Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sanader iznio obranu

Sanader sutkinji: Vi ćete mi govoriti kako da se branim?

ivo sanader (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
21.10.2013.
u 12:01

Slike su mu, između ostalih, poklanjali i Jadranka Kosor, Mladen Bajić, Gordan Jandroković, Ivan Jarnjak, Bianca Matković, Darinko Bago, Stjepan Fiolić....

Početak današnje rasprave na Županijskom sudu u Zagrebu obilježila je prepirka bivšeg premijera Ive Sanadera i sutkinje Ivane Čalić.

Predsjednici sudskog vijeća prekipjelo je kad je Sanader počeo komentirati novinske napise pa mu je rekla: – Ne može!

– Vi nemate mjere. Na svakoj raspravi komentirate novinske članke vezane za svjedoke iz drugih predmeta. Držite se svog postupka i nemojte uokolo – kazala je sutkinja. 

Kolekcionarstvo je kod nas bila generalna tema. Moja baka bila je Mimarina sestra

Sanader se počeo opravdavati, na što mu je sutkinja kazala: – Nemojte vi mene nadmudrivati!

– Vi ćete meni govoriti kako da se branim?! – upitao je iživcirani Sanader.

Sutkinja je kazala: – Hoću, nemojte biti bezobrazni! 

Sanader je zatim zaprijetio da će prekinuti iznošenje obrane te rekao kako bi otišao iz sudnice jer mu se ne dopušta da iznosi obranu kako on želi, no na kraju se ipak ispričao sutkinji dodavši kako je htio komentirati napise u medijima jer se putem njih vodi paralelni prljavi postupak. 

Šesti dan iznošenja obrane Sanader je došao do umjetničke kolekcije koju potpisuju renomirani i skupi autori poput Vlahe Bukovca. Njegova je umjetnička kolekcija dio inkriminacije, odnosno USKOK smatra da su vrijedna djela kupljena novcem izvučenim iz javnih poduzeća. 

Bivši šef Vlade tvrdi da je slike počeo kupovati još kao mladić, a sve optužbe odbacuje. Slike su mu, između ostalih, poklanjali i Jadranka Kosor, Mladen Bajić, Gordan Jandroković, Ivan Jarnjak, Bianca Matković, Darinko Bago, Stjepan Fiolić....

Za strast prema kolekcionarstvu "kriv" je jer je odrastao u obitelji u kojoj se lijepa umjetnost cijenila, a i njegov je praujak bio najveći hrvatski kolekcionar Ante Topić Mimara. 

– Kolekcionarstvo je kod nas bila generalna tema. Moja baka bila je Mimarina sestra i Mimara je stalno bila tema. Tu su se stvarale fantastične priče i mene je ta tema pratila od najranijeg djetinjstva – prisjeća se Sanader.

Zahvalan

– Ja znam da je to u ovom slučaju nebitno. No, činjenica je da on nije održavao kontakte s obitelji osim s mojom bakom Ivom – objašnjava Sanader.

Sredinom 60-ih Sanaderov je otac po majčinu nalogu otišao u Mimarin dvorac u Salzburgu. Mimara ga je primio, poslao jednu sliku na dar i nešto novca. Tu je ostvaren kontakt s Mimarom.

– Moja baka imala je nadimak Matutinica, a Mimara je sinu dodao i prezime Matutin u spomen na svoju sestru. Eto, toliko o toj vezi. Ovo je prvi put da javno govorim o tom fenomenu, a samo zato što je tu riječ o inkriminacijama. Ta moja kolekcionarska strast ima veze s mojom obitelji, a i s time da je moja supruga studirala umjetnost – uvodno je rekao.

- To je sve što želim reći, završio je Sanader. 

Na pitanja neće odgovorati, osim ona sudskog vijeća. 

Je li vam omogućeno da neometano komunicirate sa svojim braniteljima u tijeku ove rasprave? pitala je sutkinja Čalić 

- Vi ste mi omogućili da razgovaram s njima u vrijeme stanke na suđenju i kasnije. I na tome sam vam zahvalan. No, ja ne mogu sa svojom obranom se ne mogu naći za naredni dan zbog zatvorskog sustava. Rasprave ovdje traju do 1 ili 2 sata, a zatvor dopušta posjete odvjetnika do 15 sati... kazao je Sanader. 

No, na početku suđenja bilo mu je dozvoljeno da s braniteljima komunicira i prije rasprave i cijelu stanu, no to mu je ukinuto i sad može razgovarati s njima tek 15 minuta prije rasprave i 15 minuta za vrijeme stanke. 

- Zbog svih tih razloga, koje sam na početku naveo, ja nemam pravično suđenje, no to nema veze s vama, ja sam vama zahvalan jer je sudsko vijeće napravilo sve što je moglo. Moje suđenje nije pravično jer postupci nisu spojeni,  kazao je Sanader. 

- Kad me već pitate, blokirana mi je imovina što mi onemogućava da angažiram vlastite vještake te da radimo prijevode, a nisam imao novca ni da platim kopiranje ovog spisa u cijelosti, a tek djelomično plaćam troškove obrane, požalio se. 

Kad ste izlagali oko imovinskih prilika, nabrajali ste koliko ste zaradili. Međutim, niste ništa govorili o troškovima života?

- To se može izračunati, kao što je vještak izračunao kako se živi u Hrvatskoj, tako je mogao izračunati troškove života u Austriji. 

Na pitanje sutkinje zašto su stanovi u Kozarčevoj prepisani na suprugu i na punca, Sanader je kazao da je on tako odlučio, odnosno tako su se interno dogovorili u obitelji.

Tijek suđenja mogli ste pratiti u nastavku

9.35 sati

Prije priče o slikama Sanader je kratko kazao da je nakon odlaska iz politike u rujnu osnovao Allia savjetovanje i nakon toga Prima consulting i slično, a bio je i savjetnik Luise Bloom iz Kanade te održavao predavanja na sveučilištu Columbia. To je naveo jer ga se, između ostalog, tereti za to da je trošio novac na avionske karte nakon odlaska iz politike, pa želi objasniti što je radio. 

– Rekao sam da Stjepan Fiolić nije govorio istinu i kako je prešutio stvari, što se pokazalo točnim kad su nakon suđenja on i Madunić napravili šou i vratili mi automobil... Nije u pitanju "vraćam ti automobil", nego je pitanje zašto si to prešutio pred sudom – kaže Sanader. 

Sanader je zatim počeo spominjati Dragu Vidakovića (svjedoka u slučaju Hypo) o kojem su pisali mediji, no kad je počeo komentirati novinske članke, prekinula ga je sutkinja Ivana Čalić:

– Ne možete citirati novinske članke. Kakve veze ima Vidaković s ovim postupkom?

Sanader se počeo opravdavati, no Čalić mu je kazala: 

– Nemojte vi mene nadmudrivati!

Sanader: – Vi ćete meni govoriti kako da se branim?

– Da, hoću, jer to nema veze sa suđenjem.. 

Sanader je zatim rekao da bi otišao iz sudnice jer mu se ne dopušta da iznosi obranu kako on želi, no na kraju se ipak ispričao sutkinji dodavši kako je htio komentirati napise u medijima jer se putem njih vodi paralelni prljavi postupak. 

9.45 sati

– Imamo činjenicu da sam ja u istražnom zatvoru završio prvi put na temelju naloga u kojem je stajalo da mi je Barišić dao 28 milijuna kuna. No, kad je stigla optužnica, u njoj je pisalo 15 milijuna kuna. Kamo je nestalo 13 milijuna kuna? A u spisu piše da Barišić nije promijenio iskaz –napominje Sanader i kaže da je to "najperfidniji dio optužnice". 

Barišić je iznio tu konstrukciju s ciljem da se obrani i da makne sa sebe i gospođe Jurak taj novac koji su zaradili – kaže Sanader. 

– Kaže da mi je predao najmanje 300.000 eura i 13 milijuna kuna. Kako netko može reći najmanje, je l' to znači da je Barišić brojio novac do 300.000 eura i do 13 milijuna pa je onda stao? – pita se Sanader. 

– I još kaže da je to bilo dva dana u svibnju. Zašto ne kaže koji su to točno dani bili, tko je bio u kući. Nikakvih okolnosti tu nema da bi se pobliže odredilo. On se boji kontrole. Kad bi rekao koji su to datumi bili, mogli bismo provjeriti gdje sam ja bio – smatra Sanader. 

9.53 sati 

Nadalje, optužnica kaže da mi je Barišić mjesečno davao točno neutvrđene pojedinačne iznose. Kada i gdje bi mi ih davao i s kojim ciljem? Optužnica ne zna koji mi je iznos davao, ali zna da je to bilo mjesečno. Koliko je to bilo mjeseci, koliko mjesečno, koliko novca ukupno – pita se Sanader. 

9.57 sati

Kaže da nije istina da je objašnjavao J. Kosor kako se stranka financira jedan dio legalno, a dvije trećine ispod stola. 

10.17 sati

Ponavlja da za Fimi mediju nije znao i da nije radio s njom. 

Sanader smatra da se iz optužnice ne vidi je li Barišić zadržao išta od tog novca. Njegov tim tražio je vještačenje Barišićeve imovine, no to je odbijeno, a Sanader prigovara USKOK-u jer nije išao tragom novca u njegovu slučaju. 

– Nemojte me opet prekinuti što ću reći da je davao 19 iskaza. Stavit ću to u drugi kontekst. On je dao 19 iskaza u godinu dana. Da je govorio po svojoj savjesti, rekao bi sve to u 19 dana u jednom mjesecu – tvrdi Sanader. 

– Mačekovi navodi o meni nisu istiniti, ali se na njih neću osvrtati jer sam svjestan okolnosti pod kojima je on iskazivao. Bio je pod pritiskom USKOK-a i Jadranke Kosor pa je prema tome popustio pritisku i tako iskazivao – napomenuo je Sanader i najavio da će dalje govoriti isključivo o slikama. 

O slikama

10.25 sati

– Kolekciju sam stvarao oko 35 godina, a ona se mijenjala. Neke sam kupovao od autora, neke sam dobivao, neke sam mijenjao, poklonio – počeo je Sanader. Napominje da su jeftinije za nekih 30 do 50 posto kad se kupe od autora, ali i kad se kupuje od obitelji. Podaci nisu precizni jer govori prema sjećanju.. 

Tako je kupovao slike kod obitelji Masle, Bukovac i sl. 

– Zidić u svom nalazu govori i o nagradama. Neke su od institucija, medija i sl. No, Zidić nije vidio one skulpture na kojima ne piše nagrada, a ja ću i njih spomenuti – kaže. 

– Među tim slikama postoji i čitav niz malih minijatura koje su rađene kao čestitke, Ivan Lacković Croata npr. poslao bi čestitku za Božić ili Uskrs. To je bio prijateljski i emotivni moment zbog kojeg sam ja te slike dao uokviriti. Ima ih 30-ak. A to nije trebalo izuzeti jer su čestitke. 

– U mojoj obitelji, sjećam se od najmanjih nogu, zbog mog ujaka, odnosno praujaka Ante Topića Mimare, koji je najveći hrv. kolekcionar, kolekcionarstvo je bila generalna tema. Moja baka je Mimarina sestra i Mimara je stalno bila tema. Tu su se stvarale fantastične priče i mene je ta tema pratila od najranijeg djetinjstva – prisjeća se Sanader. 

– Ja znam da je to u ovom slučaju nebitno. No, činjenica je da on nije održavao kontakte s obitelji osim s mojom bakom Ivom – priča Sanader. 

Sredinom 60-ih Sanaderov je otac po majčinu nalogu otišao u Mimarin dvorac u Salzburgu. Mimara ga je primio, poslao jednu sliku na dar i nešto novca. Tu je ostvaren kontakt s Mimarom.

– Moja baka imala je nadimak Matutinica, a Mimara je sinu dodao i prezime Matutin u spomen na svoju sestru. Eto, toliko o toj vezi. Ovo je prvi put da javno govorim o tom fenomenu, a samo zato što je tu riječ o inkriminacijama. Ta moja kolekcionarska strast ima veze s mojom obitelji, a i s time da je moja supruga studirala umjetnost – uvodno je rekao.

10.38 sati

Određena je stanka do 12 sati. 

12.00 sati

Suđenje se nastavlja,

Sanader navodi popis osoba koje su mu poklanjale slike ili umjetnine. 

Na popisu osoba su Jadranka Kosor, Mladen Bajić, Gordan Jandroković, Ivan Jarnjak, Bianca Matković, Darinko Bago, Stjepan Fiolić. Navodi i koje su mu slike poklonili pod rednim brojem slika u spisu. Možda ima i još koja slika, ali se ne može sjetiti. 

Ne čita koje su to točno slike. 

12.13 sati

Na pitanja neće odgovorati, osim ona sudskog vijeća. 

Je li vam omogućeno da neometano komunicirate sa svojim braniteljima u tijeku ove rasprave? pitala je sutkinja Čalić 

- Vi ste mi omogućili da razgovaram s njima u vrijeme stanke na suđenju i kasnije. I na tome sam vam zahvalan. No, ja ne mogu sa svojom obranom se ne mogu naći za naredni dan zbog zatvorskog sustava. Rasprave ovdje traju do 1 ili 2 sata, a zatvor dopušta posjete odvjetnika do 15 sati... kazao je Sanader. 

No, na početku suđenja bilo mu je dozvoljeno da s braniteljima komunicira i prije rasprave i cijelu stanu, no to mu je ukinuto i sad može razgovarati s njima tek 15 minuta prije rasprave i 15 minuta za vrijeme stanke. 

- Zbog svih tih razloga, koje sam na početku naveo, ja nemam pravično suđenje, no to nema veze s vama, ja sam vama zahvalan jer je sudsko vijeće napravilo sve što je moglo. Moje suđenje nije pravično jer postupci nisu spojeni,  kazao je Sanader. 

- Kad me već pitate, blokirana mi je imovina što mi onemogućava da angažiram vlastite vještake te da radimo prijevode, a nisam imao novca ni da platim kopiranje ovog spisa u cijelosti, a tek djelomično plaćam troškove obrane, požalio se. 

Kad ste izlagali oko imovinskih prilika, nabrajali ste koliko ste zaradili. Međutim, niste ništa govorili o troškovima života?

- To se može izračunati, kao što je vještak izračunao kako se živi u Hrvatskoj, tako je mogao izračunati troškove života u Austriji. 

>>Sanader od erotike dobio 400.000 eura, a iz Austrije 'izvukao' 2 mil.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije