Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interaktivna karta

Sada u svakom trenutku možete provjeriti što se gradi u kvartu!

Interaktivna karta
Screenshot/Ministarstvo graditeljstva
12.09.2013.
u 15:03

Podloga za provedbu tih zakona je Informacijski sustav prostornog uređenja koji će sadržavati sve relevantne informacije o raspolaganju prostorom.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš danas je u Banskim dvorima predstavila tri nova zakona o gradnji prema kojima će investitor imati određen rok za uređenje fasada i okoliša na zgradama koje gradi. 

Investitori koji grade kuću morat će u roku od pet godina urediti fasadu i okoliš, dok će rok za zgrade biti 10 godina, pišu 24sata. Mrak Taritaš je kazala da se novi zakoni donose s ciljem ubrzanja procesa i njihove transparentne provedbe kako bi se smanjio prostor za nepravilnosti i manipulacije.

Podloga za provedbu tih zakona je Informacijski sustav prostornog uređenja koji će sadržavati sve relevantne informacije o raspolaganju prostorom, a možete ga pregledavati OVDJE.

Prezentaciju korištenja interaktivne karte i njezine mogućnosti možete pogledati OVDJE

Pet ključnih elemenata

– Zaista je riječ o bitnim i važnim strukturnim promjenama. Svi ti zakoni i reforma sadrže pet ključnih elemenata: sudjelovanje javnosti u procesima, transparentni sustav, jednostavno postupanje, odgovornost svih sudionika i donošenje brzih odluka – rekla je ministrica Mrak-Taritaš te dodala da će u sustavu ISPU građani moći vidjeti nekretninu koju imaju te što je planom predviđeno, a moći će vidjeti i što je u budućnosti taj plan donio, piše na internetskim stranicama Vlade.

– I to je zapravo osnova reforme koja je vezana uz proces prostornog uređenja, da će sav proces odlučivanja, proces izrade plana biti otvoren, javan, transparentan i dostupan svakom. Svatko će moći vidjeti što se njemu s njegovom parcelom događa u odnosu na plan i koja mu je budućnost – rekla je Mrak Taritaš.

Ministrica tvrdi da će promjene donijeti i jednostavnije i brže izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola te će biti potrebno manje dokumentacije za njihovo izdavanje pa će i troškovi biti manji.

"Ove promjene čekaju se 20 godina"

– Građevinska inspekcija postaje neusporedivo operativnija nego što je danas, spremni smo za e-dozvolu, imamo sustav ISPU, do Nove godine bit ćemo spremni educirati zaposlene i krenuti. Na ovaj način omogućit ćemo jednostavnije, brže i otvorenije izdavanje građevinskih dozvola, a svu sivu zonu ćemo maknuti – zaključila je ministrica.

Na početku sjednice Vlade, premijer Zoran Milanović o ovim je zakonima kazao će se njima "ukloniti barijere, ubrzati procedura, a ipak zadržati red". – Te su se promjene očekivale zadnjih 20 godina. Ovime ubrzavamo proceduru i vjerujemo da podižemo konkurentnost Hrvatske, ali je samo preduvjet za gospodarski rast i više posla u Hrvatskoj – kazao je Milanović i dodao kako vjeruje da će gospodarski rast ubrzo uslijediti u Hrvatskoj.

>>'Do 5. rujna želim podatke koliko vam ljudi radi na legalizaciji'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije