Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostvario želju

Sam svoj majstor: Umirovljenik uz pomoć sina i susjeda izradio brod

Turkalj, brod (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/5
07.08.2013.
u 09:49

U izradu broda majstor Ivan i njegovi pomagači uložili su oko 6.000 radnih sati.

– Sada konačno možemo reći da smo ostvarili životnu želju - ovih dana ponosno ističu 69-godišnji bjelovarski umirovljenik Ivan Turkalj i njegov 40-godišnji sin Ivan mlađi, uživajući u pripremama za porinuće prekrasne jahte.

Riječ je o samogradnji u koju su Turkalji u prethodne dvije godine uložili gotovo svaki slobodni trenutak. Otac Ivan, umirovljeni VKV mehaničar, ističe da je na izgradnju broda utrošeno više od šest tisuća radnih sati, a uz sina najviše mu je pomogao susjed Gigi.

Godina proučavanja

- Kad smo u to krenuli o gradnji broda nisam znao ništa i godinu dana samo sam proučavao literaturu - otkriva vidno zadovoljan učinjenim. Potom su, kaže, izradili nacrt plovila i sa svom tehničkom dokumentacijom od sisačke Kapetanije zatražili dopuštenje za samogradnju. Glavni problem bio im je nabava potrebnog materijala i opreme. Prelistali su, kaže, na stotine oglasa i proputovali cijeli Jadran dok su nabavili sve što im je potrebno.

- Motor smo, primjerice, kupili u dijelovima, no imali smo sreću da ništa nije nedostajalo. Napravili smo “generalku” i sa strahom ga pokušali upaliti, no radio je kao urica - ističe dodajući da je unatoč tomu ipak bilo dosta muke dok su ga ugradili.

San vrijedan 40.000 eura

Ni sa izradom namještaja nije baš sve išlo glatko jer trebalo je nabaviti adekvatno drvo. Za uređenje unutrašnjosti koristili su jasen i vodootpornu šperploču furniranu sa mahagonijem i tikovinom. U ostvarenje svoga sna osim mukotrpnog rada Turkalji su uložili i oko 40.000 eura, što i nije puno obzirom da prema procjeni takav brod na tržištu vrijedi i do 100.000 eura. Brod je dobio ime po unuci Anji, dug je 8,5 metara i težak 2,7 tona. Pokreće ga motor Volvo Penta od 200 KS s najvećom brzinom od 24 milje na sat.

>>Počela izgradnja Brodosplitove 60-metarske VIP jahte!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije