Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPEKTAKL U SABORU

Sanader: Jadranka mi je bila prva suradnica, znala je sve što i ja

sanader (1)
Foto: Pixsell
1/13
12.10.2010.
u 10:19

Sanader je uteg odgovornosti prebacio na HDZ i najbliže suradnike iz svoje bivše Vlade. Ustvrdio je i da bi sve učinio isto u slučaju Ina da se opet nađe u prilici.

Bivši premijer Ivo Sanader na pitanje Gordana Marasa (SDP) je li mu čudno da njegovi dojučerašnji najbliži suradnici pokušavaju prebaciti svu odgovornost na njega i Polančeca odgovorio je:
- Svatko najbolje zna što radi.
Poslužio se narodnom izrekom "Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada'' i dodao da ga ti suradnici nisu nikad bespogovorno slušali.

>>Pročitajte detaljniji transkript najzanimljivijih Sanaderovih odgovora o Ini

>>Kunst Sanaderu: Jeste li novac od Ine trošili za razvoj gospodarstva?

>>Sanader: Odlično je što se iz Ine izdvojio plinski biznis

>>Sanader: Ja nisam taj koji je favorizirao MOL!

''Polančec je o svemu obavještavao HDZ i Vladu''
Nije škrtario na lijepim riječima govoreći o radu svoga nekadašnjeg potpredsjednika Damira Polančeca. Ustvrdio je pritom da je Polančec redovito o pregovorima obavještavao Vladu, Predsjedništvo HDZ-a i njega, a prema napucima bivšeg premijera prijedlog ugovora uputio je ministru Šukeru, ministrici Matulović-Dropulić i Vladinu Uredu za zakonodavstvo, ali i užem kabinetu Vlade.

Sanader je demantirao da je ikad osobno pregovarao s MOL-om, ali je otkrio da se u svom uredu sastao s predstavnicima MOL-a koji su bili u pratnji mađarskog premijera.

'Kosor je bila upućena u sve'
Na pitanje Gordana Marasa je li Jadranka Kosor u sve bila upućena, odgovorio je:
- Da. Predsjedništvo HDZ-a raspravljalo je o svim bitnim pitanjima, pa kako ne bi o Ini i MOL-u. U završnoj fazi osobno sam uključio gospođu Kosor u tim koji su još činili Šuker, Polančec i Matulović-Dropulić i koji je trebao dogovoriti konačne detalje ugovora s MOL-om i u tome ne vidim ništa loše.

No, Maras je nastavio ispitivački. Zanimalo ga je koliki je bio utjecaj Jadranke Kosor na njegove političke odluke?

Sanader je uzvratio uza smiješak da je to vrlo lukavo pitanje koje zadire u sferu političke utakmice. Dodao da nema ni jednog premijera koji se ne oslanja na svoje najbliže suradnike, a njemu je Kosor bila najbliža i najvažnija suradnica, prva zamjenica, najbitnija potpredsjednica Vlade.
- Sličnu je poziciju u Vladi pokojnoga Ivice Račana imao Goran Granić. Ne vidim tu ništa čudno - dodao je, a Maras mu uzvratio da ni on ne vidi, ali da sve to premijerka sada demantira...

'Svatko je bio informiran'
Na Marasovo pitanje je li Šuker bio upoznat s dokumentima koji se tiču MOL-a i Ine, Sanader je uzvratio da je prije svake velike odluke raspravljalo Predsjedništvo HDZ-a i strateški partner.
- Predsjedništvo je u nekoliko navrata raspravljalo o tome i davalo smjernice Polančecu. Nema te Vlade i nema tog ministra koji bi za nešto dignuo ruku, a da ne zna o čemu je riječ. A je li netko bio više ili manje informiran, ja to ne znam, ali je svatko bio informiran - dodao je.

Drago mu je što svjedoči
- Drago mi je da svjedočim na ovom Povjerenstvu - prvo je što je bivši premijer Ivo Sanader poručio kada se našao oči u oči s članovima Istražnog povjerenstva za Inu. A onda je krenulo! Sanader je prvo istaknuo kako su sve odluke donosili sukladno zakonima i obvezama Vlade u raspravama o poslovima vodećih tvrtki. A o Ini su, rekao je Sanader, u Vladi raspravljali barem svaka tri mjeseca.

- Jedna od prvih odluka moje Vlade u veljači 2004. godine bila je da platimo oko 5,5 milijuna kuna savjetniku za privatizaciju što nije učinila prethodna Vlada. Konstantno smo se bavili Inom, svaka dva do tri mjeseca iz raznih razloga - rekao je Sanader. Na pitanje predsjednice povjerenstva Dragice Zgrebec je li znao da je u Ini loša situacija i da je u 2008. godini bila pred stečajem te da je bila upitna i isplata plaća, Sanader je rekao kako je to znao, što je i logično s obzirom na to da je bio premijer i da su razlozi za takvu situaciju bili svjetska ekonomska kriza, ali i to što je vodstvo Ine vjerojatno kupovalo naftu u vrijeme kada je cijena bila mnogo viša.

Objasnio je i da je na čelu Nadzornog odbora Ine bilo smjena zbog odluke da visoki dužnosnici ne smiju biti u više od dva nadzorna odbora pa je, kaže Sanader, bilo i logično da ministra financija Ivana Šukera na mjestu predsjednika NO-a Ine zamijeni tadašnji ministar gospodarstva Damir Polančec.

Sanader: Šuker je bio u pravu u vezi trošarina
- Ina je za trošarine državi dugovala više od dvije milijarde kuna. Bivši predsjednik uprave Ine Tomislav Dragičević rekao je da se to toleriralo i da se ta odluka donijela izvan Ine. A Šuker je rekao da nije bilo nikakva prešutnog dogovora. Tko je u pravu? - pitala je Sanadera predsjednica Povjerenstva. Sanader joj je spremno poručio da je Šuker bio u pravu.

- Nikakav prešutni dogovor nije postojao. Mi se ne možemo ponašati samo kao vlasnici Ine nego i kao Vlada koja se treba brinuti hoće li zaposlenici Ine imati za plaće. Nismo vršili pritisak govoreći: 'Ajde, platite trošarine, pa makar išli u stečaj. Ako se već negdje novcem poreznih obveznika sanira šteta, zašto se ne bi i negdje drugdje pričekalo s plaćanjem - poručio je Sanader kojeg fotoreporteri ni u u jednom trenutku prvih 20 minuta ispitivanja nisu prestajali fotografirati pa je D. Zgrebec morala moliti da prestanu jer dekoncentriraju i one koji postavljaju pitanja i Sanadera koji odgovara.

Nakon što su "fotići" utihnuli, nastavilo se ispitivanje. Na red su došla pitanja o izmjeni dioničarskog ugovora kojim je, smatra oporba, MOL dobio mnogo veća upravljačka prava sa svega dva posto dionica više.

Sanader ponovio: Otišao sam jer nisam htio prodavati naše more!

Zlatko Koračević (HNS) pitao je Sanadera za komentar izjave Šukera da je novi ugovor s MOL-om vidio tek u Vladi na glasovanju.
- Zašto bih ja komentirao ičije izjave, to nije moj zadatak. Rekao sam kako je Vlada funkcionirala, nastavio je, a koliko se sjećam, iz iskaza Linića i Jurčića nismo čuli kako je ta Vlada i taj Savjet funkcionirao. Je li tamo bilo međuljudskih nesporazuma, vidjeli smo na TV-u da se Čačić svađao s nekim u Vladi... Pa to nisu ozbiljne stvari. Ili ćemo razgovarati o činjenicama ili o folkloru. Ovo spada u folklor! - odgovorio je Sanader.

Nije odgovorio ni na pitanje o aneksu ugovora o plinskom poslovanju koji je potpisan kada je Sanader već napustio Vladu.

- Nek' se objavi pa ćemo vidjeti - poručio je.

Žestoko je nastavio i kada je pitanja počela postavljati Ana Lovrin.

- Ja sam rekao da danas mogu govoriti neopterećen političkom borbom, ali do jučer nisam mogao. Opće dobro i dobro HDZ-a bili su mi najvažniji, to je bitna razlika. Ne ponižavam posao kojim se vi bavite i kojim sam se ja bavio. Ovaj posao je častan jer služimo narodu i zemlji. A kad sam govorio da su Jurčić i Linić govorili o partnerskom odnosu s MOL-om, ovoj strani Povjerenstva rekao sam da je drugi ugovor uvjetovan prvim ugovorom - rekao je Sanader.
SDP-ov Josip Leko izravno ga je upitao zašto je otišao s vlasti i je li razlog za tu njegovu odluku bila Ina.

- U pregovorima s EU tražilo se dio hrvatskog mora. Nisam bio spreman trgovati hrvatskim teritorijem i zato sam otišao - poručio je Sanader.

Na pitanje kako se danas osjeća Predsjedništvo HDZ-a, Sanader je odgovorio protupitanjem:

- A kako se osjeća Predsjedništvo SDP-a?

Komentara 486

PO
Ponosnamojaje
17:10 12.10.2010.

12.10.2010. u 17:06h nacionalnifront je napisao/la: Dokazano najkvalitetniji političar u Hrvatskoj. Povratak Sanadera je jedina nada za Hrvatsku. To Sanaderu pokaži kretenima _________________ moje rijeci ajmo Hrvatska

Avatar Suvremeni_Sluga_Hrvoje
Suvremeni_Sluga_Hrvoje
11:43 12.10.2010.

evo vam ga na adezeovske ovčice, legalni kriminalac,otimač, devastator društvenog vlasništva, majstor fantač!! geni-geni kameni!! psss O HRVATSKA GLAVO TISUĆLJETNOG NAIVNOG SNA legni pod giljotinu !!

DU
Deleted user
16:02 12.10.2010.

12.10.2010. u 15:44h rea_ je napisao/la: 15:11h qm je napisao/la: ajmo ovako: tko NIJE kriv za propast RH....da čujem __________________________________ he,he ;o) ..... nije to za smijanje,vise za plakanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije