Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Harrimanov institut

Štefan Füle gost Sanaderove znanstvene grupe 
u New Yorku

Füle (1)
Foto: Jadranka Jureško Kero/VLM
1/4
30.11.2010.
u 22:18

Božićne blagdane Sanader sigurno neće provesti u New Yorku, za tjedan dana, doznajemo, vraća se u Zagreb

Na poziv Ive Sanadera, bivšeg hrvatskog premijera i znanstvenog suradnika Harriman instituta, na Sveučilištu Columbia gostovao je povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Füle. – Predvodim novoosnovanu znanstvenu grupu koja se bavi temom dovršetka integracija jugoistoka Europe u EU i gospodin Füle rado se odazvao mom pozivu što su studenti i Harriman institut odlično prihvatili jer su iz prve ruke mogli puno doznati o procesima pristupanja bruxelleskoj europskoj obitelji – komentirao je Sanader u New Yorku za Večernji list.

Bez komentara o aferama

Füle je pred šezdesetak studenata, profesora i diplomata na predavanju naglasio da članstvo u EU svakoj novoj zemlji donosi bolju sigurnost i mogućnosti gospodarskog napretka te je poručio da će “ispunjavanje uvjeta i ulazak Hrvatske u punopravno članstvo biti poticaj cijeloj regiji”. Moderator predavanja bio je Ivo Sanader. Govorilo se i o izvještaju Europske komisije u procesu priključenja EU koji je ocijenjen “uglavnom pozitivnim” te je naglašeno da će se do 11. ožujka 2011. prosuditi je li Zagreb ostvario očekivani napredak u Poglavlju 23 o pravosuđu.

Füle je potvrdio da se pristupni pregovori mogu zaključiti do lipnja ako Hrvatska ispuni sva mjerila za zatvaranje preostalih pregovora. Gordon Bardos, zamjenik direktora Harriman instituta, potvrdio je za Večernji list da su zadovoljni radom Sanaderove znanstvene grupe te očekuju još zanimljivih gostovanja u aranžmanu bivšeg hrvatskog premijera do kraja studentske godine. Štefan Füle i Harriman institut nisu željeli komentirati napise u hrvatskom tisku o aferama u kojima se spominje Sanader. Dan ranije Sanader je došao poslušati predavanje dr. Ive Banca o temi odnosa Tita i Brežnjeva te krize u vrijeme Hrvatskoga proljeća 1971.

– Bivši premijer mnogo radi ili se dobro zabavlja u New Yorku pa malo spava – komentirala je jedna studentica Sanaderov umoran izgled. Na Večernjakovo pitanje prati li što se događa u RH dok je u SAD-u, Sanader se nasmijao i dobacio da bi na Fakultetu političkih znanosti mogli uvesti smjer proučavanja kako se sve medijski progonilo bivšeg premijera.

Među tridesetak posjetitelja Bančeva predavanja vidjeli smo i Stevana Brkicha, nekad Sanaderova savjetnika u Vladi, a danas suvlasnika Alia savjetovanja u kojem je bivši premijer savjetnik uprave i prima mjesečnu naknadu od 15 i pol tisuća kuna.

Uvrijedio ih hrvatski tisak

Sanader je razgovarao sa svima poslije predavanja, ali nitko nije želio otkriti o čemu, što misle o njemu ili što su od njega naučili. Kao da vlada zavjet šutnje, pa i vodeći ljudi Harrimanova instituta poput Bardosa nisu raspoloženi za razgovor, tvrdeći da se u hrvatskom tisku negativno pisalo o odluci Sveučilišta Columbia da angažiraju Sanadera, što ih je iznenadilo, ali i uvrijedilo. Ne skrivaju da im godi što na predavanja koje organizira Harrimanov institut, upravo zbog želje da upoznaju ili vide Sanadera, dolaze i predstavnici diplomacije, novinari i profesori.

Na pitanje hoće li Sanader za godinu dana suradnje na Harrimanovu institutu dobiti 25 tisuća dolara, kako je prijavio u imovinskoj kartici, nema službenog odgovora, osim komentara da je u Americi nepristojno pitati za primanja. Božićne blagdane Sanader sigurno neće provesti u New Yorku, a neslužbeno doznajemo da bi se u Zagreb trebao vratiti za tjedan dana.

Ključne riječi

Komentara 26

OB
-obrisani-
01:38 01.12.2010.

+ - 01.12.2010. u 01:28h Ugo Kajvez je napisao/la: ___________ Ú normalnoj drzavi Sanader ne bi smjeo raditi za RH i Ameriku istovremeno i biti na dvije platne liste . Koju drzavu u poslu zastupa ovaj drzavni sluzbenik ?

OB
-obrisani-
10:24 01.12.2010.

Koje koga pocastio na veceri--Hrvatski porezni obveznici::.............

LI
Libela
01:34 01.12.2010.

Ivo je u pravu, ali sitnozubi nisu kadri to pojmiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije