Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rejting političara

Samo trećina birača Kosor smatra poštenom, a Milanovića 57 %

kosor milanovic
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/3
29.10.2011.
u 19:15

Prvo veliko istraživanje pokazalo je da bi polovica Hrvata nakon izbora na mjestu premijera voljela vidjeti Milanovića, a u toj fotelji Jadranku Kosor želi tek 24,2 posto birača. Dojam birača o oba kandidata ipak je lošiji nego lani.

Čak 51,4 posto Hrvata smatra da bi Zoran Milanović, lider Kukuriku koalicije, bio bolji premijer nakon parlamentarnih izbora 4. prosinca, a tek 24,2 posto birača drži da bi na tome mjestu bolja bila aktualna šefica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor. Pokazalo je to najveće predizborno istraživanje koje je za Multimedijalni pul Večernjeg lista, Media servisa i Nove TV provela agencija Ipsos Puls na 4047 ispitanika s područja cijele Hrvatske.

Tek jedna trećina, odnosno 32 posto građana, Jadranku Kosor smatra poštenom te političarkom koja ima viziju. Više od 60 posto birača pak vjeruje da je Jadranka Kosor odlučna, ali i bahata i neiskrena. Polovica Hrvata ocjenjuje ju kao sposobnu i iskusnu. U odnosu na istraživanje iz studenog 2010. godine, sada manji broj birača šeficu HDZ-a drži poštenom, s iskustvom i vizijom, danas je više ocjenjuju kao bahatu i neiskrenu.

Više od 60 posto građana Zorana Milanovića pak smatra političarom koji ima viziju, koji je sposoban i odlučan, a njih 57 posto drži ga i poštenim. Ipak, polovica ispitanika Milanovića opisuje kao bahatog, a tek jedna trećina kao iskusnog političara. Milanović može smatrati pozitivnim i to što ga tek 30 posto birača doživljava neiskrenim. Zanimljivo je da je Jadranka Kosor Milanovića pretekla u ocjenama bahatosti u posljednjih godinu dana jer je lani jednak broj ispitanika, njih 45 posto, njih oboje smatrao bahatima.

 

Birači i kada ocjenjuju kompetentnost u rješavanju društvenih problema prednost daju Kukuriku koaliciji, pa čak i kada je riječ o borbi protiv korupcije Kukuriku dobiva 46 posto, a HDZ 26.

HDZ najbolje stoji kada je riječ o pripremi RH za ulazak u EU jer dobiva 36 posto kao i Kukuriku. Birači su ipak na području ekonomije, odnosno izlaska iz krize, otvaranja radnih mjesta i sređivanju javnih financija dali znatnu prednost lijevom bloku.

Cijelu analizu pročitajte u nedjeljnom tiskanom izdanju Večernjeg lista

Komentara 635

OB
-obrisani-
22:52 29.10.2011.

ankete = vjetrenjace

MA
margaritas
22:58 29.10.2011.

radimir cacic ministar gospodarstva

OB
-obrisani-
22:14 29.10.2011.

ONA bi imala šanse jedino tad.......da izvrši ...harakiri....jedino tad...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije