Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv IS-a

SAD šalje dodatne vojnike u Irak, pomoć Kurdima

Ash Carter
Reuters/PIXSELL
18.04.2016.
u 22:05

SAD će rasporediti dodatnih 200 vojnika, čime će se broj američkih vojnika u Iraku popeti na 4100. Pentagon će također izdvojiti do 415 milijuna američkih dolara za kurdske vojne postrojbe.

SAD će poslati više vojnika u Irak, najvjerojatnije bliže prvim crtama bojišnice kao savjetodavnu pomoć iračkim snagama u ratu protiv džihadista Islamske države (IS).

Američki ministar obrane Ash Carter  to je najavio u ponedjeljak tijekom posjeta Bagdadu gdje se sastao s američkim zapovjednicima, iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem i iračkim ministrom obrane Khaledom al-Obeidijem.

Prema riječima visokog vojnog dužnosnika, SAD će rasporediti dodatnih 200 vojnika, čime će se broj američkih vojnika u Iraku popeti na 4100. Pentagon će također izdvojiti do 415 milijuna američkih dolara za kurdske vojne postrojbe.

General bojnik Sean MacFarland, zapovjednik koalicije predvođene SAD-om u borbi protiv IS-a, kazao je da će SAD s kurdskom vladom dogovoriti na što će biti potrošen novac, no jedan dio će sigurno ići za hranu za postrojbe kurdskih boraca 'pešmerga', kako bi imali dovoljno snage da izdrže u borbama.

Prema njegovim riječima, "pešmerge trenutno ne dobivaju dovoljno kalorija da bi izdržali na bojnom polju".

Carter se nije tijekom posjeta Bagdadu sastao s kurdskim vodstvom, ali je telefonski razgovarao s predsjednikom kurdske regije Massoudom Barzanijem.

>>U Iraku ubijen dužnosnik Islamske države

Komentara 3

ME
Menjik
07:29 19.04.2016.

Sta ce im saveznici turci na to reci?

Avatar mason
mason
22:44 18.04.2016.

Nema nista bez Amera.

R0
R00kie
22:32 18.04.2016.

svaka cast SAD!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije