Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužno vijeće

Sanader: Nisam ratni profiter, branio sam Hrvatsku kao pukovnik

ivo sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/12
30.09.2011.
u 12:19

Optužnica za aferu Hypo prva je optužnica protiv Sanadera, ali i prva koja se odnosi na ratno profiterstvo u pretvorbi i privatizaciji.

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u slučaju Hypo. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović rekao je da je Sanader odbacio optužbu za ratno profiterstvo riječima:

– S gnušanjem odbijam tvrdnju da sam ratni profiter jer sam se u to vrijeme borio za Hrvatsku te imam čin pukovnika – kazao je Sanader optužnom vijeću.

Optužno vijeće pod predsjedanjem sutkinje Tanje Pavelin Borzić počelo je zasjedati u 13 sati i završilo oko 15 sati. Na njemu su obje strane predstavile svoje argumente. 

USKOK je tako vijeću iznio zašto smatra da je Ivo Sanader zloupotrijebio položaj, uzevši 3,6 milijuna kuna provizije u vrijeme dok je bio pomoćnik ministra vanjskih poslova. S druge strane Sanader i njegovi branitelji vijeću su rekli zašto oni smatraju da to djelo nije počinjeno. Uz to, pokušali su objasniti i zašto smatraju da Ivo Sanader nije ratni profiter, a USKOK ga i za to tereti.

Optužba za ratno profiterstvo protiv Sanadera prva je takva u Hrvatskoj, što je omogućeno zadnjim promjenama Ustava.

Sanader je malo prije 12.30 dovezen na zagrebački Županijski sud. Pravosudni kombi, praćen dvama vozilima u kojima su bili pripadnici specijalne policije, pod velom tajnosti ušao je na stražnji ulaz najvećeg suda u državi. A na pitanje svih pitanja – kako danas izgleda čovjek koji je godinama vladao državom i HDZ-om – i dalje će samo malobrojni znati odgovor.

Naime, za vrijeme Sanaderova ulaska na sud te sprovođenja do sudnice u prizemlju gdje se održalo optužno vijeće u slučaju Hypo, cijeli je sud bio u – blokadi.

Pravosudni policajci koji rade na osiguranju suda te pomalo neuobičajene mjere osiguranja pravdali su kućnim redom suda, koji im omogućava da po potrebi za sprovođenja optuženika onemoguće kretanje po sudu. Iako su pravosudni policajci samo radili svoj posao, stekao se dojam da je napravljeno sve kako bi se Sanader zaštitio od pogleda znatiželjnika, prvenstveno novinara. Bilo kako bilo, Sanader je bio uveden u jednu od sudnica u prizemlju kojima se inače svakodnevno služe suci istrage. Malo prije 13 sati na sud su stigli i Sanaderovi branitelji Čedo Prodanović i Goran Suić te tužiteljica USKOK-a Tamara Laptoš. Braniteljski dvojac na ulasku u sud nije bio baš razgovorljiv: – Izjave ćemo dati kasnije – bilo je sve što su rekli prije no što su ušli u zgradu.

U slučaju Hypo tijekom istrage saslušano je 17 svjedoka, među kojima su i Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, Nikica Valentić, ratni premijer, ali i rodbina Eugena Laxe, hrvatskog iseljenika, koji je prema navodima iz Sanaderove obrane trebao biti neka vrsta posrednika pri realizaciji kredita za kupnju zgrada veleposlanstva.

Sanader je u svojoj obrani negirao da je uzeo ikakvu proviziju te je tvrdio da je riječ o postupku koji je izvučen iz prašine jer ga se želi diskreditirati i politički eliminirati. Tvrdio je da, ako je provizija isplaćena, da je isplaćena Laxi. No USKOK u optužnici obrazlaže da iz prikupljenih dokaza proizlazi da je na uplatnicama potpisanim Laxinim imenom krivotvoren potpis. Nadalje, svjedoci poput Laxine kćeri te dvoje prijatelja navode da Laxa nikada o Sanaderu nije govorio te da je jedini razlog zbog kojeg je on početkom 90-ih došao u Hrvatsku bio povrat imovine. Svjedoci pobijaju i Sanaderovu tvrdnju da mu je na Laxu pozornost skrenuo dr. Franjo Tuđman, jer, objašnjavaju, Laxa je bio simpatizer HSS-a, a ne HDZ-a i u emigraciju je, prije Drugog svjetskog rata, otišao kao tajnik Vlatka Mačeka, prijeratnog predsjednika HSS-a.

Komentara 380

OB
-obrisani-
13:01 30.09.2011.

a što nisu dizali....avione ????

LI
liburnik
15:31 30.09.2011.

Puskine , ma i Zuzul svakako.....

MA
margaritas
13:35 30.09.2011.

tko se boji sanadera da su potrebne nevidene mjere osiguranja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije