Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekobomba

Sanacija otrovnog potoka stoji 80 mil. kn, ali je na čekanju 40 godina

'23.09.2010. Brdovec, Zagreb - Steta od poplava nakon sto se izlio potov Smrdlivec. u Zdencima brdoveckim. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
23.09.2010.
u 21:46

Istragu nad Plivom i Kvascem DORH tražio 2007., studija završena u svibnju 2008. Zašto sanacija još nije gotova?

Nakon Večernjakovog teksta o potoku Gorjak kod Zaprešića kao mogućem izvoru ozbiljnih zaraza, iz Hrvatskih voda doznajemo da program sanacije postoji i da će troškovi iznositi 80,6 milijuna kuna. U priopćenju Hrvatskih voda nabrojene su sve opasnosti za okoliš o kojima je pisao Večernji list, što znači: prisutnost teških metala u mulju potoka, nazočnost antibiotika, a posljedično i bakterija otpornih na većinu poznatih antibiotika. U priopćenju je navedeno da je program sanacije izradila tvrtka APO, koja je zaključila da je od 700 kontaminiranih metara potoka potrebno sanirati prvih 500 metara od ispusta tvrtki Pliva i Kvasac te da će troškove sanacije snositi te tvrtke.

Oni zarađuju, nas truju
Doznali smo i to da je DORH još u ožujku 2007. zatražio istragu o ekološkom incidentu, koja je 29. listopada 2007. zaključena kaznenom prijavom protiv tvrtki Pliva i Kvasac. Kako je kazneni postupak završio, još nije poznato. Dokument o studiji opasnosti za okoliš i zdravlje građana iz Instituta Ruđer Bošković koji smo objavili jučer, a koji su naručile Hrvatske vode i koji je polazište za sanaciju, do našeg objavljivanja nije bio dostupan javnosti. Ako je studija izrađena još u svibnju 2008., postavlja se pitanje zašto sanacija nije završena ni 40 godina od početka izlijevanja otrova? Mještani koji su godinama vapili za pomoć ljutiti su jer su se nakon poplave otrovi mogli samo raspršiti po okolnom terenu .

– Godinama se u taj potok ispušta otpad. Velike tvrtke zarađuju, a nama truju okoliš. Znali smo da postoji opasnost od izlijevanja, no nitko ništa nije poduzeo i sada strahujemo za našu djecu, koja se igraju na tim poljima. Po poljima sada ima svega i svačega, a nama nitko nije javio ima li opasnosti da se otrujemo od vode ili povrća iz vrta – ogorčen je Zdravko Kovačić iz Zdenaca, koji živi 500 metara od potoka.

A tko je kriv?
Zbog otrovnog taloga u strahu su i stanovnici Drenje.

– Zbog vodenog vala sa Save, otrovni talog iz Smrdljivka dospio je i do Gorjaka pa strahujemo od zagađenja – kaže Josip Vunetić.

Za opasnost od zaraze superbakterijom otpornom na antibiotike mještani su doznali tek iz Večernjeg lista.

– Nama nitko ništa ne govori. Sve je obavijeno velom tajne, a na kraju ćemo stradati mi, mali ljudi. O nama se ne brine ni država, a veliki igrači samo žele zaraditi – zaključio je Kovačić.

Jagoda Munić iz Zelene akcije (ZA) nije impresionirana najavljenom sanacijom.

– Postavlja se pitanje gdje će se odložiti otpad i koja će se vrste tehnologija primijeniti jer u Hrvatskoj nemamo adekvatno zbrinjavanje toksičnog otpada; čak dvije trećine završavaju tko zna gdje. ZA je godinama prikupljao pritužbe građana na smrad i prijavljivala nadležnim inspekcijama. Očito da nije bilo dovoljno političke volje da se na vrijeme primjenjuju vrijedeći zakoni. Zašto sve nije riješeno u startu? Zašto je uopće dopušteno da se ispušta u potok ta vrsta zagađenja? – pita J. Munić.

A riječ je o tome da se još ne zna tko je točno iz resornog ministarstva svojedobno Plivi i Kvascu odobrio ispuštanje otrovnih tvari koje je ugrozilo zdravlje i živote građana.

Komentara 5

OB
-obrisani-
00:17 24.09.2010.

U ovom članku je nadrobljena takva količina bedastoča da ih pas s maslom ne bi mogel probaviti. Nakon huškačke hajke 2007. a koja je imala za cilj da se Pliva natjera da isfinancira komunalni pročistač grada Zaprešića izvršena je analiza taloga potoka(od strane stranih neovisnih eksperata) koja je pokazala uobičajene vrijednosti zagađenja koje ne odstupaju od zakonski dozvoljenih. Smrad potječe od nusproizvoda fermentacije kvasca ali se tu ne radi o otrovima. U međuvremenu su i Pliva i Kvasac napravili nis poboljšanja unutar svojih postrojenja koja smanjuju mogućnost zagađivanja okoliša. Na kraju pitanje: Komu ova larma treba? Je li cilj staviti ključ u bravu u ovo malo proizvodnih firmi koje su nam preostale? Jesu li ovi novinari svjesni da je strpljenje vlasnika pri kraju a da bi Mađari i Rumunji, gdje vlasnici Plive imaju slična postrojenja ali većeg kapaciteta, pozdravili preseljenje proizvodnje u svoje zemlje?

OB
-obrisani-
00:43 24.09.2010.

\"Jagoda Munić iz Zelene akcije (ZA) nije impresionirana najavljenom sanacijom. – Postavlja se pitanje gdje će se odložiti otpad i koja će se vrste tehnologija primijeniti jer u Hrvatskoj nemamo adekvatno zbrinjavanje toksičnog otpada...\" Gospođo Munić, najvjerojatnije će se mulj(inačee bezopasan), koji se skupljao u potoku 40 godina, voziti u Njemačku na spaljivanje, na veselje Nijemaca i trošak vlasnika. To bi naravno bilo tako kad bi se vlasnik najeo ludih gljiva. Predlažem da, nakon što pozatvarate preostale proizvodne pogone, izvezemo na privremeni rad u Njemačku vas i vaše istomišljenike a da se novcem koji će te tamo zaraditi financiraju radnici u Hrvatskoj, koji će ostati bez posla.

OB
-obrisani-
01:24 24.09.2010.

\"J.Munić:...u Hrvatskoj nemamo adekvatno zbrinjavanje toksičnog otpada; čak dvije trećine završavaju tko zna gdje.\" Tu ste gđo Munić potpuno u pravu. Zbog toga što je, nakon požara, ugašena spalionica toksičnog otpada \"Puto\" na Jakuševcu u kojoj je spaljivanje koštalo 1DM/M/ kg a sada se otpad vozi na spaljivanje u Njemačku i Austriju, što košta 3-5E/kg.Kako dobar dio medicinskih ustanova i tvrtki taj novac nema, s toksičnim otpadom pune se kojekakve šupe po Zagrebu. Za to su krive kojekakve ekološke udruge, mediji i ljigavi političari. \"Puto\" je bilo sjajno tehnološko postrojenje koje je spaljivalo otpad na siguran način na 1700 C i ostalo je u požaru neoštećeno-izgorilo je skladište koje je bilo provizorij jer je kod gradnje novac otišao za Maksimirski stadion. Nakon požara je trebalo po propisima izgraditi novo betonsko skladište sa najmodernijim protupožarnim sustavima , nastaviti spaljivanje i danas problema ne bi bilo. Nakon silne dreke ekoloških udruga i medija ljigavim političarima je lakše bilo gurnuti problem pod tepih i ugasiti postrojenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije