne prevladavajući utjecaj u upravljanju Inom. Osim toga, navode istražitelji, dogovoreno je da će hrvatska Vlada izdvojiti plinski biznis iz Ine tako što će na upravljanje MOL-u ostaviti profitabilni dio plinskog biznisa, a neprofitabilni dio izdvojit će izvan Ine i njime će upravljati Vlada.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka.

Komentara 683

OB
-obrisani-
07:02 21.06.2011.

Od stoljeća sedmog većih kriminalaca od ADZea nije bilo među nama Hrvatima.

OB
-obrisani-
08:22 21.06.2011.

Nije ovo korupcija,....ovo je IZDAJA.

FR
friz
23:51 20.06.2011.

ivo kasniš!A čekali su te!naravno na peder bal!!Pa ti si njihov!!Požuri se možda ga ponove,ovaj puta samo za tebe!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije