Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postupak

Sanader povukao žalbu i spreman za povratak u Hrvatsku

\'sanader01_nnn_unu_230111\'
Arhiva VL
20.06.2011.
u 12:41

Ročište sazvano za 21. lipnja na Višem Zemaljskom sudu u Linzu, na kojem je tročlano sudsko vijeće trebalo odlučivati o utemeljenosti Sanaderove žalbe, otkazano je

LINZ – Djelatnica zadužena za medije u Višem zemaljskom sudu u Linzu Manuela Affenzeller rekla je za Večernji list da je Ivo Sanader u ponedjeljak prijepodne povukao žalbu na odluku o dopustivom izručenju Hrvatskoj, koju je 9. svibnja donio Zemaljski sud u Salzburgu.

Istovremeno se izjasnio da je suglasan da ga se po pojednostavljenom postupku izruči Hrvatskoj. Ročište sazvano za 21. lipnja na Višem Zemaljskom sudu u Linzu, na kojem je tročlano sudsko vijeće trebalo odlučivati o utemeljenosti Sanaderove žalbe, otkazano je.

ORF: Sanaderovo izručenje pravomoćno, datum izručenja još neutvrđen

Gotovo svi austrijski elektronski mediji prenijeli su u ponedjeljak vijest da je Ivo Sanader povukao svoju žalbu.

- Sanader se suglasio s pojednostavljenim postupkom izručenja Hrvatskoj, kao što je prije dva tjedna najavio njegov hrvatski odvjetnik Goran Suić - rekao je Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan u ponedjeljak austrijskom radiju i televiziji ORF:

Isti izvor navodi da je povlačenjem žalbe, odluka Zemaljskog suda u Salzburgu od 9. svibnja ove godine postala pravomoćna.

- Stoga se sutrašnja rasprava neće održati - istakao je glasnogovornik Višeg zemaljskog suda u Linzu Günther Winsauer, napomenuvši da datum izručenja nije još utvrđen.

Günther Winsauer je u izjavi za APA-u rekao da će po austrijskoj pravosudnoj proceduri salzburški Zemaljski sud, gdje će Sanader još jednom biti saslušan i izjasniti se o izručenju, poslat dokument s njegovom suglasnosti  za pojednostavljeni postupak izručenja austrijskom Ministarstvu pravosuđa u Beč.
U nizu postupaka austrijsko Ministarstvo pravosuđa mora naložiti Zemaljskom sudu u Salzburgu izručenje. Nakon što ministrica pravosuđa Beatrix Karl, potpiše nalog za Sanaderovo izručenje, salzburški Sud mora uspostaviti kontakt s hrvatskim vlastima kako bi se pojasni pitanje kada i gdje treba doći do izručenja.

Winsauer je istakao kako Sanader pristankom na pojednostavljeno izručenje gubi određenu pravnu zaštitu. To znači da u Hrvatskoj može biti podvrgnut kaznenom progonu i zbog djela koja nisu navedena u postupku izručenja. Na to će mu skrenuti pozornost i sud u Salzburgu na skorašnjem saslušanju, napomenuo je glasnogovornik Višeg suda u Linzu, koji smatra da bi Sanader mogao biti izručen Hrvatskoj za oko dva tjedna.

ORF prenosi izjavu Sanaderovog odvjetnika Suppana, koji je rekao da su njegovog klijenta strašno razljutile priče u Hrvatskoj, prema kojima je bivši hrvatski premijer kriv za "usporeni tempo pristupnih pregovora između EU i Hrvatske".

Stoga je Sanader sada htio što je moguće brže vratiti se u Hrvatsku i.staviti se na raspolaganje istrazi, dodao je Suppan.

ORF navodi da austrijsko Antikorupcijsko državno odvjetništvo protiv Sanadera vodi istragu zbog sumnje da je prao novac u Austriji.

Bivši hrvatski premijer u ekstradicijskom je pritvoru u Austriji od uhićenja 10. prosinca zbog tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog sumnje u umiješanost u korupciju.

Ključne riječi

Komentara 47

FE
Felicijen
20:17 20.06.2011.

Isuse, što ćemo sad? Sanadera smo razljutili!

WE
WelcomeToCroatia
20:17 20.06.2011.

\"Dobro dosla tugo, gdje si bila ti do sad?\"

DU
Deleted user
20:07 20.06.2011.

@ franc \"Dobro mi dosel prijatel\" nije na repertoaru novozubog tompsona ( s naglaskom na drugo \"o\"). Pa ce mozda biti \"Zenica bues\"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije