Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odjek Haaga

SAD u pravu kad ne dopušta da se sudi njegovim vojnicima

\'28.5.2000.,Zagreb - General bojnik Ante Gotovina Photo Sinisa Hancic/Pixsell\'
Siniša Hančić/Pixsell
19.05.2011.
u 20:30

Sudi im se jer se nije moglo suditi Tuđmanu. Ovom logikom svaki vojnik u borbi može doći na udar suda, kaže Klaus-Peter Willsch

Njemačko ministarstvo obrane trebalo bi obratiti pozornost na obrazloženje presude generalu Anti Gotovini kako bi iz toga izvuklo zaključke o vlastitim vojnicima, zaključak je CDU-ova parlamentarca u komentaru u Frankfurter Allgemeine Zeitungu. Klaus-Peter Willsch u komentaru "Haaška sinoda nad lešom" polazi od teze da se Gotovini i Mladenu Markaču sudilo samo zato što se, za razliku od srednjovjekovnog papskog Rima, nije moglo suditi pokojnom Franji Tuđmanu.

On navodi da tijekom Oluje jest iz osvete pobijeno između 200 i 700 srpskih civila, a i hrvatsko je pravosuđe moglo biti ažurnije u progonu zločina. Međutim, navodi, Oluja je bila oslobodilačka akcija, njome se došlo do Daytonskog sporazuma, spašeni su mnogi životi. Teza o zločinačkom pothvatu iskonstruirana je, dodaje, iz "nelegalnog bombardiranja" u kojem je ubijen jedan čovjek te iz jedne Tuđmanove rečenice.

Willsch zaključuje da ovakvom logikom svaki vojnik u borbi može doći na udar suda, pa ispada da SAD ima pravo kad ne dopušta nadležnost nad svojim vojnicima te bi i Njemačka iz toga trebala izvući pouke.

Komentara 9

MA
maraosta
22:13 19.05.2011.

Haški sud je udružena zločinačka organizacija.Hrvatsku državu nisu željeli četrdeset prve ni devedeset prve.Jedini zločin Hrvatskog naroda je što su stvorili državu i več godinama smišljaju kako da ju zatuku.Haški sud i EU su za to idealne prilike.

FO
FONZA
22:21 19.05.2011.

Haaško sudište će u normalnom civiliziranom svijetu , gdje vlada pravo i zakoni - postati predmet šprdnje i ismijavanja.........\"časni suci\" i izmišljeni zakoni će biti samo jedna velika sramotna ljaga na licu Europe i UN-a..........na našu nesreću naši ljudi morajuu godinama nevini trunuti po tim kazamatima,,,,,,,,,,,sramota.......

DU
Deleted user
21:57 19.05.2011.

Cini mi se da cijeli svjet vidi da se Hrvatska branila i oslobodila okupirani teritorij. Ali Hrvatski vladari su kao mutavi ??? Pa onda nije cudo da se do Hrvatske malo drzi !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije