Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanaderovo blago

Sanader u Austriji ima 20 kvadrata i poštanski sandučić

innsbruck
Foto: PIXSELL
1/3
29.11.2010.
u 07:45

Šefica financijskog ureda, koji dijeli zgradu sa Sanaderovim uredom, izbacila je našeg reportera vrišteći da ne zna ništa o poslovima bivšeg premijera

Potaknuti novom, “podebljanom” imovinskom karticom Ive Sanadera, bivšeg predsjednika Vlade i šefa HDZ-a, uputili smo se u austrijski Innsbruck kako bismo na licu mjesta istražili čime se bavi njegova tvrtka Prima consulting, u koju je uložio više od 30 tisuća eura i u kojoj drži udio od 95%.

Prvo pitanje, na koje smo odgovor dobili još u Zagrebu, bilo je tko drži ostalih 5%. Poslovni je partner bivšeg premijera Wolfgang Kröss.

Izbacivanje iz ureda

Unatoč tome što na ulazu u zgradu nije navedena tvrtka bivšeg premijera, Prima cons. ima poštanski sandučić koji dijeli s Martinom Dellasegom, odvjetnikom. No, prije izravne “konfrontacije”, osluhnuli smo bilo susjeda – loša ideja!

– Izlazite van. Mi ne želimo imati nikakve veze s takvim stvarima. Nikoga od tih ljudi ne poznajem i ne želimo čuti za njih – vikala je šefica ureda za financijsko savjetovanje na četvrtom katu Schmerlingove ulice 2, zgrade u kojoj i Sanader ima svoj ured, gurajući me prema izlaznim vratima kada je čula da sam došao iz Hrvatske istražiti tvrtku Prima cons. Vjerojatno su priče o aferama koje se vežu uz ime Sanader prodrle i do financijskih krugova u Austriji.

Ostali susjedi također nisu znali ni za Sanadera ni za njegovu tvrtku. Unatoč tomu što je Dellagesa bio na godišnjem odmoru, njegov je partner dr. Max Kapferer odmah pristao na razgovor.

– Upoznao sam Ivu Sanadera i jako mi je drago zbog toga. Nema svatko nekog premijera u svojoj kancelariji – kazao je Kapferer dodajući da se adresa Prima consultinga nalazi na Dellaseginu sandučiću jer im je on iznajmio prostor u svojemu odvjetničkom uredu.

Kröss, igrač iz sjene

Provirili smo u prostoriju, što odvjetniku nije bilo drago, no stekli smo dojam. Ne izgleda baš kao da se puno radi, iskreno rečeno. Osim malog radnog stola i bijelog ormara, u prostoriji od 20-ak kvadrata nije bilo mnogo za vidjeti. Kako je rekao odvjetnik, tek su prije dva tjedna uselili u ured na drugom katu, a koliko plaćaju najam, ne zna. Dok sam čekao da me primi Kapferer, čavrljao sam s njegovom suradnicom. Otkrila je da Wolfganga Krössa baš i ne viđa često te da samo povremeno dolazi kako bi uzeo poštu.

Tim me više iznenadilo da se nakon nekoliko minuta provedenih u odvjetničkom uredu javio upravo Kröss, igrač iz sjene. Pristao je na sastanak...

Nakon 15 minuta čekanja na vrata je ušao stariji muškarac, potpuno sijed, s naočalama na nosu, simpatičan. Odmah je krenuo prema meni.

Suvlasnik na papiru

– Ne dajem nikakve intervjue. To sam vam već kazao na telefon. Mogu samo potvrditi da sam suvlasnik firme i to iz vrlo jednostavnog razloga. Kao vlasnik nisam obvezan raditi određeno radno vrijeme i mogu si isplatiti manju plaću, a o svom šefu ne bih ništa govorio – ljubazan je bio Kröss, kojeg sam pitao koja je njegova uloga u tvrtki Prima cons. i kakav je njegov odnos sa Sanaderom, privatni i poslovni.

O gazdi nije htio govoriti jer, kaže Kröss, tako ga dobro ne poznaje. Na pitanje kakva je vlasnička struktura tvrtke, Kröss je bio jasan. Sanader je gazda, on suvlasnik i to samo na papiru.

Na ulicama Innsbrucka pitali smo građane poznaju li Sanadera, jesu li čuli za njegovu tvrtku. Međutim, Austrijance, čini se, takve stvari ne zanimaju. U gradu od 120 tisuća stanovnika nitko od “običnih” građana nije čuo za bivšega hrvatskog premijera.

Komentara 38

SP
spinvalis
17:25 29.11.2010.

ma ste dosadni više sa tim Sanaderom, daj odj***** više sa njim, bio je premijer, nesposoban i to je to.ajde bok

SV
svnedjelja
18:50 29.11.2010.

hehehehehe 99,9% kaj tu pisu nemaju osim gaca nista, zive kod jape i mame, oni ih hrane i placaju racune heheehehehehe a stana ili kucu nece imat tak dugo dok je japa i mom zivi, ak nece kome drugom ostavit,, za njih je ovih 20m2 vila hehehehehehehe

HU
husli
13:06 29.11.2010.

Nije važno koliko ima namjestaja u uredu već koliko ima eura na računu firme i odakle mu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije