Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema ni za užinu

Samohranom ocu za alimentaciju uzimaju više od 80 posto primanja!

\'01.03..2012., Samobor- Umirovljeni branitelj Luka Bakic kojem je mirovnsko stavilo obustavu na mirovinu od 83 posto mirovine zbog alimentacije. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL\'
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
15.03.2012.
u 12:00

Luka Babić, samohrani otac, plaća 6500 kuna alimentacije bivšoj supruzi. Starijoj kćeri, kaže, ponekad nije mogao dati novac ni za sendvič

Sedamnaest godina Luka Bakić samohrani je otac svojoj starijoj kćeri koja nije primala alimentaciju. I u drugom je braku Bakić dobio djevojčicu, no kada je i taj brak propao, a djevojčica povjerena na skrbništvo svojoj majci, Bakić se našao u ulozi roditelja koji plaća alimentaciju za svoje mlađe dijete, i to u iznosu od polovice svojih primanja, odnosno oko 4000 kuna.

Dvostruka mjerila

Međutim, prije nekoliko mjeseci šokirao se kad su mu počeli ustezati ni manje ni više nego 82,87% njegovih ukupnih primanja ili 6500 kuna. Za život sa sedamnaestogodišnjom kćeri za koju skrbi ostaje mu 1335 kuna!

Prima, naime, braniteljsku invalidsku mirovinu od gotovo 8000 kuna, nakon što je kao pripadnik 4. gardijske brigade iskusio Martićev kninski zatvor, maltretiranja i suočenje sa smrću. Nije ga ništa slomilo, kaže, jer nikad si ne dopušta da ga išta stavi pred zid. Ali sada je izvan sebe.

– To su dvostruka mjerila i spolna diskriminacija koju provode institucije! Zašto mi i za stariju kćer nisu osigurali 6500 kuna alimentacije ako su tako revni i pravedni?! Potrebe sedamnaestogodišnjeg djeteta ipak su nešto veće od onih devetogodišnjeg. Ovako, za mlađu kćer plaćam mjesečno 6500 kuna, a starijoj zato nemam dati za zubara. Ma što, za marendu joj katkad nemam dati – žesti se Bakić.

Posljednjih godinu dana starija kći prima alimentaciju od majke, 1300 kuna. Međutim, ne ostaje im puno kad ih samo samoborsko podstanarstvo, kamo se doselio iz Splita, košta 2000 kuna, a gdje su režije, hrana... Nisu to lake okolnosti za odgoj buntovne tinejdžerice, pa su pubertet i netom navršena punoljetnost stariju Bakićevu kćer proteklih dana odvele put novostečenog majčina zagrljaja, naime, od oca je otišla k majci.

Pravomoćnom presudom Općinskog suda u Splitu od 30. siječnja 2008. godine Bakiću je naloženo da za uzdržavanje svoje mlađe kćeri mjesečno doprinosi sa 30% svoje mirovine, i to počevši od siječnja 2005., tri godine unatrag. Ovrha je određena pljenidbom do iznosa od tri četvrtine prosječne mirovine RH. Tako mu je za redovito uzdržavanje i zaostatke ustezana polovica mirovine. No prije nekoliko mjeseci iznos se drastično povećao, pa mu je od 8000 kuna mirovine ostalo 1335 kuna.

– To je pravna perverzija! – ogorčen je Bakić, inače i sam pravnik.

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje obrazložili su nam da se na mirovini L. Bakića “vrši ustega 30% na ime redovite alimentacije te 52,78% na ime zaostataka za uzdržavanje malodobne kćeri” temeljem ovrhe Općinskog suda u Splitu i presuda Županijskog suda u Splitu od 4. svibnja 2010.

Prešućena kći

– Navedenom presudom Županijski sud u Splitu djelomično je preinačio pobijano rješenje o ovrsi u dijelu kojim je određena ovrha pljenidbom mirovine tako da se ovrha određuje pljenidbom mirovine ovršenika izuzevši od ovrhe iznos koji odgovara iznosu 1/4 prosječne neto plaće za prošlu godinu – rekli su u HZMO-u, zaključivši da je u Bakićevu predmetu poštovana sudska odluka i Ovršni zakon.

– Je, sve je po zakonu, samo je prešućeno da skrbim  za stariju kćer koja ima veće potrebe od upola mlađeg djeteta. Diskriminirali su jedno dijete u odnosu na drugo, a i pokazalo se da očevi nisu u istom položaju – rezolutan je Bakić.

Do tada, kaže, jedino Goran Višnjić i Giriček plaćaju veću alimentaciju od njega premda im zarade nisu ni približno slične!

Ključne riječi

Komentara 39

Avatar oprosnica-za-kriminalce
oprosnica-za-kriminalce
12:19 15.03.2012.

E moj Luka. Moj je otac jedva izganjao da ne izgubi pola kuće zbog moje matere koja nas je ostavila kad sam imao 9 godina, jedva se izborio da ostanemo kod njega živit, bez obzira što je koza otišla kodd svog je*ača - zlostavljača. Ne mogu ni zamisliti kakav bi nam život bio da je uspjela u svojoj bolesnoj namjeri. I to ti je Hrvatska i njezini zakoni. Uspio je sačuvati kuću tako što je snjom u dogovoru oprostio alimentaciju koju bi u suprotnom trebala platiti. Moj otac je jedan od rijetkih koji je uspio istjerati pravdu ako uzmemo u obzir da su ju sudovi štitili automatski samo zato što je \"majka\", bez obzira što je daleko od tog pojma. Uspio je zato jer je noćima, sjećam se još kao dijete, proučavao pravnu literaturu i dam se kladiti da je komotno nakon tog spora mogao završiti pravni fakultet da je htio. Tako, da me tvoja priča uopće ne čudi.

BL
brus li
12:22 15.03.2012.

E da se uvede popis stvarnih branitelja,pa da ovakvi imaju pravu penziju,imali bi mu sta i uzet i njemu bi ostalo,ali kad on svoju mora podijelit sa par sto tisuca drugih ne branitelja,onda nema ni za sendvic,hrvatska je ljepa drzava,ali trula ko sljiva na zemlji.

LO
lora
12:09 15.03.2012.

Imamo Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije